Hello Aspirants
Welcome to Online Quant Test in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for RRB Clerk 2019 Prelims Exam and we are creating sample questions in Quant section, this type of Question will be asked in RRB Clerk 2019!!!
Click Here to View Cumulus Course: RRB Clerk 2019 Prelims
RRB Clerk 2019 Prelims: Reasoning Test – 7.00 PM Every Day
RRB Clerk 2019 Prelims: Quant Test – 8.00 PM Every Day
Help: Share Our Cumulus Course for RRB Clerk 2019 Exam Course page to your Friends & FB Groups
Click Here to Subscribe Crack High Level Puzzles & Seating Arrangement Questions PDF 2019 Plan
_______________________
Quizsummary
0 of 10 questions completed
Questions:
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
Information
All the Best
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 10 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Categories
 Quantitative Aptitude 0%
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
 Answered
 Review

Question 1 of 10
1. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeA invested Rs 1600 in a bank offering x% at simple interest for 2 years and B invested Rs 2500 in a bank offering (x + 3) % at simple interest for 3 years. What is the value of x if total interest received by them is Rs 1509?
Correct
Answer 5) 12
Explanation
We have,
2x% of 1600 + 3(x + 3)% of 2500 = 1509
32x + (3x + 9) × 25 = 1509
32x + 75x + 225 = 1509
107x = 1284
x = 12Incorrect
Answer 5) 12
Explanation
We have,
2x% of 1600 + 3(x + 3)% of 2500 = 1509
32x + (3x + 9) × 25 = 1509
32x + 75x + 225 = 1509
107x = 1284
x = 12 
Question 2 of 10
2. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q25). Find the wrong number in the following number series:
11, 20, 46, 67, 235, 452
Correct
Answer 3) 67
Explanation
Correct sequence is,
11
11 + 2^{3} + 1 = 20
20 + 3^{3 }– 1 = 46
46 + 4^{3} + 1 = 111
111 + 5^{3} – 1 = 235
235 + 6^{3} + 1 = 452Incorrect
Answer 3) 67
Explanation
Correct sequence is,
11
11 + 2^{3} + 1 = 20
20 + 3^{3 }– 1 = 46
46 + 4^{3} + 1 = 111
111 + 5^{3} – 1 = 235
235 + 6^{3} + 1 = 452 
Question 3 of 10
3. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q25). Find the wrong number in the following number series:
12, 19, 33, 65, 128, 255
Correct
Answer 1) 33
Explanation
The correct sequence is,
12
12 + 7 = 19
19 + (7 × 2 + 1) = 34
34 + (15 × 2 + 1) = 65
65 + (31 × 2 + 1) = 128
128 + (63 × 2 + 1) = 255Incorrect
Answer 1) 33
Explanation
The correct sequence is,
12
12 + 7 = 19
19 + (7 × 2 + 1) = 34
34 + (15 × 2 + 1) = 65
65 + (31 × 2 + 1) = 128
128 + (63 × 2 + 1) = 255 
Question 4 of 10
4. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q25). Find the wrong number in the following number series:
20, 40, 160, 960, 20480, 655360
Correct
Answer 3) 960
Explanation
Correct sequence is,
20
20 × 2 = 40
40 × 4 = 160
160 × 8 = 1280
1280 × 16 = 20480
20480 × 32 = 655360Incorrect
Answer 3) 960
Explanation
Correct sequence is,
20
20 × 2 = 40
40 × 4 = 160
160 × 8 = 1280
1280 × 16 = 20480
20480 × 32 = 655360 
Question 5 of 10
5. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeDirections (Q25). Find the wrong number in the following number series:
12, 39, 200, 1407, 12672, 129403
Correct
Answer 2) 129403
Explanation
The correct sequence is,
12
12 × 3 + 3 = 39
39 × 5 + 5 = 200
200 × 7 + 7 = 1407
1407 × 9 + 9 = 12672
12672 × 11 + 11 = 139403Incorrect
Answer 2) 129403
Explanation
The correct sequence is,
12
12 × 3 + 3 = 39
39 × 5 + 5 = 200
200 × 7 + 7 = 1407
1407 × 9 + 9 = 12672
12672 × 11 + 11 = 139403 
Question 6 of 10
6. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeIf Rs 880 is invested at x% on simple interest, it produces Rs 140.8 interest. How much Rs 1000 will amount to after 2 years if it is invested at (x + 3) % on compound interest?
