Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Natioanl Organizations – Set 5

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India GK(National Organizations) !!!

  1. The Microbial type culture collection centre is situated in ………………..
    1.Shimla
    2.Gandhi Nagar
    3.Chandigarh
    4.Pune
    5.None of these
    Answer – 3.Chandigarh
    Explanation :
    The Microbial Type Culture Collection and Gene Bank (MTCC), a national facility established in 1986 is funded jointly by the Department of Biotechnology (DBT) and the Council of Scientific and Industrial Research (CSIR), Government of India. It was located in Chandigarh

  2. The Indian Institute of Petroleum located in ………………….
    1.Dehradun
    2.Hyderabad
    3.Dehradun
    4.Gurgaon
    5.None of these
    Answer – 1.Dehradun
    Explanation :
    The Indian Institute of Petroleum (IIP), established in 1960, is one of the constituent laboratories of the Council of Scientific and Industrial Research (CSIR), dedicated to R&D in the hydrocarbon sector.It was situated at Dehradun.

  3. Which of the following is located at Rajahmundry ?
    1.Central Inland Fisheries Research Institute
    2.National Institute of Animal Health
    3.Indian Veterinary Research Institute
    4.Central Tobacco Research Institute
    5.None of these
    Answer – 4.Central Tobacco Research Institute
    Explanation :
    central tobacco research institute is situated at Rajahmundry in Andhra Pradesh

  4. The National Institute of Hydrology is located at ……………..
    1.Sriperambudur
    2.Powai
    3.Roorkee
    4.Gwalior
    5.None of these
    Answer – 3.Roorkee
    Explanation :
    National Institute of Hydrology (NIH) is a Government of India society under Ministry of Water Resources and has been functioning as a research Institute in the area of hydrology and water resources in the country since December 1978 in Roorkee City.

  5. Which is located at Chennai ?
    1.Survey Training Institute
    2.Central Marine Research Institute
    3.High Altitude Research Laboratory
    4.National Institute of Oceanography
    5.None of these
    Answer – 2.Central Marine Research Institute
    Explanation :
    The Central Marine Research Institute is a marine fisheries research institute located at Chennai, India. It is an Indian Council of Agricultural Research institute

  6. ……………………… is located at Pachmarhi
    1.National Coral Reef Research Centre
    2.Central Leather Research Institute
    3.Pulses Research Laboratory
    4.Central Drug Research Institute
    5.None of these
    Answer – 3.Pulses Research Laboratory
    Explanation :
    Pulses Research Laboratory located at Pachmarhi in Madhya Pradesh

  7. The National Police Academy is located at …………………..
    1.Hyderabad
    2.Bangalore
    3.Mumbai
    4.New Delhi
    5.None of these
    Answer – 1.Hyderabad
    Explanation :
    Sardar Vallabhbhai Patel National Police Academy (SVPNPA) or National Police Academy (NPA) is located in Hyderabad, the capital of the Telangana

  8. ………………….. is located at Jorhat
    1.Forest Research Institute
    2.Arid Forest Research Institute
    3.Himalayan Forest Research Institute
    4.Rain Forest Research Institute
    5.None of these
    Answer – 4.Rain Forest Research Institute
    Explanation :
    Rain Forest Research Institute is a Research institute situated in Jorhat in Assam. It works under the Indian Council of Forestry Research and Education of the Ministry of Environment and Forests, Govt. of India.

  9. The Central Soil and Material Research Station is located at ………….
    1.New Delhi
    2.Mumbai
    3.Hyderabad
    4.Ahmedabad
    5.None of these
    Answer – 1.New Delhi
    Explanation :
    The Central Soil and Materials Research Station (CSMRS), an attached office of the Ministry of Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation is a premier institute in the country located at New Delhi

  10. Neyveli Lignite Corporation Ltd is situated in which state ?
    1.Kerala
    2.Tamil Nadu
    3.Karnataka
    4.Odisha
    5.None of these
    Answer – 2.Tamil Nadu
    Explanation :
    Neyveli Lignite Corporation Limited (NLC) is a government-owned lignite mining and power generating company in India. NLC operates the largest open-pit lignite mines in Tamil Nadu, India.