Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Physics) !!

  1. An atomic clock is based on transitions in …………………………….
    1.Hydrogen
    2.Ceasium
    3.Calcium
    4.Carbon
    5.None of these
    Answer – 2.Ceasium
    Explanation :
    A caesium standard or caesium atomic clock is a primary frequency standard in which electronic transitions between the two hyperfine ground states of caesium-133 atoms are used to control the output frequency. The first caesium clock was built by Louis Essen in 1955 at the National Physical Laboratory in the UK.

  2. A convex lens always form an image which is
    1.Virtual and inverted
    2.Real and inverted
    3.Real and erect
    4.Virtual and diminished
    5.None of these
    Answer – 4.Virtual and diminished
    Explanation :
    A convex mirror forms a virtual, diminished and upright image of an object.
    A concave lens always form an image which is Virtual and erect

  3. The Propagation of sound waves in a gas involves which of the following ?
    1.Isobaric compression and reflection
    2.Isothermal compression and rarefaction
    3.Adiabatic compression and rarefaction
    4.Isochoric compression and reflection
    5.None of these
    Answer – 3.Adiabatic compression and rarefaction
    Explanation :
    An adiabatic process is one that occurs without transfer of heat or matter between a thermodynamic system and its surroundings. In an adiabatic process, energy is transferred only as work
    Rarefaction is the reduction of an item’s density, the opposite of compression.

  4. Which of the following colour light has the highest velocity through vacuum ?
    1.Green
    2.Red
    3.Blue
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 4.All of these
    Explanation :
    All the transverse electromagnetic waves in vacuum have the same speed

  5. Sun’s light appear to travel as………… beams towards earth
    1.Parallel
    2.Diverging
    3.Converging
    4.Random
    5.None of these
    Answer – 1.Parallel
    Explanation : Sun’s light appear to travel as parallel beams towards earth 1 . Sun produces electromagnetic radiations through pp chain

  6. Which of the following does not contain silver ?
    1.Ruby Silver
    2.Horn Silver
    3.German Silver
    4.Nickel Silver
    5.Both 3 and 4
    Answer – 5.Both 3 and 4
    Explanation :
    The usual formulation is 60% copper, 20% nickel and 20% zinc.Nickel silver is named for its silvery appearance, but it contains no elemental silver unless plated.

  7. Alpha Particle is the nucleus of an atom of which of the following ?
    1.Carbon
    2.Radium
    3.Hydrogen
    4.Helium
    5.None of these
    Answer – 4.Helium
    Explanation :
    Alpha particles are helium atoms

  8. Coating of Solid waste with impervious material is known as ………………
    1.stockpiling
    2.Landfill
    3.Encapsulation
    4.incineration
    5.None of these
    Answer – 2.Landfill
    Explanation :
    Solid wastes produced from coating lines are disposed of in three ways: (l) incineration, (2) landfill, and (3) stockpiling.

  9. Ultraviolet rays can be used in water treatment as ……………….
    1.Distillation
    2.Contamination
    3.Disinfectant
    4.Condensation
    5.None of these
    Answer – 3.Disinfectant
    Explanation :
    UV disinfects water containing bacteria and viruses and can be effective against protozoans like,  Giardia lamblia cysts or Cryptosporidium oocysts.

  10. Natural magnet is ……………………
    1.Oxides of Iron
    2.Oxides of Hydrogen
    3.Oxides of Carbon
    4.Oxides of Magnesium
    5.None of these
    Answer – 1.Oxides of Iron
    Explanation :
    Magnetite is a mineral and one of the three common naturally-occurring oxides of iron. Its chemical formula is Fe3O4, and it is a member of the spinel group.