Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Superlatives of India – Set 1

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for Banking exams and other competitive exams. We have created Some questions related to India GK !!!

  1. Which of the following is Highest Gallantry award ?
    1. Bharat Ratna
    2.Param Vir Chakra
    3. Padma awards
    4.Maha Vir Chakra
    5.None of these
    Answer – 2.Param Vir Chakra
    Explanation :
    It is Highest military award for equivalent to the Victoria Cross

  2. Which of the following is highest dam in India ?
    1.Sardar Sarovar Dam
    2.Baglihar dam
    3.Hirakund dam
    4.Tehri Dam
    5.None of these
    Answer – 4.Tehri Dam
    Explanation :
    The Tehri Dam is the tallest dam in India and one of the tallest in the world  impound on Bhagirathi River

  3. Which of the following is the longest river in India ?
    1.Cauvery River
    2.Godavari River
    3.Brahmaputra River
    4.The Ganges
    5.None of these
    Answer – 4.The Ganges
    Explanation :
    The longest river within India is Ganges(Ganga) running a length of about 2525 km.

  4. Which of the following city is most populated city ?
    1.Mumbai
    2.Kolkata
    3.Bangalore
    4.Hyderabad
    5.None of these
    Answer – 1.Mumbai
    Explanation :
    Mumbai (Bombay)16,368,000
    Kolkata ,Delhi, Chennai

  5. Largest Public sector bank in India is ………………..
    1.SBI
    2.Indian Bank
    3.BoB
    4.UCO bank
    5.None of these
    Answer – 1.SBI
    Explanation :
    SBI – State Bank of India
    HQ – Mumbai
    Chairman – Arundhati Bhattacharya

  6. Which of the following is largest desert in India ?
    1.Thar Desert
    2.Cold Desert
    3.Sahara
    4.Arabian
    5.None of these
    Answer – 1.Thar Desert
    Explanation :
    The Thar Desert is a large, arid region in the northwestern part of the Indian subcontinentthat forms a natural boundary between India and Pakistan. It is the world’s 17th largest desert and the world’s 9th largest subtropical desert

  7. Which of the following is fastest train in India ?
    1.Rajdhani
    2.Yuva
    3.Shatabadi Express
    4.Garib Rath
    5.None of these
    Answer – 3.Shatabadi Express
    Explanation :
    Shatabadi Express is running between  New Delhi and Bhopal

  8. Which of the following is Largest state population wise ?
    1.AP
    2.New Delhi
    3.Uttar Pradesh
    4.Maharashtra
    5.None of these
    Answer – 3.Uttarapradesh
    Explanation :
    Uttar pradesh – 2.6 million and Bihar – 1.7 million topped the list for interstate emigration

  9. Birla Planetarium is the largest Planetarium in India located in …………..
    1.Mumbai
    2.Kolkata
    3.New Delhi
    4.Hyderabad
    5.None of these
    Answer – 2.Kolkata
    Explanation :
    Popularly known as taramandal, the planetarium was inaugurated on 2 July 1963 by the then Prime Minister of India, Jawaharlal Nehru.

  10. Which of the following is longest Highway ?
    1.NH – 8
    2.NH – 4
    3.NH – 1
    4.NH – 7
    5.None of these
    Answer – 4.NH – 7
    Explanation :
    NH – 7 – which turns from Varanasi to Kanyakumari