Welcome to Online QuantTest in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for IBPS PO 2019 Prelims Exam and we are creating sample questions in Quant section, this type of Question will be asked in IBPS PO 2019!!!

Help:- Share Our Cumulus Course for IBPS PO 2019 Exam Course page to your Friends & FB Groups

________________________

Time limit: 0

Quiz-summary

0 of 10 questions completed

Questions:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Information

All the Best

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

Categories

Quantitative Aptitude0%

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Answered

Review

Question 1 of 10

1. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Sum of the price of (x+3) chairs and (x-5) tables is Rs. 3800. If the price of a chair is Rs. 250 and the price of a table is Rs. 350, then what will be the price of (x-1) chairs and (x+2) tables

Correct

Answer: 1) Rs. 5250
Explanation:
Price of x+3 chairs = (x+3)*250 and price of (x-5) tables = (x-5)*350
Total price of x+3 chairs and x-5 tables is Rs. 3800
(x+3)*250 + (x-5)*350 = 3800
250x + 350x + 750-1750 = 3800
600x -1000= 3800
600x = 4800
x = 8
Therefore, the price of (8-1) chairs and (8+2) tables will be
(7)*250 + (10)*350 = Rs. 5250

Incorrect

Answer: 1) Rs. 5250
Explanation:
Price of x+3 chairs = (x+3)*250 and price of (x-5) tables = (x-5)*350
Total price of x+3 chairs and x-5 tables is Rs. 3800
(x+3)*250 + (x-5)*350 = 3800
250x + 350x + 750-1750 = 3800
600x -1000= 3800
600x = 4800
x = 8
Therefore, the price of (8-1) chairs and (8+2) tables will be
(7)*250 + (10)*350 = Rs. 5250

Question 2 of 10

2. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

18 men can complete a work in 14 days, 12 men start work and worked for x days after that 6 men joined them and completed the remaining work in 5 days. Find the value of x.

Correct

Answer: 5) 13.5
Explanation:
Let the total work = 18*14 = 252 units
Work done by 12 men in x days = 12x units
And work done by (12+6) men in 5 days = 18*5 = 90 units
Since, the work is completed
12x + 90 = 252
12x = 162
x = 162/12
x = 13.5

Incorrect

Answer: 5) 13.5
Explanation:
Let the total work = 18*14 = 252 units
Work done by 12 men in x days = 12x units
And work done by (12+6) men in 5 days = 18*5 = 90 units
Since, the work is completed
12x + 90 = 252
12x = 162
x = 162/12
x = 13.5

Question 3 of 10

3. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

“A” invest “2X-100” and after 6 months B invest “X+500”. The ratio of total annual profit and B’s profit is 5:3. Find the value of X.

Book A is sold at 4% loss and Book B is sold at Rs. 24 less than the cost price of book A. If both the books have same cost price and the overall loss is 8%, find the selling price of book A.

Correct

Answer: 3) Rs. 288
Explanation:
Let the cost price of book A = cost price of book B = 100x
Total cost price of both the books = 200x
Total selling price of both the books = {(100-8)/100}*200x = 184x
Selling price of book A = {(100-4)/100}*100 = 96x
Selling price of book B = 96x -24
Therefore,
96x + 96x -24 = 184x
192x -24 = 184x
8x = 24
x = 3
Therefore, selling price of book A = 96x = 96*3 = Rs. 288

Incorrect

Answer: 3) Rs. 288
Explanation:
Let the cost price of book A = cost price of book B = 100x
Total cost price of both the books = 200x
Total selling price of both the books = {(100-8)/100}*200x = 184x
Selling price of book A = {(100-4)/100}*100 = 96x
Selling price of book B = 96x -24
Therefore,
96x + 96x -24 = 184x
192x -24 = 184x
8x = 24
x = 3
Therefore, selling price of book A = 96x = 96*3 = Rs. 288

Question 5 of 10

5. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Pipe A can empty a full tank in 30 min and pipe B can fill an empty tank in 16 min. If both the pipes are opened then in how much time can they fill 7/8th of the tank?

Correct

Answer: 3) 30 minutes
Explanation:
Let the capacity of the tank is LCM of (30 and 16) = 240 units
Tank filled by B in one hour = 240/16 = 15 units
And tank emptied by A in one hour = 240/30 = 8units
Let the time taken by A and B to fill 7/8th of the tank is x minutes
x*(15 – 8) = (7/8)*240
x = 30 minutes

Incorrect

Answer: 3) 30 minutes
Explanation:
Let the capacity of the tank is LCM of (30 and 16) = 240 units
Tank filled by B in one hour = 240/16 = 15 units
And tank emptied by A in one hour = 240/30 = 8units
Let the time taken by A and B to fill 7/8th of the tank is x minutes
x*(15 – 8) = (7/8)*240
x = 30 minutes

Question 6 of 10

6. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The ratio of the speed of the boat in still water and speed of the stream is 7:2. If the downstream distance of 171km is covered in 9.5 hours. Then find the time taken to cover 205km in upstream.

Correct

Answer: 2) 20.5 hours
Explanation:
Let the speed of boat in still water = 7x km/hr and speed of stream = 2x km/hr
Upstream speed = 7x-2x = 5x km/hr
Downstream speed = 7x+2x = 9x km/hr
ATQ,
171/9x = 9.5
171/9.5 = 9x
18 = 9x
x = 2
Upstream speed = 5x = 5*2 = 10km/hr
Time taken = 205/10 = 20.5

Incorrect

Answer: 2) 20.5 hours
Explanation:
Let the speed of boat in still water = 7x km/hr and speed of stream = 2x km/hr
Upstream speed = 7x-2x = 5x km/hr
Downstream speed = 7x+2x = 9x km/hr
ATQ,
171/9x = 9.5
171/9.5 = 9x
18 = 9x
x = 2
Upstream speed = 5x = 5*2 = 10km/hr
Time taken = 205/10 = 20.5

Question 7 of 10

7. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

A is 4 years older than C. The ratio between the present ages of B and C is 8:3. If the present age of B is twice the present of A then find the present age of C.

Correct

Answer: 4) 12 years
Explanation:
Let the present age of C = x years and present age of A = x+4 years
ATQ,
Age of B: Age of C = 8:3
Age of B / x = 8/3
Age of B = 8x/3
Also,
(8x/3) = 2*(x+4)
8x/3 = 2x+8
8x/3 – 2x = 8
(8x-6x)/3 = 8
2x/3 = 8
x = 12
Present age of C = x =12 years

Incorrect

Answer: 4) 12 years
Explanation:
Let the present age of C = x years and present age of A = x+4 years
ATQ,
Age of B: Age of C = 8:3
Age of B / x = 8/3
Age of B = 8x/3
Also,
(8x/3) = 2*(x+4)
8x/3 = 2x+8
8x/3 – 2x = 8
(8x-6x)/3 = 8
2x/3 = 8
x = 12
Present age of C = x =12 years

Question 8 of 10

8. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

Rupam invested Rs. 6400 in two equal parts on simple interest for T years and (T+4) years at the rates of 12.5% per annum and 7.5% per annum respectively. If the total interest received by Rupam is Rs. 1600 Find the value of T.

Correct

Answer: 1) 1 year
Explanation:
Amount invested by Rupam in each part = 6400/2 = Rs. 3200
ATQ,
{(3200*12.5*T)/100} + {3200*7.5*(T+4)}/100 = 1600
(32*12.5*T) + {32*7.5*(T+4)} = 1600
400T + 240*(T+4) = 1600
400T + 240T + 960 = 1600
640T = 1600-960
640T = 640
T = 640/640
T = 1 year

Incorrect

Answer: 1) 1 year
Explanation:
Amount invested by Rupam in each part = 6400/2 = Rs. 3200
ATQ,
{(3200*12.5*T)/100} + {3200*7.5*(T+4)}/100 = 1600
(32*12.5*T) + {32*7.5*(T+4)} = 1600
400T + 240*(T+4) = 1600
400T + 240T + 960 = 1600
640T = 1600-960
640T = 640
T = 640/640
T = 1 year

Question 9 of 10

9. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

In a refrigerator, there are 6 chocolates, 3 apples, 5 mangoes, and 2 oranges. If three items are picked at random, what is the probability that two are mangoes and one is an apple?

Correct

Answer: 3) 3/56 Explanation:
Total items = 6+3+5+2 = 16
Probability = (5C_{2}*3C_{1})/16C_{3} = (10*3)/560 = 30/560 = 3/56

Incorrect

Answer: 3) 3/56 Explanation:
Total items = 6+3+5+2 = 16
Probability = (5C_{2}*3C_{1})/16C_{3} = (10*3)/560 = 30/560 = 3/56

Question 10 of 10

10. Question

1 points

Category: Quantitative Aptitude

The length of a rectangle is 20% more than its breadth, the side of a square is equal to the breadth of the rectangle. The sum of areas of square and rectangle is 880m2. Find the perimeter of the rectangle.

Correct

Answer: 3) 88m Explanation:
Let the breadth of the rectangle = 10x
And length of rectangle = 120% of 10x = (120/100)*10x = 12x
Area of rectangle = 12x*10x = 120x^{2}
Also, the side of square = breadth of rectangle = 10x
Therefore, area of square = 10x*10x = 100x^{2}
ATQ,
120x^{2} +100x^{2} = 880
220x^{2} =880
x^{2} = 880/220
x^{2} = 4
x = 2
Therefore, perimeter of rectangle = 2*(12x+10x) =44x=44*2 = 88m

Incorrect

Answer: 3) 88m Explanation:
Let the breadth of the rectangle = 10x
And length of rectangle = 120% of 10x = (120/100)*10x = 12x
Area of rectangle = 12x*10x = 120x^{2}
Also, the side of square = breadth of rectangle = 10x
Therefore, area of square = 10x*10x = 100x^{2}
ATQ,
120x^{2} +100x^{2} = 880
220x^{2} =880
x^{2} = 880/220
x^{2} = 4
x = 2
Therefore, perimeter of rectangle = 2*(12x+10x) =44x=44*2 = 88m

________________________

Click view Questions button to view Explanation

Note:- We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!

Ask your doubt in the comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in a caring way.

If you find any mistake, please tell us in the comment section.