Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Superlatives of India – Set 6

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India Gk(Superlatives) !!!

  1. The first women ambassador is ………………………….
    1.Anna Cahndy
    2.Reita Faira
    3.CB Muthamma
    4.Shanno Devi
    5.None of these
    Answer – 3.CB Muthamma
    Explanation :
    Chonira Belliappa Muthamma was the first woman to clear the Indian Civil Services examinations. She was also the first woman to join the Indian Foreign Service. She was the first Indian woman diplomat as well. Later, she became the first Indian woman Ambassador also.

  2. ………………… is the first lady become Miss World
    1.Kamini Roy
    2.Puneera Arora
    3.Bachehendri pal
    4.Reita Faria
    5.None of these
    Answer – 4.Reita Faria
    Explanation :
    Reita Faria Powell born to Goan parents in British Bombay (now Mumbai) is an Indian model, doctor and beauty queen who won Miss World 1966, to become the first Asian woman to win the event. She went on to become the first Miss World winner to qualify as a Doctor.

  3. The first woman president of UN General Assembly is …………………
    1.Sushma Chawla
    2.Vijayalakshmi Pandit
    3.Aarti Saha
    4.Durga
    5.None of these
    Answer – 2.Vijayalakshmi Pandit
    Explanation :
    Vijaya Lakshmi Nehru Pandit (18 August 1900 – 1 December 1990) was an Indian diplomat and politician, the sister of Jawaharlal Nehru,the aunt of Indira Gandhi and the grand-aunt of Rajiv Gandhi, each of whom served as Prime Minister of India.

  4. First Central Agriculture University located in which state ?
    1.Manipur
    2.West Bengal
    3.Haryana
    4.Karnataka
    5.None of these
    Answer – 1.Manipur
    Explanation :
    Central Agricultural University is an agricultural university at Iroisemba, Imphal in the Indian state of Manipur.The Central Agricultural University was established by an act of Parliament, the Central Agricultural University Act 1992 (No.40 of 1992). The Act came into effect on 26 January 1993

  5. Who is the first Indian to score triple century in Test Cricket ?
    1.MS Dhoni
    2.Sachin Tendulkar
    3.Virendar Sehwag
    4.Irfan Pathan
    5.None of these
    Answer – 3.Virendar Sehwag
    Explanation :
    Virendar Sehwag is also the only Indian to have scored a triple century in Test matches.

  6. …………………… is the first Indian managing director of World bank
    1.Gautam Kazi
    2.Amartya Sen
    3.C Naidu
    4.Mihir Sen
    5.None of these
    Answer – 1.Gautam Kazi
    Explanation :
    Gautam Kazi is the first Indian managing director of World bank

  7. Who is the first Indian to join the ICS ?
    1.Manekshaw
    2.Osborne Smith
    3.Satyendra Nath Tagore
    4.Sri Shankar Kurup
    5.None of these
    Answer – 3.Satyendra Nath Tagore
    Explanation :
    Satyendranath Tagore was the first Indian to join the Indian Civil Service. He was an author, song composer, linguist and made significant contribution towards the emancipation of women in Indian society during the British Raj

  8. …………… is the father of Sanskrit Grammar
    1.Vinoba Bhave
    2.Panini
    3.Guru Arjun Dev
    4.Baba Amte
    5.None of these
    Answer – 2.Panini
    Explanation :
    Pāṇini is known for his Sanskrit grammar, particularly for his formulation of the 3,959 rules of Sanskrit morphology, syntax and semantics .

  9. ……………. was the first indigenous tank of the Indian Army.
    1.Vijayanta
    2.T-90
    3.Arjun
    4.Ariete
    5.None of these
    Answer – 1.Vijayanta
    Explanation :
    The Vijayanta was a main battle tank built in India based on a licensed design of the Vickers Mk.1. The Vijayanta was the first indigenous tank of the Indian Army. The prototype was completed in 1963 and the tank entered service in 1965

  10. Which is the first talkie film of India ?
    1.Alam Ara
    2.Kalidas
    3.Dena Paona
    4.Sairandhri
    5.None of these
    Answer – 1.Alam Ara
    Explanation :
    Alam Ara is a 1931 film directed by Ardeshir Irani. It was the first Indian sound film