Welcome to Online Quants Test in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for IBPS RRB 2017 Exam and we are creating sample questions in Quants section, type of which will be asked in IBPS RRB !!!

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Categories

Quantitative Aptitude0%

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Answered

Review

Question 1 of 10

1. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

How many less mobile phones of PIXEL company remains unsold in years 2014, 2015 as compared to combine unsold phones of LAVA in the same years?

Correct

Explanation
No of PIXEL mobiles remain unsold in year 2014 and 2015= 850000*20% +860500*31%= 170000+266755 =436755
No of LAVA mobiles remain unsold in year 2014 and 2015=650000*44% +794000*25% =484500

Difference =47745

Incorrect

Explanation
No of PIXEL mobiles remain unsold in year 2014 and 2015= 850000*20% +860500*31%= 170000+266755 =436755
No of LAVA mobiles remain unsold in year 2014 and 2015=650000*44% +794000*25% =484500

Difference =47745

Question 2 of 10

2. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

What is the average number of mobile phones sold by OPPO in the following years?

Correct

Explanation-
total phone sold in all year by OPPO=
862000*88%+423000*55% +612000*75% +876000*80% +842000*35%=24,45,710

Average mobile sold all these years =489142

Incorrect

Explanation-
total phone sold in all year by OPPO=
862000*88%+423000*55% +612000*75% +876000*80% +842000*35%=24,45,710

Average mobile sold all these years =489142

Question 3 of 10

3. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

What is the difference between the mobile phones sold in year 2013 of MI to unsold mobile phones in 2016 of NOKIA?

Correct

Explanation
Mobile phones sold in 2013 of MI=480000*72%=345600
Mobile phones unsold in 2016 of NOKIA= 850000*20%=170000

Difference=1,75600

Incorrect

Explanation
Mobile phones sold in 2013 of MI=480000*72%=345600
Mobile phones unsold in 2016 of NOKIA= 850000*20%=170000

Difference=1,75600

Question 4 of 10

4. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

What is the percentage increase of sales of mobile phones of LAVA and OPPO in year 2015 with respect to previous year?

Correct

Explanation
Mobile phones sold in 2015= 876000*80%+794000*75%= 700800+595500=1296300
Mobile phones sold in 2014= 6,12000*75% +6,50000*56%= 4,59,000+3,64,000=8,23,000

Explanation
Mobile phones sold in 2015= 876000*80%+794000*75%= 700800+595500=1296300
Mobile phones sold in 2014= 6,12000*75% +6,50000*56%= 4,59,000+3,64,000=8,23,000

What is the difference between the average numbers of mobile phones manufactured in 2014 to average number of mobile phones manufactured in 2012?

Correct

Incorrect

Question 6 of 10

6. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A box contains 6 bottles of variety1 drink, 3 bottles of variety2 drink and 4 bottles of variety3 drink. Three bottles of them are drawn at random, what is the probability that the three are not of the same variety?

Correct

explanation
Total number of drink bottles = 6 + 3 + 4 = 13.
Let S be the sample space.
Then, n(S) = number of ways of taking 3 drink bottles out of 13.
Therefore, n(S) = 13C3=286
Let E be the event of taking 3 bottles of the same variety.
Then, E = event of taking (3 bottles out of 6) or (3 bottles out of 3) or (3 bottles out of 4)
n(E) = 6c3+ 3C3 +4C3=25
The probability of taking 3 bottles of the same variety = n(E)/n(S) = 25/286
Then, the probability of taking 3 bottles are not of the same variety = 1 – 25/286 = 261/286

Incorrect

explanation
Total number of drink bottles = 6 + 3 + 4 = 13.
Let S be the sample space.
Then, n(S) = number of ways of taking 3 drink bottles out of 13.
Therefore, n(S) = 13C3=286
Let E be the event of taking 3 bottles of the same variety.
Then, E = event of taking (3 bottles out of 6) or (3 bottles out of 3) or (3 bottles out of 4)
n(E) = 6c3+ 3C3 +4C3=25
The probability of taking 3 bottles of the same variety = n(E)/n(S) = 25/286
Then, the probability of taking 3 bottles are not of the same variety = 1 – 25/286 = 261/286

Question 7 of 10

7. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A train overtakes two bikes which are travelling at the speed of 25km/hr and 30km/hr in the same direction the train is moving and crosses them in 18 and 21 seconds respectively. Then the length of the train is:

