Current Affairs PDF Sales

GK Questions – Indian Economy(Rural Development Programmes) Set 48

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Indian GK(Indian Economy) !!! 

  1. First economic survey of India was published in the year _______________
    1.1952-53
    2.1950-51
    3.1951-52
    4.1954-55
    5.None of these
    Answer – 2.1950-51
    Explanation :
    India’s first economic survey was presented for the financial year 1950- 51.

  2. The Economic Survey was presented every
    1.One year
    2.Two Year
    3.Three Year
    4.Five Year
    5.None of these
    Answer – 1.One year
    Explanation :
    The Department of Economic Affairs, Finance Ministry of India presents the Economic Survey in the parliament every year, just before the Union Budget.It is prepared under the guidance of the Chief Economic Adviser, Finance Ministry. It is the ministry’s view on the annual economic development of the country.

  3. Which article of Indian constitution related with the Economic Survey of India ?
    1.Article 86
    2.Article 90
    3.Article 123
    4.Article 112
    5.None of these
    Answer – 4.Article 112
    Explanation :
    The constitution of India neither uses word budget nor economic survey.  Article 112 says that every year the president of India shall cause to be laid in parliament an “annual financial statement”. This statement and some other documents are commonly called budget.

  4. Article _________ says public assistance to its citizens in case of ‘unemployment, old age, sickness and disablement
    1.28
    2.32
    3.32
    4.41
    5.None of these
    Answer – 4.41
    Explanation :
    Article 41 of the Indian Constitution directs the State to provide public assistance to its citizens in case of ‘unemployment, old age, sickness and disablement and in other cases of undeserved want within the limit of its economic capacity and development’

  5. Under the Indira Gandhi National Disability Pension Scheme (IGNDPS), which age people will get benefit ?
    1.28 Years
    2.23 years
    3.21 Years
    4.18 years
    5.None of these
    Answer – 4.18 years
    Explanation :
    Indira Gandhi National Disability Pension Scheme (IGNDPS) Eligibility: Individuals aged 18 years and above with more than 80% disability and living below the poverty line.

  6. Indira Gandhi National Widow Pension Scheme(IGNWPS) will provides beneficiary of Rs.200 in the age group of
    1.40-64
    2.40-50
    3.40-59
    4.40-60
    5.None of these
    Answer – 3.40-59
    Explanation :
    Indira Gandhi National Widow Pension Scheme(IGNWPS),introduced in the year 2009,provides BPL(Below Poverty Line) widows in the age group 40 to 64(later revised 40 to 59) with a monthly pension of Rs. 200 per benificiary.After they attain the age of 60,they qualify for pension under Indiar Gandhi National Old Age Pension Scheme(IGNOAPS).

  7. Which of the following is considered it as mainstay of the Indian economy ?
    1.Manufacturing
    2.Export
    3.Banking
    4.Agriculture
    5.None of these
    Answer – 4.Agriculture
    Explanation :
    Agriculture is the mainstay of the Indian economy because of its high share in employment and livelihood creation. It is also an important source of raw material and demand for many industrial products, particularly fertilizers, pesticides, agricultural implements and a variety of consumer goods.

  8. In India, poverty line is fixed by _______________
    1.Planning Commission
    2.Finance MInistry
    3.Quality Survey of India
    4.National Sample Survey Organisation
    5.None of these
    Answer – 1.Planning Commission
    Explanation :
    The official poverty line is determined by the Planning Commission, on the basis of data provided by the National Sample Survey Organisation (NSSO). NSSO data is based on a survey of consumer expenditure which takes place every five years.

  9. The headquarters of National Institute of Rural Development is located in
    1.Telanagana
    2.Maharashtra
    3.Gujarat
    4.Haryana
    5.None of these
    Answer – 1.Telanagana
    Explanation :
    National Institute of Rural Development is an Indian institute for research in rural development, located in Rajendranagar near Hyderabad. NIRD offers one year PGDRDM course

  10. The scheme TRYSEM is related to which of the following ?
    1.Employment
    2.Education
    3.Women Empowerment
    4.Agriculture
    5.None of these
    Answer – 1.Employment
    Explanation :
    The Scheme of TRYSEM(Training of Rural Youth for Self-Employment), a facilitating component of IRDP, aims at providing basic technical and entrepreneurial skills to the rural poor in the age group of 18 to 35 years to enable them to take up income generating activities.