Current Affairs PDF Sales

GK Questions: World History – Set 1

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to World Gk(World History) !!!

  1. Rome was founded in ………….
    1.2000 BC
    2.1500BC
    3.1200 BC
    4.1000 BC
    5.None of these
    Answer – 4.1000 BC
    Explanation :
    According to legend, Rome was founded in 753 BC by twin sons Romulus and Remus who were raised by a she-wolf

  2. The First World war began in which year ?
    1.1915
    2.1918
    3.1916
    4.1914
    5.None of these
    Answer – 4.1914
    Explanation :
    World War I also known as the First World War, or the Great War, was a global war centred in Europe that began on 28 July 1914 and lasted until 11 November 1918.

  3. The Opium war id held between which two countries ?
    1.Russia and England
    2.China and Russia
    3.China and England
    4.England and France
    5.None of these
    Answer – 3.China and England
    Explanation :
    The Opium Wars were two wars in the mid-19th century involving Anglo-Chinese disputes over British trade in China and China’s sovereignty. The disputes included the First Opium War (1839–1842) and the Second Opium War (1856–1860).

  4. The Oldest civilization of the world is ……………………..
    1.The Ancient Egyptian civilization
    2.The Mesopotamian Civilization
    3.The Harappa Civilizaton
    4.The Aztecs Civilization
    5.None of these
    Answer – 2.Mesopotamian Civilization
    Explanation :
    The first of the civilization to have ever emerged on the face of planet earth ever since the evolution of humans. The origin of Mesopotamia dates back so far behind in the history, there is no known evidence of any other civilized society before them. The timeline of ancient Mesopotamia is usually kept around 3300 BC – 750 BC

  5. The ‘Chinese Revolution’ take place in 1.1901
    2.1921
    3.1911
    4.1923
    5.None of these
    Answer – 3.1911
    Explanation :
    The Chinese Revolution of 1911. In October of 1911, a group of revolutionaries in southern China led a successful revolt against the Qing Dynasty, establishing in its place the Republic of China and ending the imperial system.

  6. The oldest dynasty still ruling in which country ?
    1.Japan
    2.Austria
    3.Iran
    4.England
    5.None of these
    Answer – 1.Japan
    Explanation :
    The longest-surviving dynasty in the world is the Imperial House of Japan.

  7. 1917 is related to
    1.Britain Revolution
    2.France Revolution
    3.China Revolution
    4.Russian Revolution
    5.None of these
    Answer – 4.Russian Revolution
    Explanation :
    In 1917, two revolutions swept through Russia, ending centuries of imperial rule and setting in motion political and social changes that would lead to the formation of the Soviet Union.

  8. …………….. was the first woman name appeared in history
    1.Golda Meir
    2.Queen Hatshepsut
    3.Queen Elizabeth I
    4.Jansi Rani
    5.None of these
    Answer – 2.Queen Hatshepsut
    Explanation :
    According to Egyptologist James Henry Breasted she is also known as “the first great woman in history of whom we are informed

  9. The French revolution take place in ……………………..
    1.1789
    2.1898
    3.1711
    4.1889
    5.None of these
    Answer – 1.1789
    Explanation :
    The French Revolution was a period of far-reaching social and political upheaval in France that lasted from 1789 until 1799, and was partially carried forward by Napoleon during the later expansion of the French Empire.

  10. The Crimean war fought between ……………
    1.China and Turkey
    2.Russia and China
    3.Russia and Turkey
    4.China and Russia
    5.None of these
    Answer – 3.Russia and Turkey
    Explanation :
    The Crimean War ( 1854– 1856) was fought between Imperial Russia on one side and an alliance of France, the United Kingdom, the Kingdom of Sardinia, and the Ottoman Empire on the other. The majority of the conflict took place on the Crimean peninsula, with additional actions occurring in western Turkey, the Baltic Sea region, and in the Russian Far East.