Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Basic Gk(Important Days) !!!

  1. When National Army Day is celebrated ?
    1.February 13th
    2.January 15th
    3.November 8th
    4.December 4th
    5.None of these
    Answer – 2.January
    15th

    Explanation :
    National Army Day – January 15th
    Army Day is celebrated on 15 January every year in India, in recognition of Lieutenant General K. M. Cariappa’s taking over as the first Commander-in-Chief of the Indian Army from General Sir Francis Butcher, the last British Commander-in-Chief of India, on 15 January 1949.

  2. World Hindi Day is celebrated on …………………………………
    1.March 18th
    2.September 20th
    3.December 5th
    4.January 10th
    5.None of these
    Answer – 4.January 10th
    Explanation :
    January 10th – World Hindi Day
    The 11th World Hindi Day was celebrated on 10 January 2016. To mark the occasion, Ministry of External Affairs (MEA) through its missions/posts abroad and the Department of Official Language (Rajbhasha) conducted special events to spread the greatness of the language.

  3. January 25th is observed as ……………………..
    1.National Voters Day
    2.National Tourism Day
    3.National Deworming Day
    4.World Radio Day
    5.Both 1 and 2
    Answer – Both 1 and 2
    Explanation :
    January 25th is observed as National Voters Day and National Tourism Day
    In order to encourage more young voters to take part in the political process, Government of India has decided to celebrate January 25 every year as ‘National Voters’ Day’. It started from January 25th 2011 to mark Commission’s foundation day.
    India’s National Tourism Day is celebrated on January 25. It was established by the Indian government to raise awareness of the importance of tourism for the country’s economy.

  4. International Day of Commemoration in Memory of the Victims of the Holocaust observed on
    1.April 10th
    2.February 6th
    3.January 27th
    4.October 25th
    5.None of these
    Answer – 3.January 27th
    Explanation :
    January 27th  – International Day of Commemoration in Memory of the Victims of the Holocaust
    International Holocaust Remembrance Day, is an international memorial day on 27 January commemorating the victims of the Holocaust. It commemorates the genocide that resulted in the death of an estimated 6 million Jews, 1 million Roma, 250,000 mentally and physically disabled people, and 9,000 homosexual men by the Nazi regime and its collaborators. It was designated by the United Nations General Assembly

  5. January 26th is observed as ……………………
    1.International Customs Day
    2.National Youth Day
    3.International Consumers Day
    4.World Laughter Day
    5.None of these
    Answer – 1.International Customs Day
    Explanation :
    January 26th  – International Customs Day
    Annually held on January 26, International Customs Day (ICD) recognizes the role of custom officials and agencies in maintaining border security. It focuses on the working conditions and challenges that customs officers face in their jobs.

  6. Indian Coast Guard Day is observed on ………………………… every year
    1.March 4th
    2.February 1st
    3.August 13th
    4.June 21st
    5.None of these
    Answer – 2.February 1st
    Explanation :
    February 1st  – Indian Coast Guard Day
    The Coast Guard Eastern region organised ‘Day at Sea’, a precursor to the week-long celebrations coinciding with ‘Coast Guard Day’ that falls on Feb 1.

  7. ………………………day was observed globally on 13th February 
    1.National Science Day
    2.World Radio Day
    3.National Security Day
    4.World Social Justice Day
    5.None of these
    Answer – 2.World Radio Day
    Explanation :
    February 13th – World Radio Day
    World Radio Day is an observance day held annually on 13 February. World Radio Day is about celebrating radio, why we love it and why we need it today more than ever. A day to remember the unique power of radio to touch lives and bring people together across every corner of the globe. It was proclaimed on 3 November 2011 by UNESCO

  8. World Cancer Day is observed on ………………
    1.May 2nd
    2.July 18th
    3.February 4th
    4.November 17th
    5.None of these
    Answer – 3.February 4th  
    Explanation :
    World Cancer Day is marked on February 4 to raise awareness of cancer and to encourage its prevention, detection, and treatment. World Cancer Day was founded by the Union for International Cancer Control (UICC) to support the goals of the World Cancer Declaration, written in 2008.

  9. February 28 is observed as ……………………
    1.National Science Day
    2.World Earth Day
    3.World Theatre Day
    4.National Security Day
    5.None of these
    Answer – 1.National Science Day
    Explanation :
    February 28th – National Science Day
    National Science Day is celebrated in India on 28 February each year to mark the discovery of the Raman effect by Indian physicist Sir Chandrasekhara Venkata Raman on 28 February 1928

  10. International Mother Language Day is observed on ……………………
    1.October 14th
    2.May 8th
    3.August 26th
    4.February 21st
    5.None of these
    Answer – 4.February 21st
    Explanation :
    International Mother Language Day (IMLD) is a worldwide annual observance held on 21 February to promote awareness of linguistic and cultural diversity and multilingualism.

Comments are closed.