Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Polity – Set 4

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Indian GK(Indian Polity) !!!

  1. Department of official languages comes under which ministry ?
    1.Ministry of External affairs
    2.Ministry of Defence
    3.Home ministry
    4.Finance Ministry
    5.None of these
    Answer – 3.Home ministry
    Explanation :
    Department of official languages comes under Home ministry
    The Ministry of Home Affairs has the following constituent Departments:
    Department of Border Management
    Department of Internal Security
    Department of Jammu & Kashmir Affairs
    Department of Home
    Department of Official Language
    Department of States

  2. Under whom are the powers of the union executive as per the constitution ?
    1.President of India
    2.Vice President
    3.Prime Minister
    4.Finance Minister
    5.None of these
    Answer – 1.President of India
    Explanation :
    As per Article 53, the executive power of the country is vested in the President and is exercised by President either directly or through officers subordinate to him in accordance with the Constitution. Union cabinet with Prime Minister as its head, should aid and advice the President in performing his functions.

  3. The official duration of the National Anthemof India is
    1.40s
    2.48s
    3.52s
    4.60s
    5.None of these
    Answer – 3.52s
    Explanation :
    The official duration of the National Anthem of India is 52 seconds.

  4. Who is the head of state government ?
    1.Chief Minister
    2.Both 1 and 4
    3.Finance Minister
    4.Governor
    5.None of these
    Answer – 4.Governor
    Explanation :
    A governor is, in most cases, a public official with the power to govern the executive branch of a non-sovereign or sub-national level of government, ranking under the head of state.

  5. The people of which state in India have dual citizenship ?
    1.Gujarat
    2.Jammu & Kashmir
    3.Punjab
    4.West Bengal
    5.None of these
    Answer – 2.Jammu & Kashmir
    Explanation :
    Article 370:People living in Jammu & Kashmir have dual citizenship, i.e. of J & K and of India.Jammu & Kashmir has two flags -a separate state one and the second, National Flag.

  6. The time period for a constituent assembly in Jammu & Kashmir is
    1.7 years
    2.5 years
    3.4 years
    4.6 years
    5.None of these
    Answer – 4.6 years
    Explanation :
    The time period for a constituent assembly in Jammu & Kashmir is of 6 years, whereas all over India, it is 5 years.

  7. The…………………. is the formal head of theexecutive and legislature of India and is the commander-in-chief of the Indian Armed Forces.
    1.Prime Minister
    2.Vice President
    3.President of India
    4.Chief Justice of India
    5.None of these
    Answer – 3.President of India
    Explanation :
    The President of India is the formal head of the executive and legislature of India and is the commander-in chief of the Indian Armed Forces.

  8. The oath of the President is administered by the……………………….
    1.Home minister
    2.Finance Minister
    3.Chief Justice of India.
    4.Vice President
    5.None of these
    Answer – 3.Chief Justice of India.
    Explanation :
    The President is indirectly elected by the people through elected members of both the houses of Parliament and the Legislative Assemblies in States and of New Delhi and Puducherry and serves for a renewable term of five years. The oath of the President is administered by the Chief Justice of India.

  9. Narendra Damodardas Modi is the …………. Prime Minister of India.
    1.15th
    2.14th
    3.13th
    4.12th
    5.None of these
    Answer – 1.15th
    Explanation :
    Narendra Damodardas Modi is the 15th Prime Minister of India. since 26 May 2014. Modi, a leader of the Bharatiya Janata Party, was the Chief Minister of Gujarat from 2001 to 2014 and is the Member of Parliament from Varanasi.

  10. ………………………. is the first Bengali to be elected as President
    1.Zail Singh
    2.Pratibha Patil
    3.Pranab Mukherjee
    4.V V Giri
    5.None of these
    Answer – 3.Pranab Mukherjee
    Explanation :
    The 13th and current President is Pranab Mukherjee, who was elected on 22 July 2012, and sworn in on 25 July 2012.He is also the first Bengali to be elected as President.