Hello Aspirants

Welcome to Online **Quants** **Test** in AffairsCloud.com. We are starting **Cumulus Course for IBPS PO 2018 Main Exam** and we are creating sample questions in Quants section, this type of Question will be asked in IBPS PO 2018!!!

**Click Here to View Cumulus Course: IBPS PO 2018 Mains**

**IBPS PO 2018 Mains: GA Test **– 7 PM Every Day

**IBPS PO 2018 Mains: Reasoning Test **– 8 PM Every Day

**IBPS PO 2018 Mains: Quants Test **– 9 PM Every Day

**IBPS PO 2018 Mains: English Test **– 10 PM Every Day

**Help:- **Share Our Cumulus Course for IBPS PO 2018 Exam Course page to your Friends & FB Groups

**Best Mock Test Series for IBPS PO Exam**

________________________

#### Quiz-summary

0 of 10 questions completed

Questions:

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10

#### Information

**All the Best**

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

#### Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

#### Categories

- Quantitative Aptitude 0%

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10

- Answered
- Review

- Question 1 of 10
##### 1. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions.Q(1-5) Study the following table and answer the questions.**

Note: The table shows the percentage of discount offered by five different shops on four different products. Some values are missing. You have to calculate these values as per data given in the questions. Marked Price(MP) of a particular Product is the same for all the shops.**If the profit percentage of A after selling Product II is x% and that of C for the same is (2x-5)% and the ratio of the cost price of Product II of shop A to that of C is 14:17, then find the value of x.**CorrectAnswer –

**4) 5**

Explanation:

(100+2x-5)/(100+x)=14/17

x=5IncorrectAnswer –

**4) 5**

Explanation:

(100+2x-5)/(100+x)=14/17

x=5 - Question 2 of 10
##### 2. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions.Q(1-5) Study the following table and answer the questions.**

Note: The table shows the percentage of discount offered by five different shops on four different products. Some values are missing. You have to calculate these values as per data given in the questions. Marked Price(MP) of a particular Product is the same for all the shops.**For shop D, the difference between the selling price of Product II and that of Product III is Rs 465. If the sum of the MP of Product II and Product III of the same shop is Rs 430300, then the MP (in Rs) of Product II is what percent more/less than that of Product III of the same shop? (selling price of Product II is greater than that of Product III)**CorrectAnswer –

**5) 25.40 %**

Explanation:

Let the MP of the Product II be 100X & that of Product III be 100Y

100X +100Y= Rs 430300

X+Y=Rs 43030 …(1)

100X *(60/100)- 100Y * (75/100)=465

4X-5Y=31

X= 2394 & Y= 1909

MP of Product II= Rs 239400 & Product III =Rs 190900

Required% = [(239400-190900)/190900]*100=25.40%IncorrectAnswer –

**5) 25.40 %**

Explanation:

Let the MP of the Product II be 100X & that of Product III be 100Y

100X +100Y= Rs 430300

X+Y=Rs 43030 …(1)

100X *(60/100)- 100Y * (75/100)=465

4X-5Y=31

X= 2394 & Y= 1909

MP of Product II= Rs 239400 & Product III =Rs 190900

Required% = [(239400-190900)/190900]*100=25.40% - Question 3 of 10
##### 3. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions.Q(1-5) Study the following table and answer the questions.**

Note: The table shows the percentage of discount offered by five different shops on four different products. Some values are missing. You have to calculate these values as per data given in the questions. Marked Price(MP) of a particular Product is the same for all the shops.**The average selling price of Product II of shops, A and B are Rs 3225, and that of shops B and C is Rs 3870. Find the difference between the selling price (in Rs) of Product II by C and A.**CorrectAnswer –

**2) 1290**

Explanation:

B + C = 7740

A + B = 6450

C-A = 1290IncorrectAnswer –

**2) 1290**

Explanation:

B + C = 7740

A + B = 6450

C-A = 1290 - Question 4 of 10
##### 4. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions.Q(1-5) Study the following table and answer the questions.**

