10% OFF | Use Coupon Code “AffairsCloud10” | Expire Anytime

Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Economy(Rural Development Programmes) – Set 38

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Indian GK(Indian Economy) !!! 

  1. The Twenty Point Programme was launched by ………………… in ……………………..to eradicate poverty and to improve the quality of life of the poor people
    1.Indira Gandhi, 1975
    2.Narendra Modi, 2011
    3.Jawaharlal Nehru, 1950
    4.Rajiv Gandhi, 1983
    5.None of these
    Answer – 1.Indira Gandhi, 1975
    Explanation :
    The Twenty Point Programme was launched by Prime Minister Indira Gandhi in 1975 and was subsequently restructured in 1982 and again on 1986. With the introduction of new policies and programmes it has been finally restructured in 2006

  2. Which scheme was merged with Integrated Rural Development Programme (IRDP), it was launched by Atal Bihari Vajpayee in 1999 ?
    1.Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana(PMSBY)
    2.Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana(PMJJBY)
    3.Swarnajayanti Gram Swarojgar Yojana (SGSY)
    4.Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana(PMJDY)
    5.None of these
    Answer – 3.Swarnajayanti Gram Swarojgar Yojana (SGSY)
    Explanation :
    The Swarnajayanti Gram Swarojgar Yojana (SGSY) was launched as an integrated programme for self-employment of the rural poor with effect from April 1, 1999.

  3. The aim of Bachat Lamp Yojana is to reduce which type of lamp used by people ?
    1.Neon lamps
    2.Fluorescent lamps
    3.Fragrance lamps
    4.LED lamps
    5.None of these
    Answer – 2.Fluorescent lamps
    Explanation :
    Bachat Lamp Yojana is a government of India’s programme in order to reduce the compact fluorescent lamps (CFLs i.e. the energy saving lights) cost that are sold to the consumers.

  4. The target year of Domestic Efficient Lighting Programme(DELP) is
    1.2017
    2.2020
    3.2019
    4.2022
    5.None of these
    Answer – 3.2019
    Explanation :
    The government’s target is to replace 77 crore incandescent bulbs in India with LEDs by 2019 leading

  5. The Food For Work(FFW) Program was introduced in which year to give food grains instead of wages ?
    1.1976-77
    2.1980-81
    3.1986-87
    4.1977-78
    5.None of these
    Answer – 4.1977-78
    Explanation :
    Food For Work(FFW) Program was introduced in 1977-78 by giving food grains instead of wages which later found revamping and restructuring and the present National Food for Work Programe with changes introduced in 2001 for the most backward districts. In 2006 the Food for Work Programme got merged with Mahatma Gandhi National  Rural Employment Guarantee Act with many changes in policy enactment, implementation and control.

  6. The envision of Rajiv Awas Yojana (RAY) is
    1.Defecation Free India
    2.Slum Free India
    3.Kerosene Free India
    4.Digital India
    5.None of these
    Answer – 2.Slum Free India
    Explanation :
    Rajiv Awas Yojana (RAY) envisages a “Slum Free India” with inclusive and equitable cities in which every citizen has access to basic civic infrastructure and social amenities and decent shelter.

  7. The first major development programme launched by Indian Government after Independent is
    1.Agriculture and Rural Debt Relief Scheme (ARDRS)
    2.National Rural Employment Programme
    3.Rural Landless Employment Guarantee Programme (RLEGP)
    4.Community Development Programme
    5.None of these
    Answer – 4.Community Development Programme
    Explanation :
    The first major development programme launched in India after Independence was Community Development Programme, 1952.The community development programme was launched on a pilot basis in 1952 to provide for a substantial increase in the country’s agricultural programme, and for improvements in systems of communication, in rural health and hygiene, and in rural education

  8. Valmiki Ambedkar Awaas Yojna was launched in which year  to ameliorate the conditions of the Urban Slum dwellers living below poverty line ?
    1.1985
    2.2000
    3.1997
    4.2001
    5.None of these
    Answer – 4.2001
    Explanation :
    The VAMBAY was started in 2001, December to improve the circumstances of the slum inhabitants in urban areas living under the poverty row lacking sufficient refuge.  This scheme was devised to improve the livelihoods of slum dwellers living without any adequate shelter.

  9. Which programme has merged with MGNREGA (Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act) in 2006 ?
    1.Jawahar Rozgar Yojana (JRY)
    2.Food for Work Programme(FWP)
    3.Bharat Nirman Yojana(BNY)
    4.Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission (JNNURM)
    5.None of these
    Answer – 2.Food for Work Programme(FWP)
    Explanation :
    In 2006 the Food for Work Programme got merged with Mahatma Gandhi National  Rural Employment Guarantee Act with many changes in policy enactment, implementation and control.

  10. Integrated Rural Development Programme(IRDP) is arural development program launched in which year ?
    1.1992
    2.1985
    3.1980
    4.1978
    5.None of these
    Answer – 4.1978
    Explanation :
    The Integrated Rural Development Programme (IRDP) is a rural development program of the Government of India launched in financial year 1978 and extended throughout India by 1980. It is a self-employment program intended to raise the income-generation capacity of target groups among the poor