Quants Questions : Time and Distance Set 2 – Trains

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Time and Distance with Explanation, which is common for all the IBPS,SBI,SSC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. Two trains are moving in opposite directions at 60 km/hr and 90 km/hr. Their lengths are 1.10 km and 0.9 km respectively. The time taken by the slower train to cross the faster train in seconds is:
    A.58 sec
    B.50 sec
    C.48 sec
    D.56 sec
    E.None of these
    Answer
    Answer – C (48 sec)
    Explanation – Relative speed = all lengths/time
    [60+90] = [1.10 +0.9 ]/time [ PLUS when opposite direction] time=2/150 = 1/75 h
    1 hour______3600 sec
    1/75 hr______?
    ?= 3600/75=48 sec
  2. A 270 m long train running at the speed of 120 kmph crosses another train running in opposite direction at the speed of 80 kmph in 9 seconds. What is the length of the other train?
    A.180
    B.230
    C.245
    D.235
    E.None of these
    Answer
    Answer – B (230)
    Explanation – Relative speed = total lenghths /time
    [120 +80] x5/18 ={ 270 + other train length (say L) } / 9 sec (x5/18 to convert km/hr to m/sec )
    200 x (5/18) x9 = 270 + L
    500 = 270 +L
    L=230 m
    Note: always do cutting ,avoid solving exact
  3. Two trains of equal length are running on parallel lines in the same direction at 46 km/hr and 36 km/hr. The faster train passes the slower train in 36 seconds. The length of each train is:
    A.40 m
    B.55 m
    C.65 m
    D.50 m
    E.None of these
    Answer
    Answer- D (50)
    Explanation – Relative speed= total lengths/time
    (46-36) x 5/18 = [L + L ] / 36
    10 x (5/18) x36 x (1/2)= L
    L=50 m
  4. A train 125 m long passes a man, running at 5 kmph in the same direction in which the train is going, in 10 seconds. The speed of the train is:
    A.35 km/hr
    B.50 km/hr
    C.48 km/hr
    D.55 km/hr
    E.None of these
    Answer
    Answer – B (50 km/hr)
    Explanation – Let speed be S
    Relative speed = total lengths/time [ in this case man length is neglible compare to train so neglected] (S – 5) x 5/18 = 125 /10
    S- 5 = (125/10)x(18/5)
    S-5 = 45
    S=50 km/hr
  5. A train travelling at a speed of 75 mph enters a tunnel 7/2 miles long. The train is 1/4 mile long. How long does it take for the train to pass through the tunnel from the moment the front enters to the moment the rear emerges?
    A.1 min
    B.3 min
    C.5 min
    D.6 min
    E.None of these
    Answer
    Answer – B (3 min)
    Explanation – Actually train is covering length of tunnel + its own length here
    so total distance = 7/2 + 1/4= 15/4 miles
    time= distance /speed
    time= (15/4) / 75 = 1/20 hour
    (1/20)x60 = 3 min
  6. A 300 metre long train crosses a platform in 39 seconds while it crosses a signal pole in 18 seconds. What is the length of the platform?
    A.310 m
    B.350 m
    C.600 m
    D.490 m
    E.None of these
    Answer
    Answer – B (350 m)
    Explanation – when it cross a pole actually it is crossing itself
    so, S = 300/18
    let length of platform be “p”
    relative speed = total lengths/time
    speed of train = [300 + p ]/39
    (300/18)x39=300 +p
    650 -300=p
    p=350 m
    Note : in this type of question one thing is pole,man and other is of considerable length like platform ,bridge.
    when train crosses pole,man it crosses itself
  7. Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds is:
    A.1 : 3
    B.3 : 4
    C.3 : 2
    D.Data inadequate
    E.None of these
    Answer
    Answer – C (3 : 2)
    Explanation – Let the speeds of the two trains be x m/sec and y m/sec respectively.
    Then, length of the first train = 27x metres,
    and length of the second train = 17y metres.
    relative speed = total lengths/time
    x + y = [27x + 17 y ]/23
    23x + 23y = 27x + 17 y
    27x-23x= 23 y-17y
    4x=6y
    x/y=6/4=3/2= 3:2
  8. The distance between two cities A and B is 330 km. A train starts from A at 8 a.m. and travels towards B at 60 km/hr. Another train starts from B at 9 a.m. and travels towards A at 75 km/hr. At what time do they meet?
    A.10:30 am
    B.10:45 am
    C.11 am
    D.11:25 am
    E.None of these
    Answer
    Answer – C (11 am)
    Explanation – Suppose they meet x hrs after 8 a.m.
    Then, (Distance moved by first in x hrs) + [Distance moved by second in (x-1) hrs] = 330
    60x + 75(x – 1) = 330
    x = 3
    So, they meet at (8 + 3), i.e. 11 a.m
  9. Two, trains, one from Howrah to Patna and the other from Patna to Howrah, start simultaneously. After they meet, the trains reach their destinations after 9 hours and 16 hours respectively. The ratio of their speeds is:
    A. 1: 2
    B. 4 : 3
    C. 7 : 8
    D. 3 : 4
    E. none of these
    Answer
    Answer- B (4:3)
    Explanation:
    Let us name the trains as A and B. Then,
    trick formula
    (A’s speed) : (B’s speed) = square root of b : square-root of a =square-root of 16 : square-root of 9 = 4 : 3.
  10. A train overtakes two persons walking along a railway track. The first one walks at 4.5 km/hr. The other one walks at 5.4 km/hr. The train needs 8.4 and 8.5 seconds respectively to overtake them. What is the speed of the train if both the persons are walking in the same direction as the train?
    A.59 km/hr
    B.65 km/hr
    C.70 km/hr
    D.81 km/hr
    E. None of these
    Answer
    Answer-D (81 km/hr)
    Explanation-
    4.5 km/hr =(4.5 x 5/18)m/sec =5m/4sec = 1.25 m/sec, and
    5.4 km/hr =(5.4 x 5/18)m/sec =3m/2sec = 1.5 m/sec.
    Let the speed of the train be x m/sec.
    Then, (x – 1.25) x 8.4 = (x – 1.5) x 8.5
    => 8.4x – 10.5 = 8.5x – 12.75
    => 0.1x = 2.25
    => x = 22.5
    Therefore Speed of the train =(22.5 x18 /5)km/hr = 81 km/hr.