Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Superlatives of India – Set 4

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India Gk(Superlatives) !!!

  1. Which of the bank in India with largest number of branches ?
    1.Canara Bank
    2.BOI
    3.RBI
    4.SBI
    5.None of these
    Answer – 4.SBI
    Explanation :
    State Bank of India (SBI), the country’s largest lender, has the highest number of branches running from rented facilities among public sector banks – 16,333 branches.

  2. ………………………. is the longest corridor in India
    1.Ravishankar Corridor
    2.Royal Corridor
    3.Ramanathaswamy Corridor
    4.Rangaswamy Corridor
    5.None of these
    Answer – 3.Ramanathaswamy Corridor
    Explanation :
    Ramanathaswamy corridor(1220 mt) is a Hindu temple dedicated to god Shiva located on Rameswaram island in the state of Tamil Nadu, India. It is also one of the twelve Jyothirlinga temples, where Shiva is worshipped in the form of a Jyotirlingam (English: pillar of light)

  3. Which of the following is the largest man made lake in India?
    1.Kaylana Lake
    2.Govind Sagar
    3.Ana Sagar
    4.Ramgarh Lake
    5.None of these
    Answer – 2.Govind Sagar
    Explanation :
    Govind Vallabh Pant Sagar is a man made lake situated in southern region of Sonebhadra named after Bharat Ratna Pandit Govind Ballabh Pant Chief minister of United Provinces present day Uttar Pradesh (September 10, 1887 – March 7, 1961) was a statesman of India.

  4. ……………………… is the biggest Mosque in India
    1.Jama Masjid
    2.Haji Ali Dargah
    3.Tipu Sultan Mosque
    4.Malik Dinar Mosque
    5.None of these
    Answer – 1.Jama Masjid
    Explanation :
    Jama Masjid in New Delhi, overlooking Chandni Chowk and the Red Fort, is the largest mosque in India. The mosque was built by Mughal emperor Shahjahan in 1656. It has typical Mughal architecture with three gateways, four towers and two minarets. The Jama Masjid is made up of red sandstone and white marble. It contain 260 pillars.

  5. Which of the following is the highest tower in India?
    1.Chand Minar
    2.Shaheed Minar
    3.Qutub Minar
    4.Fateh Burj
    5.None of these
    Answer – 4.Fateh Burj
    Explanation :
    The Fateh Burj is the tallest minar in India situated in the historical village of Chappar Chiri in the SAS Nagar district, Punjab.The 328 ft tower is dedicated to establishment of the Sikh Misls in a large part of India in 1711

  6. ………………. is the largest church in India ?
    1.Se Cathedral
    2.Parumala Church
    3.Basilica of Bom Jesus
    4.Velankanni Church
    5.None of these
    Answer – 1.Se Cathedral
    Explanation :
    Se Cathedral in Old Goa is the largest church in India. The original building was constructed of mud and stones and straw and was erected in 1510 and was dedicated to St. Catherine. In 1538 the church status was elevated to that of a Cathedral with the establishment of the Diocese of Goa. The Cathedral as it stands today took 90 years to be completed.

  7. Which of the following is the largest Gurudwara ?
    1.Gurudwara Lakhnaur Sahib
    2.Gurudwara Nada Sahib
    3.Gurdwara Gurusagar
    4.Golden Temple
    5.None of these
    Answer – 4.Golden Temple
    Explanation :
    Golden Temple in Amritsar is the largest Gurudwara in India. In fact, Golden Temple is the largest Gurudwara in the world. Golden Temple is also known as Harminder Sahib and is considered to be the most sacred shrine of Sikhs

  8. …………….. is the largest Hotel in India ?
    1.Taj Mahal Palace
    2.Oberoi – Sheraton
    3.Oberoi – Rajvilas
    4.Taj Lake Palace
    5.None of these
    Answer – 2.Oberoi – Sheraton
    Explanation :
    The Oberoi Udaivilas is one of the most luxurious hotels in entire India. It’s located at the historical land of Udipur Rajasthan which shows the traditional beauty of forts, palaces & monuments.

  9. The Largest Post Office in India is located in ……………
    1.Mumbai
    2.Banglaore
    3.Chennai
    4.Delhi
    5.None of these
    Answer – 1.Mumbai
    Explanation :
    Mumbai’s imposing General Post Office (GPO) building – arguably the country’s largest post office – completed its 100 years. Spread across 11,000 sq metres, construction of the iconic building started in September 1904 and was completed after nine years at a cost of Rs.18.09 million.

  10. ……………… is the largest cinema theatre in India?
    1.Lokranjan Theatre
    2.Prithvi Theatre
    3.Thangam Theatre
    4.JOSH Theatre
    5.None of these
    Answer – 3.Thangam
    Explanation :
    Thangam Theatre, credited as the largest cinema hall in Asia during its inception, was one of the landmarks of Madurai.The cinema hall, located on the West Perumal Maistry Street, could seat 2,563 persons officially, spread over more than 52,000 square feet, and which gave the movie-goers a unique visual experience because of its technically superior structure. The cinema was built by Pitchai Muthu.