Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Agriculture – Set 7

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for UPSC, NABARD and other Competitive exam We have created Some questions related to India Gk(Indian Agriculture) !!!

  1. In 1975, the first Kshetriya Gramin Bank (KGB) was opened in which state of India ?
    1.Maharshtra
    2.Bihar
    3.Odisha
    4.Haryana
    5.None of these
    Answer – 2.Bihar
    Explanation :
    India’s first Kshetriya Gramin Bank was established in Bihar on the 26th December, 1975 under section 3 of the R.R.B’s Act, 1976.

  2. The word ‘Agriculture’ is derived from which language ?
    1.Latin
    2.Italy
    3.French
    4.Sanskrit
    5.None of these
    Answer – 1.Latin
    Explanation :
    The meaning of the word agriculture is derived from the Late Latin word agricultura. Agri meaning the land and cultura meaning to cultivate or tend.

  3. The headquarters of Global Forum on Agricultural Research (GFAR) is situated in which country ?
    1.India
    2.German
    3.UAE
    4.Italy
    5.None of these
    Answer – 4.Italy
    Explanation :
    The Global Forum on Agricultural Research (GFAR) is an inclusive global mechanism enabling all those concerned with the future of agriculture and its role in development around the world to come together and address key global needs. Its headquarters is in Rome, Italy, where it is hosted by FAO.

  4.  Which Agricultural Organization is located in Thailand ?
    1.APAARI
    2.GFAR
    3.ICAR
    4.ICBA
    5.None of these
    Answer – 1.APAARI
    Explanation :
    The Asia-Pacific Association of Agricultural Research Institutions (APAARI) is an apolitical neutral forum of the National Agricultural Research Systems (NARS) in the Asia-Pacific region.It is located in Bangkok, Thailand

  5. The National Commission on Farmers (NCF) was constituted in 2004, which was headed by
    1.Y.C. Nanda
    2.Atul Sinha
    3.Atul Kumar Anjan
    4.M.S. Swaminathan.
    5.None of these
    Answer – 4.M.S. Swaminathan. 
    Explanation :
    The National Commission on Farmers (NCF) was constituted on November 18, 2004 under the chairmanship of Professor M.S. Swaminathan.

  6.  What is APMC ?
    1.Agricultural Produce Market Committee
    2.Assocaite Product Market Commission
    3.Agricultural Produce Market Commission
    4.Agricultural Product Market Committee
    5.None of these
    Answer – 1.Agricultural Produce Market Committee
    Explanation :
    An agricultural produce market committee (APMC) is a marketing board established by a state government in India.

  7. The International Center for Biosaline Agriculture(ICBA)’s headquarters located in
    1.Beijing, China
    2.New Delhi, India
    3.Dubai, UAE
    4.Rome, Italy
    5.None of these
    Answer – 3.Dubai, UAE
    Explanation :
    ICBA (International Center for Biosaline Agriculture) is an international, non-profit agricultural research and development center which focuses on the closely linked issues of water, environment, income, and food security. It’s headquarters is located in Dubai, UAE.

  8. In 1974, the first KVK(Krishi Vigyan Kendra) was established in
    1.Maharshtra
    2.Kerala
    3.Tamil Nadu
    4.Puducherry
    5.None of these
    Answer – 4.Puducherry
    Explanation :
    The first KVK(Krishi Vigyan Kendra), on a pilot basis, was established in 1974 at Puducherry (Pondicherry) under the administrative control of the Tamil Nadu Agricultural University, Coimbatore.

  9. India is categorized as how many agro-climatic zones ?
    1.15
    2.12
    3.17
    4.10
    5.None of these
    Answer – 1.15
    Explanation :
    The Planning Commission has categorised 15 agro-climatic zones in India, taking into account the physical attributes and socio-economic conditions prevailing in the regions.

  10. The India Meteorological Department (IMD) is located in which city ?
    1.Pune
    2.Hyderabad
    3.New Delhi
    4.Mumbai
    5.None of these
    Answer – 3.New Delhi
    Explanation :
    The India Meteorological Department (IMD), also referred to as the Met Department, is an agency of the Ministry of Earth Sciences of the Government of India.It operates hundreds of observation stations across India and Antarctica.