Current Affairs PDF Sales

GK Questions – Indian Agriculture Set 10

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for UPSC, NABARD and other Competitive exam We have created Some questions related to India Gk(Indian Agriculture) !!!

  1. An agricultural produce market committee (APMC) is established by which of the following ?
    1.State government
    2.Central government
    3.NABRAD
    4.Ministry of Home Affairs
    5.None of these
    Answer – 1.State government
    Explanation :
    An agricultural produce market committee (APMC) is a marketing board established by a state government in India.

  2. The headquarters of National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd (NAFED) is  in________________
    1.Mumbai
    2.New Delhi
    3.Pune
    4.Chennai
    5.None of these
    Answer – 2.New Delhi
    Explanation :
    National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd (NAFED) is an apex organization of marketing cooperatives for agricultural produce in India, under Ministry of Agriculture, Government of India.

  3. Agriculture is in __________ list of the legislative section
    1.Provincial list
    2.State list
    3.Union list
    4.Concurrent list
    5.None of these
    Answer – 2.State list
    Explanation :
    Agriculture is in state list. Centre can make laws in state list based on international treaties.

  4. A model APMC Act has been introduced in which year ?
    1.2000
    2.2005
    3.2003
    4.2001
    5.None of these
    Answer – 3.2003
    Explanation :
    The Agriculture Ministry has prepared a model APMC Act and circulated to various States and Union Territories in 2003 for implementation.

  5. The headquarters of Commission for Agricultural Costs and Prices (CACP) is in
    1.New Delhi
    2.Mumbai
    3.Chennai
    4.Allahabad
    5.None of these
    Answer – 1.New Delhi
    Explanation :
    Commission for Agricultural Costs and Prices (CACP) formally known as Agricultural Prices Commission is a decentralized agency of the Government of India. It was established in the year 1965 as Agricultural Prices Commission and renamed to Commission for Agricultural Costs and Prices in the year 1985

  6. A plantation of grape-bearing vines, grown mainly for winemaking is called as
    1.Vineyard
    2.Viticulture
    3.Vinefiled
    4.Vinegrass
    5.None of these
    Answer – 1.Vineyard
    Explanation :
    A vineyard is a plantation of grape-bearing vines, grown mainly for winemaking, but also raisins, table grapes and non-alcoholic grape juice. The science, practice and study of vineyard production is known as viticulture

  7. ______________ is known as Pseudocereal
    1.Quinoa
    2.Amaranth
    3.Buckwheat
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 4.All of these
    Explanation :
    Pseudocereals are non-grasses that are used in much the same way as cereals (true cereals are grasses).Examples of pseudocereals are amaranth (Love-lies-bleeding, red amaranth, Prince-of-Wales-feather), quinoa and buckwheat

  8. The Slash-and-burn agriculture
    1.Jhum Cultivation
    2.Horiculture
    3.Sugercane Cultivation
    4.Deforestation
    5.None of these
    Answer – 1.Jhum Cultivation
    Explanation :
    Slash-and-burn agriculture, or fire–fallow cultivation, is a farming method that involves the cutting and burning of plants in a forest or woodland to create a field called a swidden

  9. The Indira Gandhi Canal is related with which two states ?
    1.Punjab & Rajasthan
    2.Punjab & Haryana
    3.Gujarat & Punjab
    4.Rajasthan & Uttar Pradesh
    5.None of these
    Answer – 1.Punjab & Rajasthan
    Explanation :
    The Indira Gandhi Canal is one of the largest canal projects in India. It starts from the Harike Barrage at Harike, a few kilometers below the confluence of the Satluj and Beas rivers in the Indian state of Punjab and terminates in irrigation facilities in the Thar Desert in the north west of Rajasthan state.

  10. In India, Jute cultivation familiar with which Delta ?
    1.Ganges
    2.Sunderban
    3.Mahanadi
    4.Kaveri
    5.None of these
    Answer – 1.Ganges
    Explanation :
    Almost 85% of the world’s jute cultivation is concentrated in the Ganges Delta. This fertile geographic region is shared by both Bangladesh and India (mainly West Bengal).