Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Basic Gk(Important Days) !!!

  1. World Wetland Day is observed on ………………
    1.21st February
    2.2nd February
    3.12th  February
    4.18th February
    5.None of these
    Answer – 2.2nd February
    Explanation :
    World Wetland Day marks the date of the signing of the Convention on Wetlands, called the Ramsar Convention, on 2 February 1971, in the Iranian city of Ramsar on the shores of the Caspian Sea.

  2. When World Wildlife Day is celebrated ?
    1.14th April
    2.28th February
    3.3rd March
    4.19th January
    5.None of these
    Answer – 3.3rd March
    Explanation :
    On 20 December 2013, at its 68th session, the United Nations General Assembly (UNGA) decided to proclaim 3 March, the day of the adoption of the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES), as World Wildlife Day, which proposed by Thailand to celebrate and raise awareness of the world’s wild fauna and flora.

  3. International Day of Zero Tolerance to Female Genital Mutilation is observed on …………………..
    1.6th February
    2.12nd February
    3.21st  February
    4.15th February
    5.None of these
    Answer – 1.6th February
    Explanation :
    International Day of Zero Tolerance to Female Genital Mutilation is a UN-sponsored awareness day that takes place February 6 each year.It is an effort to make the world aware of female genital mutilation (also called FGM) and to promote its eradication.

  4. On which date World Day of Fight Against Sexual Exploitation is celebrated ?
    1.24th January
    2.12th May
    3.7th April
    4.4th March
    5.None of these
    Answer – 4.4th March
    Explanation :
    March 4 is observed as World Day of Fight Against Sexual Exploitation every year since 2009, to create awareness against sexual exploitation, which  overwhelmingly involves women and children.

  5. March 8th  is observed as ……………………………..
    1.World Consumer Rights Day
    2.World Kidney Day
    3.World Women’s Day
    4.International Day of Happiness
    5.None of these
    Answer – 3.World Women’s Day
    Explanation :
    International Women’s Day (IWD), originally called International Working Women’s Day, is celebrated on March 8 every year.In different regions the focus of the celebrations ranges from general celebration of respect, appreciation, and love towards women to a celebration for women’s economic, political, and social achievements.

  6. When World Sparrow Day is observed ?
    1.17th February
    2.20th March
    3.23rd May
    4.16th March
    5.None of these
    Answer – 2.20th March
    Explanation :
    World Sparrow Day is a day designated to raise awareness of the house sparrow and other common birds to urban environments, and of threats to their populations, observed on 20 March. It is an international initiative by the Nature Forever Society of India .

  7. World Water Day is observed on ……………………..
    1.27th March
    2.19th January
    3.18th February
    4.22nd March
    5.None of these
    Answer – 4.22nd March
    Explanation :
    World Water Day is an annual event celebrated on March 22. The day focuses attention on the importance of freshwater and advocates for the sustainable management of freshwater resources. This day was first formally proposed in Agenda 21 of the 1992 United Nations Conference on Environment and Development in Rio de Janeiro.

  8. When International Day of Remembrance of the Victims of Slavery and the Transatlantic Slave Trade is observed …………………………
    1.14th April
    2.25th March
    3.28th March
    4.25th May
    5.None of these
    Answer – 2.25th March
    Explanation :
    International Day of Remembrance of the Victims of Slavery and the Transatlantic Slave Trade is a United Nations international observance designated in 2007 to be marked on 25 March every year. The day honours and remembers those who suffered and died as a consequence of the transatlantic slave trade.

  9. March 24 is observed as ……………………………..
    1.International Day of Forests
    2.World Poetry Day
    3.World Meteorological Day
    4.World Tuberculosis Day
    5.None of these
    Answer – 4.World Tuberculosis Day
    Explanation :
    World Tuberculosis Day, falling on March 24 each year, is designed to build public awareness about the global epidemic of tuberculosis (TB) and efforts to eliminate the disease. In 2012, 8.6 million people fell ill with TB, and 1.3 million died from the disease, mostly in the Third World.

  10. International Day for the Elimination of Racial Discrimination is observed on …………………….
    1.21st March
    2.21st May
    3.19th April
    4.5th June
    5.None of these
    Answer – 1.21st March
    Explanation :
    The International Day for the Elimination of Racial Discrimination is observed annually on 21 March. On that day, in 1960, police opened fire and killed 69 people at a peaceful demonstration in Sharpeville, South Africa, against the apartheid pass laws.

Comments are closed.