Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Physics) !!

  1. When we rub hands which of the following Conversion will happen ?
    1.Mechanical energy converted into Heat energy
    2.Chemical energy converted into Heat energy
    3.Mechanical energy converted into Electrical energy
    4.Electrical energy converted into Heat energy
    5.None of these
    Answer – 1.Mechanical energy converted into Heat energy
    Explanation :
    When we rub hands, the mechanical energy due to friction between the hands is converted into heat energy

  2. During charging of a battery chemical energy is converted into
    1.Optical Energy
    2.Electrical energy
    3.Mechanical energy
    4.Electronic energy
    5.None of these
    Answer – 2.Electrical energy
    Explanation :
    When the battery is connected to the circuits of an electric fork lift truck, its chemical energy is converted into electrical energy and released.

  3. During respiration, food is converted into ……………… and …………….
    1.Carbon dioxide, Water
    2.Water, Carbon monoxide
    3.Hydrogen, Carbon
    4.Nitrogen, Hydroxide
    5.None of these
    Answer – 1.Carbon dioxide, Water
    Explanation :
    Respiration is the chemical reactions that take place within cells by which food is “burned” and converted into carbon dioxide and water.

  4. When water is lifted into an overhead tank,electrical energy is converted into
    1.Mechanical Energy
    2.Thermal Energy
    3.Potential Energy
    4.Kinetic Energy
    5.None of these
    Answer – 4.Kinetic Energy
    Explanation :
    When water is lifted int an overhead tank using a motor, it converts electric energy  to kinetic energy

  5. Water stored in a dam possesses which energy ?
    1.Electrical Energy
    2.Potential energy
    3.Kinetic energy
    4.Solar Energy
    5.None of these
    Answer – 3.Kinetic energy
    Explanation :
    Water stored in a dam possesses (d) potential energy and once the water is falling it has kinetic energy.

  6. An arrow is stretched in a bow, which energy is converted into potential energy ?
    1.Heat energy
    2.Chemical energy
    3.Kinetic energy
    4.Mechanical energy
    5.None of these
    Answer – 4.Mechanical energy
    Explanation :
    When a bow with an arrow is stretched, the mechanical energy is converted into potential energy.

  7. Which part of eye control the amount of light entering into the eye ?
    1.Retina
    2.Cornea
    3.Iris
    4.Eye-lids
    5.None of these
    Answer – 3.Iris
    Explanation :
    The iris has an adjustable circular opening called the pupil, which can expand or contract to control the amount of light entering the eye.

  8. The green colour glass will allow …………… to pass through it
    1.Only Green
    2.Only White
    3.Only Black
    4.All colours
    5.None of these
    Answer – 1.Only Green
    Explanation :
    Green cellophane/glass will only allow green light to pass through it.

  9. 1 Slung = ?
    1.16.4kg
    2.14.6kg
    3.15kg
    4.13.6 kg
    5.None of these
    Answer – 2.14.6kg
    Explanation :
    A unit of measure for mass in the English system, which equals 14.6 kg in the SI system.

  10. One ton is equal to ……………….lb
    1.500
    2.1000
    3.2000
    4.10000
    5.None of these
    Answer – 3.2000
    Explanation :
    The ton is a unit of measure. 1 ton is equal to 2000lb