Current Affairs PDF Sales

Quantitative Aptitude Questions for IBPS PO Mains Exam Set – 41

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From all topics , which are Important for upcoming IBPS exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

  1. The bus fare for 1 person is Rs 420 from A to B and the train fare between the same places for 1 person is equal to 3/4th the bus fare for two persons between the same places. What is the total fare paid by 3 persons travelling by bus and 4 persons traveling by train between the two places?
    A. Rs 3360
    B. Rs 3460
    C. Rs 3780
    D. Rs 3440
    C. Rs 3780

  2. There are 3 red balls, 4 blue balls, 6 white balls. Three balls are drawn at random. Find the probability that there is at least 2 red ball.
    A. 21/286
    B. 31/286
    C. 16/143
    D. 20/143
    B. 31/286
    Case 1 : 2 red balls:
    Prob = 3C2 × 10C1 / 13C3 = 15/143.
    Case 2 : 3 red balls:
    Prob = 3C3 / 13C3 = 1/286.
    So total prob. = 15/143 + 1/286= 31/286

  3. Mr. Goel distributes the money he has among his 2 sons, 1 daughter and wife in such a way that each son gets double the amount of the daughter and the wife gets double the amount of each son. If each son gets Rs 8500, what was the total amount distributed?
    A. Rs 34250
    B. Rs 38250
    C. Rs 38500
    D. Rs 32500
    B. Rs 38250

  4. 7x2 – 43x + 60 = 0; 2y2 – 17y + 36 = 0
    A. x ≤ y
    B. x ≥ y
    C. x > y
    D. No relationship
    A. x ≤ y

    Explanation:
    7x2 – 43x + 60 = 0
    7x2 – 28x – 15x + 60 =0
    7(x-4) – 15(x-4) = 0
    x = 4, 15/7
    2y2 – 17y + 36 = 0
    2y2 – 8y – 9y + 36 = 0
    2(y-4) – 9(y-4) = 0
    y = 4, 9/2
    put on number line
    15/7 4 9/2
    When y = 4, y ≥ x
    When y = 9/2, y > x
    So overall y ≥ x

  5. A and B together can complete the work in 12 days. B and C in 16 days. A works for 5 days and B works for 7 days, and now the remaining work is done by C in 13 days. Find the number of days for which B can alone work to complete the job.
    A. 36
    B. 42
    C. 48
    D. 38
    C. 48
    Explanation:
    5 times A’s 1 day’s work + 7 times B’s 1 day’s work + 13 times C’s 1 day’s work = 1
    Or it can be written as
    5 (A+B)’s work + 2 (B+C)’s work + 11 C’s work = 1
    5 * 1/12 + 2 * 1/16 + 11 * 1/C = 1
    Solve, C = 24 days
    B and C complete in 16 days. So B’s 1 day’s work is 1/16 – 1/24 = 1/48

  6. Kangana spends 23% of an amount of money on insurance policy, 33% on food, 19% on children’s education and 16% on recreation. She deposits the remaining amount of Rs 540 in the bank. How much total amount did she spend on food and insurance policy?
    A. Rs 3350
    B. Rs 3360
    C. Rs 3540
    D. Rs 3900
    B. Rs 3360
    Explanation:
    23 + 33 + 19 + 16 = 91
    This means she spend 91% money, left with 9%, so 9/100 * x = 540
    X = Rs 6000
    She has a total of 6000 rs
    On food and insurance she spent 56%. So 56/100 * 6000 = 3360

  7. If 12 men and 16 boys can do a piece of work in 5 days; 13 men and 24 boys can do it in 4 days, then the ratio of the daily work done by a man to that of a boy is
    A. 1 : 2
    B. 2 : 1
    C. 3 : 2
    D. 5 : 4
    B. 2 : 1

  8. A car owner buys petrol at Rs 4, Rs 5 and Rs 6 per litre for three successive years. What approximately is the average cost per litre of petrol if he spends Rs 2400 each year?
    A. Rs 4.86
    B. Rs 4
    C. Rs 5
    D. Rs 6
    A. Rs 4.86

    Explanation:
    in first year, quantity of petrol = 2400/4 = 600 litres
    in second year, quantity of petrol = 2400/5 = 480 litres
    in third year, quantity of petrol = 2400/6 = 400 litres
    So, average is 2400+2400+2400 / 600+480+400 = 4.86

  9. A boat can travel with a speed of 13 km/hr in still water. If the speed of the stream is 4 km/hr, find the time taken by the boat to go 68 km downstream.
    A. 2 hours
    B. 4 hours
    C. 3 hours
    D. 5 hours
    B. 4 hours
    Explanation:
    Downstream speed = B + R = 13 + 4 = 17 km/hr
    So time = 68/17 = 4 hrs

  10. In how many different ways can the letters of the word “DETAIL” be arranged in such a way that the vowels occupy only the odd positions?
    A. 32
    B. 48
    C. 36
    D. 60
    C. 36
    Explanation:28As seen in figure, DTL can be arranged in 3! Ways. Now we have 4 odd positions for 3 vowels EAI, so to choose these 3 positions from 4, ways are 4C3. Now to arrange these three vowels at three chosen positions, ways are 3!. 3! * 4C3 * 3! = 36