Correct
Answer 2) Rs 1232.1
Explanation
We have,
140.8/880 × 100 = 16
Therefore, x = 16/2 = 8%
Rate of interest on the other amount = 8 + 3 = 11%
Effective rate of interest = 11 + 11 + 121/100 = 23.21%
Amount after 2 years = 1000 + 23.21% of 1000 = 1000 + 232.1 = Rs 1232.1Incorrect
Answer 2) Rs 1232.1
Explanation
We have,
140.8/880 × 100 = 16
Therefore, x = 16/2 = 8%
Rate of interest on the other amount = 8 + 3 = 11%
Effective rate of interest = 11 + 11 + 121/100 = 23.21%
Amount after 2 years = 1000 + 23.21% of 1000 = 1000 + 232.1 = Rs 1232.1 
Question 7 of 10
7. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeA can do a piece of work in 20 days. He works for 4 days and the left the work. The rest of the work was done by B in 36 days. In how many days B alone can complete the whole work?
Correct
Answer 1) 45 days
Explanation
Work completed by A in 4 days = 4/20 = 1/5
Remaining work = 1 – 1/5 = 4/5
Time taken by B to complete the whole work alone = 36/4 × 5 = 45 daysIncorrect
Answer 1) 45 days
Explanation
Work completed by A in 4 days = 4/20 = 1/5
Remaining work = 1 – 1/5 = 4/5
Time taken by B to complete the whole work alone = 36/4 × 5 = 45 days 
Question 8 of 10
8. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeThere are 15 students in a class and the average age of class in x years. If the age of teacher who age is 48 years included, the average age of the class will increase by 2 years. What is the value of x?
Correct
Answer 5) 16
Explanation
We have,
(15x + 48)/16 = x + 2
15x + 48 = 16x + 32
x = 16Incorrect
Answer 5) 16
Explanation
We have,
(15x + 48)/16 = x + 2
15x + 48 = 16x + 32
x = 16 
Question 9 of 10
9. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeAn article is sold at 40% discount and the profit earned is 20%. If the difference between selling price and marked price is Rs 540, what is the cost price of the article?
Correct
Answer 3) Rs 675
Explanation
Let the cost price of the article is Rs 100x.
Selling price of article = 120x
Marked price of article = 120x/60 × 100 = Rs 200x
We have,
(200x – 120x) = 540
80x = 540, x = 6.75
100x = Rs 675Incorrect
Answer 3) Rs 675
Explanation
Let the cost price of the article is Rs 100x.
Selling price of article = 120x
Marked price of article = 120x/60 × 100 = Rs 200x
We have,
(200x – 120x) = 540
80x = 540, x = 6.75
100x = Rs 675 
Question 10 of 10
10. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeRatio of milk and water in a container is 3:2 respectively. 5 l of the mixture is taken out and was replaced with 50 l of water due to which ratio of milk and water in the container becomes 23:32. What was the amount of milk in the container originally?
Correct
Answer 4) 72 l
Explanation
Let the amount of mixture after 5 l of mixture is taken out is 5x l.
Then, according to question,
3x/(2x + 50) = 23/32
96x = 46x + 1150
50x = 1150, x = 23
Amount of mixture originally = 5 × 23 + 5 = 120 l
Amount of milk originally = 120/5 × 3 = 72 lIncorrect
Answer 4) 72 l
Explanation
Let the amount of mixture after 5 l of mixture is taken out is 5x l.
Then, according to question,
3x/(2x + 50) = 23/32
96x = 46x + 1150
50x = 1150, x = 23
Amount of mixture originally = 5 × 23 + 5 = 120 l
Amount of milk originally = 120/5 × 3 = 72 l
________________________
 Click view Questions button to view Explanation
 Note: We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!
 Ask your doubt in comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in caring way.
 If you find any mistake, please tell us in the comment section.