Note: The table shows the percentage of discount offered by five different shops on four different products. Some values are missing. You have to calculate these values as per data given in the questions. Marked Price(MP) of a particular Product is the same for all the shops.**The selling price of Product I and Product III of Shop E are in the ratio of 2:3. If the shop earns a profit of 25% which is Rs 280, on Product I and 20% on Product III then find the sum of selling price of Product I and Product III together by the same shop.**CorrectAnswer –

**1) Rs 630**

Explanation:

Let the selling price of Product I be Rs 200

Selling price of Product III=Rs 300

CP of Product I= (200 * 100/125) =Rs 160

CP of Product III= (300 * 100/120) =Rs 250

Profit of Product I=Rs (200-160) = Rs 40

Profit of Product III= Rs (300-250) = Rs 50

So 40=280

50=350

Sum of the selling price of Product I and Product III together by Shop E = 280+350=Rs 630IncorrectAnswer –

**1) Rs 630**

Explanation:

Let the selling price of Product I be Rs 200

Selling price of Product III=Rs 300

CP of Product I= (200 * 100/125) =Rs 160

CP of Product III= (300 * 100/120) =Rs 250

Profit of Product I=Rs (200-160) = Rs 40

Profit of Product III= Rs (300-250) = Rs 50

So 40=280

50=350

Sum of the selling price of Product I and Product III together by Shop E = 280+350=Rs 630 - Question 5 of 10
##### 5. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions.Q(1-5) Study the following table and answer the questions.**

Note: The table shows the percentage of discount offered by five different shops on four different products. Some values are missing. You have to calculate these values as per data given in the questions. Marked Price(MP) of a particular Product is the same for all the shops.**The cost price of Product III is Rs 50 for all of the shops and all of them mark the same item at 64% higher than the cost price, then to get a total profit of Rs 70 by all of the five shops after selling Product III, what is the minimum discount that should be allowed by Shop E on Product III?**CorrectAnswer –

**5) 4.75%**

Explanation:

CP=Rs 50

MP=50 * 64/100+50=Rs 82

Total CP=5 *50=Rs 250

Total selling price should be =Rs (250+70)=Rs 320

Selling price of Product III by Shop E

=320 – 82*[(66/100)-(68/100)-(86/100)-(75/100)]

=Rs 78.1

Minimum required discount

[(82-78.1)*100]/82=4.75%IncorrectAnswer –

**5) 4.75%**

Explanation:

CP=Rs 50

MP=50 * 64/100+50=Rs 82

Total CP=5 *50=Rs 250

Total selling price should be =Rs (250+70)=Rs 320

Selling price of Product III by Shop E

=320 – 82*[(66/100)-(68/100)-(86/100)-(75/100)]

=Rs 78.1

Minimum required discount

[(82-78.1)*100]/82=4.75% - Question 6 of 10
##### 6. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**The curved surface area of a cylindrical pillar is 616 m^2 and its volume is 2156 m^3. Find the ratio of its radius to its height.**CorrectAnswer –

**2) 1:2**

Explanation:

πr^2/2πrh = 2156/616

radius, r = 7 m

2 × 22/7 × 7 × h = 616

height h = 14

Ratio: r/h = 7/14 = 1/2IncorrectAnswer –

**2) 1:2**

Explanation:

πr^2/2πrh = 2156/616

radius, r = 7 m

2 × 22/7 × 7 × h = 616

height h = 14

Ratio: r/h = 7/14 = 1/2 - Question 7 of 10
##### 7. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**The average age of Anu and Banu is 35 years. If Chitra replaces Anu, the average age is 31 years, if Chitra replaces Banu average age is 36 years. If the average age of Devi and Manju is half of average age of Anu, Banu and Chitra. then average age of all the five people is**CorrectAnswer –

**2)27.2**

Explanation:

Anu, Banu, Chitra, Devi, Manju – X, Y, Z, P, Q

X + Y = 35 * 2 =70 –(1)

Z + Y = 31 * 2 =62 –(2)

X + Z = 36 * 2 = 72 –(3)

From (1) (2) and (3)