Correct

Explanation-

25km/hr = 25 x 5/18 = 125/18 m/sec
and 30km/hr = 30 x 5/18 = 150/18 m/sec.
Let the length of the train be X meters and its speed by Y m/sec
Then the relative speed of the train and the bike with speed 125/18 m/sec is (Y – 125/18)
And the relative speed of the train and the bike with speed 150/18 m/sec is (Y – 150/18).
Relative distance covered is equal which is equal to length of train=

(Y-125/18) *18= (Y-150/18) *21

Y=50/3

Distance of train (50/3-125/18) *18 =175 m

Incorrect

Explanation-

25km/hr = 25 x 5/18 = 125/18 m/sec
and 30km/hr = 30 x 5/18 = 150/18 m/sec.
Let the length of the train be X meters and its speed by Y m/sec
Then the relative speed of the train and the bike with speed 125/18 m/sec is (Y – 125/18)
And the relative speed of the train and the bike with speed 150/18 m/sec is (Y – 150/18).
Relative distance covered is equal which is equal to length of train=

(Y-125/18) *18= (Y-150/18) *21

Y=50/3

Distance of train (50/3-125/18) *18 =175 m

Question 8 of 10

8. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

If a cyclist starts at 7 km/hr and he increases his speed in every 3 hours by 1 km/hr then the time taken by the cyclist to cover 113 km is:

Correct

Explanation
Initial speed of the cyclist = 7km/hr.
Distance covered in 1st 3 hours = 7 x 3 = 21 km.
After increasing, 1km/hr for every 3 hours period,
Distance covered in 2nd 3 hours period = 8 x 3 = 24 km.
Distance covered in 3rd 3 hours period = 9 x 3 = 27 km.
Distance covered in 4th 3 hours period = 10 x 3 = 30 km.

Total distance covered = 21 + 24 + 27 + 30 = 102 km.
Remaining km to cover = 113 – 102 = 11 km.

Speed in 5th 3 hours period = 11 km/hr.
Time to cover 13 km at 11km/hr = 11/11 hours = 1 hour.
Now, the total time taken by him for 113 km = (3 + 3 + 3 + 3 + 1) = 13 hours.

Incorrect

Explanation
Initial speed of the cyclist = 7km/hr.
Distance covered in 1st 3 hours = 7 x 3 = 21 km.
After increasing, 1km/hr for every 3 hours period,
Distance covered in 2nd 3 hours period = 8 x 3 = 24 km.
Distance covered in 3rd 3 hours period = 9 x 3 = 27 km.
Distance covered in 4th 3 hours period = 10 x 3 = 30 km.

Total distance covered = 21 + 24 + 27 + 30 = 102 km.
Remaining km to cover = 113 – 102 = 11 km.

Speed in 5th 3 hours period = 11 km/hr.
Time to cover 13 km at 11km/hr = 11/11 hours = 1 hour.
Now, the total time taken by him for 113 km = (3 + 3 + 3 + 3 + 1) = 13 hours.

Question 9 of 10

9. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A, B, C starts a business with investment of Rs.1,00,000. C invest Rs. 8,000 more than B and B invest Rs. 10,000 more than A. If the total profit is Rs. 70,000 then
Creceives:

Correct

explanation
Let A’s investment be X
Then, B’s = X + 10,000 and C’s = X + 10,000 + 8,000
Now the total investment = X + X + 10,000 + X + 10,000 + 8,000 = 3X + 28,000
From the given data, 3X + 28000 = 1,00,000
3X = 72,000
then X = 24,000.
A: B: C = 24000: 34000: 42,000 = 12: 17: 21
Then c’s share = (21/50) x 70,000 = Rs. 29,400

Incorrect

explanation
Let A’s investment be X
Then, B’s = X + 10,000 and C’s = X + 10,000 + 8,000
Now the total investment = X + X + 10,000 + X + 10,000 + 8,000 = 3X + 28,000
From the given data, 3X + 28000 = 1,00,000
3X = 72,000
then X = 24,000.
A: B: C = 24000: 34000: 42,000 = 12: 17: 21
Then c’s share = (21/50) x 70,000 = Rs. 29,400

Question 10 of 10

10. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Two taps P and Q fill a cistern in 2 days and 3 days respectively and another tap R empties the full cistern in 4 days. If all the taps P, Q and R switched simultaneously then the time taken to fill the cistern is: