Current Affairs PDF Sales

Marketing Awareness Quiz – Set 26

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Marketing Awareness Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important events in Marketing Awareness , which are common for all the bank exams like IBPS, LIC, SBI, and other competitive exams. We have included Some Marketing Awareness questions that are repeatedly asked in many bank exams.

  1. What is prospect ?
    1.Potential dealer
    2.A likely Seller
    3.Potential customer
    4.Consumer head
    5.None of these
    Answer – 3.Potential customer
    Explanation :
    A prospect is a potential customer or sales lead which has been qualified as fitting certain criteria. This may include: fitting the target market, having buying authority and being a key decision maker.

  2. ___________ is a risk management technique that mixes a wide variety of investments within a portfolio
    1.Dissolution
    2.Diversification
    3.Investment
    4.Disinvestment
    5.None of these
    Answer – 2.Diversification
    Explanation :
    Diversification is a risk management technique that mixes a wide variety of investments within a portfolio. – Companies sometimes diversify their business activities to manage risk or expand into new markets.

  3. Which is the second process of sales process  ?
    1.Lead generation
    2.Sale
    3.Call
    4.Presentation
    5.None of these
    Answer – 3.Call
    Explanation :
    The sequence of a sales process is Lead generationCallPresentation and Sale

  4. The characteristics of a target market is/are __________________
    1.Geographic
    2.Demographic
    3.Psychographic
    4.Product Related
    5.All Of These
    Answer – 5.All Of These
    Explanation :
    The Different Characteristics of a target market are geographic, demographic, psychographic, behavioral, and product related

  5. An individuals with taxable income is a target group of which of the following ?
    1.Business loan
    2.Home loan
    3.Car loan
    4.Credit Card
    5.None of these
    Answer – 4.Credit Card
    Explanation :
    Credit Card – An individuals with taxable income
    Car Loan – any individual needing a car
    Education Loans  – all colleges , parents, Research Scholars, meritorious students seeking higher education
    Agricultural loan – Any individual dealing in agriculture or related activities

  6. Which is the first element of a marketing strategy ?
    1.Total Available Market
    2.Target Market
    3.Served Available Market
    4.Target Available Market
    5.None of these
    Answer – 2.Target Market
    Explanation :
    A target market is a group of customers a business has decided to aim its marketing efforts and ultimately its merchandise towards. A well-defined target market is the first element of a marketing strategy

  7. In SPOC, P stands for __________
    1.Process
    2.Producer
    3.Products
    4.Prospects
    5.None of these
    Answer – 4.Prospects
    Explanation :
    SPOC – Suspects Prospects Opportunities Customers

  8. Who among the following will provide the information about the marketing policies of competitors ?
    1.Dealers
    2.Sellers
    3.Retailers
    4.Consumers
    5.None of these
    Answer –1.Dealers
    Explanation :
    Dealers can provide the information about the marketing policies of competitors

  9. When disinvestment or sale of its equity capital by the Government exceeds __________ then the enterprise is transferred to private enterprise
    1.25%
    2.50%
    3.75%
    4.100%
    5.None of these
    Answer – 2.50%
    Explanation :
    When disinvestment or sale of its equity capital by the Government exceeds 50 per cent so that the majority ownership and therefore control and management of the enterprise is transferred to private enterprise.

  10. The deployment of procurement resources by a buyer in an attempt to obtain lower prices from suppliers is known as ___________
    1.Consumer Resistance
    2.Buyer Resistance
    3.Product Resistance
    4.Supplier Resistance
    5.None of these
    Answer – 2.Buyer Resistance
    Explanation :
    Buyer resistance refers to the deployment of procurement resources by a buyer in an attempt to obtain lower prices from suppliers. When confronting unexpectedly high prices from suppliers, a procurement division may devote resources to resist the price increase.