X = 40 ; y =30; Z = 32

Average age of P and Q =1/2 * [( X + Y + Z)/3] = 102/6 = 17

Sum of the age of P and Q = 34

Average age of all the five people = (34 + 102)/5 = 27.2IncorrectAnswer –

**2)27.2**

Explanation:

Anu, Banu, Chitra, Devi, Manju – X, Y, Z, P, Q

X + Y = 35 * 2 =70 –(1)

Z + Y = 31 * 2 =62 –(2)

X + Z = 36 * 2 = 72 –(3)

From (1) (2) and (3)

X = 40 ; y =30; Z = 32

Average age of P and Q =1/2 * [( X + Y + Z)/3] = 102/6 = 17

Sum of the age of P and Q = 34

Average age of all the five people = (34 + 102)/5 = 27.2 - Question 8 of 10
##### 8. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**There are 3 inlet pipes P, Q and R connected to a cistern. If only one pipe is opened at a time, then it takes 50, 40 and 25 minutes for pipes P, Q and R respectively to fill the cistern. Find the time taken to fill 99% of the cistern if it is known that in every 5 minutes for the first 2 minutes pipe Q is opened and then closed for 3 minutes. The remaining pipes are always kept open.**CorrectAnswer –

**3) 14 minutes**

Explanation:

Part of the cistern filled per minute by pipes P and R respectively = 2% and 4%

Pipe Q fills 5% of the cistern for every 2 minutes it operates.

In 5 minutes, the cistern filled by P and R = 30% and by pipe Q = 5%

So, in 5 minutes, % of cistern filled =30+5=35%

In 10 minutes, the cistern is filled 70%

For next 2 minutes part of cistern filled = 5+12 = 17%

The remaining 12% is filled in time = 2 minutes

Total time taken = 10+2+2 =14 minutesIncorrectAnswer –

**3) 14 minutes**

Explanation:

Part of the cistern filled per minute by pipes P and R respectively = 2% and 4%

Pipe Q fills 5% of the cistern for every 2 minutes it operates.

In 5 minutes, the cistern filled by P and R = 30% and by pipe Q = 5%

So, in 5 minutes, % of cistern filled =30+5=35%

In 10 minutes, the cistern is filled 70%

For next 2 minutes part of cistern filled = 5+12 = 17%

The remaining 12% is filled in time = 2 minutes

Total time taken = 10+2+2 =14 minutes - Question 9 of 10
##### 9. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**When Arun will become as old as his father is now, he will be four times the present age of his son and then his son will be nine years older than what Arun is now. If the sum of his father’s age and his age is 80 years old, then how old is Arun now?**CorrectAnswer –

**3) 28**

Explanation:

Let the present age of Arun = x years

So the age of his father = (80-x) years

Age of Arun’s son = (80-x)/4

When Arun will be as old as his father i.e. (80-x) years

So age of Arun’s son = (80-x)/4 + (80-x-x)

(80-x)/4 + (80-2x) = x + 9

x = 28IncorrectAnswer –

**3) 28**

Explanation:

Let the present age of Arun = x years

So the age of his father = (80-x) years

Age of Arun’s son = (80-x)/4

When Arun will be as old as his father i.e. (80-x) years

So age of Arun’s son = (80-x)/4 + (80-x-x)

(80-x)/4 + (80-2x) = x + 9

x = 28 - Question 10 of 10
##### 10. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**The profit earned by selling an item for Rs 730 is double the loss incurred when the same Product Is sold for Rs 256. What would be the approximate selling price of the Product If it is sold at 25% profit on it .**CorrectAnswer –

**3) Rs 517**

Explanation:

Let the loss= Rs x

730-2x=256+x

x=158

Cost price of item =Rs (256+158)= Rs 414

Required SP = (414*125)/100=Rs 517.5IncorrectAnswer –

**3) Rs 517**

Explanation:

Let the loss= Rs x

730-2x=256+x

x=158

Cost price of item =Rs (256+158)= Rs 414

Required SP = (414*125)/100=Rs 517.5

**Click view Questions button to view Explanation****Note:-**We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!- Ask your doubt in comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in caring way.
- If you find any mistake, please tell us in the comment section.