Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 39

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Intrepretation that is important for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

Questions Penned by Yogit

Direction: Q(1 –5) Study the following charts and answer the following questions: 

Pie Chart Pie Chart

  1. What is the % of  number of girls in the school(approx)?
    a) 28
    b) 32
    c) 38
    d) 42
    e) None of these
    Answer – d) 42
    Explanation :
    girls = 3000 – 1750 = 1250, so (1250/3000)*100 = 41.67%

  2. How many girls are enrolled in singing and craft together?
    a) 505
    b) 610
    c) 705
    d) 810
    e) None of these
    Answer – a) 505
    Explanation :
    total students in singing and craft = (46/100)*3000 = 1380
    number of boys in singing and craft = (50/100)*1750 = 875
    so number of girls = 1380 – 875 = 505

  3. The number of boys enrolled in dancing form what percent of the total number of students in the school?
    a) 12.66
    b) 11.67
    c) 13.67
    d) 14.77
    e) None of these
    Answer – b) 11.67
    Explanation :
    (350/3000)*100 = 11.67%

  4. What is the ratio of the number of boys enrolled in swimming to the number of girls enrolled in swimming?
    a) 43:47
    b) 47: 43
    c) 49:47
    d) 47:49
    e) None of these
    Answer – c) 49:47
    Explanation :
    boys = 245 and girls  = 480 – 245 = 235

  5. What is the total number of boys enrolled in swimming and drawing together?
    a) 505
    b) 515
    c) 525
    d) 535
    e) None of these
    Answer – c) 525
    Explanation :
    (30/100)*1750 = 525

Direction: Q(6 –10) Study the following graphs and answer the following questions: 

Number of students in different branches in 5 colleges

Line Chart

  1. What is the difference between the average number of civil engineers and electrical engineers?
    a) 65
    b) 70
    c) 75
    d) 82
    e) None of these
    Answer – d) 82
    Explanation :
    Total civil engineers = 990 and total electrical engineers = 580
    Now (990 – 580)/5 = 82 (difference between the average number of civil engineers and electrical engineers)

  2. In college R, number of mechanical engineers is what percent of civil engineers?
    a) 33.33%
    b) 37.37%
    c) 43.33%
    d) 16.67%
    e) None of these
    Answer – a) 33.33%
    Explanation :
    (75/225)*100 = 33.33%

  3. The number of civil engineers is what percent of the total number of mechanical engineers from all college together?
    a) 149%
    b) 139%
    c) 159%
    d) 169%
    e) None of these
    Answer – d) 169%
    Explanation :
    total civil engineers = 990 and total mechanical engineers = 585
    so percent = (585/990)*100 = 169.23%

  4. Find the ratio of the number of colleges in which number of electrical engineers is above average and those in which the number is below average?
    a) 2:3
    b) 3:2
    c) 1:4
    d) 4:1
    e) None of these
    Answer – a) 2:3
    Explanation :
    average electrical engineers = 580/5 = 116
    Number of colleges in which electrical engineers are above average = 2 and below average = 3

  5. The number of civil engineers in college S is what percent more than the number of mechanical engineers in the same college?
    a) 60%
    b) 62%
    c) 64%
    d) 65%
    e) None of these
    Answer – b) 62%
    Explanation :
    civil engineers = 170. Mechanical engineers = 105
    [(170-105)/105]*100 = 62% (approx)

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Quants you can ask here. We will clear your doubts