Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Important Days – Set 5

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Basic Gk(Important Days) !!!

  1. World Refugee Day is an international observanceobserved ………………..each year
    1.June 20
    2.July 20
    3.September 2
    4.April 27
    5.None of these
    Answer – 1.June 20
    Explanation :
    World Refugee Day, international observance observed June 20th each year, is dedicated to raising awareness of the situation of refugees throughout the world.

  2. ………………………….. is celebrated annually on June 21
    1.International Olympic Day
    2.World Photography Day
    3.International Yoga Day
    4.World Heart Day
    5.None of these
    Answer – 3.International Yoga Day
    Explanation :
    International Yoga Day  or simply Yoga Day, is celebrated annually on June 21 and was declared to be internationally recognized by the United Nations General Assembly (UNGA) on December 11, 2014.

  3. National Statistics Day is celebrated on ………………..
    1.July 29
    2.March 17
    3.August 27
    4.June 29
    5.None of these
    Answer – 4.June 29
    Explanation :
    India on 29 June 2015 observed the National Statistics Day. The day organised by Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI) commemorates the birth anniversary of  Prof. Prasanta Chandra Mahalanobis.

  4. Which day is observed on July 11 ?
    1.World Adult Day
    2.National Press Day
    3.World Population Day
    4.World Photography Day
    5.None of these
    Answer – 3.World Population Day
    Explanation :
    World Population day is an annual event, observed on July 11 every year, which seeks to raise awareness of global population issues. The event was established by the Governing Council of the United Nations Development Programme in 1989.

  5. International Youth day is celebrated on ……………………….
    1.November 2
    2.August 12
    3.October 22
    4.January 12
    5.None of these
    Answer – 2.August 12
    Explanation :
    International Youth Day (IYD) is an awareness day designated by the United Nations. The purpose of the day is to draw attention to a given set of cultural and legal issues surrounding youth. The first IYD was observed on 12 August, 2000.

  6. ………………………………. day is observed on September 8
    1.International Literacy Day
    2.World Hepatitis Day
    3.World Ozone Day
    4.National Navy Day
    5.None of these
    Answer – 1.International Literacy Day
    Explanation :
    September 8 was proclaimed International Literacy Day by UNESCO on November 17, 1965. Its aim is to highlight the importance of literacy to individuals, communities and societies. On International Literacy Day each year, UNESCO reminds the international community of the status of literacy and adult learning globally.

  7. World Nature Conservation Day is celebrated on which date ?
    1.March 25
    2.August 8
    3.April 17
    4.July 28
    5.None of these
    Answer – 4.July 28
    Explanation :
    Celebrated on July 28 each year, World Nature Conservation Day recognizes that a healthy environment is the foundation for a stable and productive society and to ensure the well-being of present and future generations.

  8. …………………………. is observed on June 23
    1.International Widow Day
    2.World Postal Day
    3.International Day of Democracy
    4.International Olympic Day
    5.None of these
    Answer – 1.International Widow Day
    Explanation :
    International Widows Day is a United Nations ratified day of action to address the “poverty and injustice faced by millions of widows and their dependents in many countries”.The day takes place annually on 23 June.

  9. World Animal Day is celebrated on ………………….
    1.July 26
    2.August 29
    3.October 4
    4.November 7
    5.None of these
    Answer – 3.October 4
    Explanation :
    World Animal Day is an international day of action for animal rights and welfare celebrated annually on October 4, the feast day of Francis of Assisi, the patron saint of animals. It started in 1931

  10. Which day is observed on October 31 ?
    1.World AIDS Day
    2.World Thrift day
    3.World Disabled Day
    4.World Cancer Day
    5.None of these
    Answer – 2.World Thrift day
    Explanation :
    October 31 was declared as World Thrift Day at the end of the first International Thrift Congress in 1924 in Milan.In the resolutions of the Thrift Congress it has been noted that the ‘World Thrift Day’ must be a day devoted to the promotion of “Savings” all over the world.