Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Chemistry) !!!

  1. Fermentation of milk to curd is due to  ………………………..
    1.Pseudomonas
    2.Micrococci
    3.Sporogenes
    4.Lactobacillus
    5.None of these
    Answer – 4.LactobacillusExplanation :
    Milk is converted into curd by the process of fermentation. When milk is heated and little curd is added the – the curd containing Lactobacillus multiplies in milk and thus milk is converted into curd.

  2. The natural source of Hydrocarbon is ……………
    1.Crude oil
    2.Waxes
    3.Biomass
    4.Coal
    5.None of these
    Answer – 1.Crude oil
    Explanation :
    The natural source of Hydrocarbon is Crude Oil

  3. The acid used in the lead storage cell is
    1.Nitric Acid
    2.Hydrochloric Acid
    3.Sulphuric Acid
    4.Lactic Acid
    5.None of these
    Answer – 3.Sulphuric Acid
    Explanation :
    Dilute sulfuric acid (H2SO4) serves as the electrolyte in the lead storage cells.

  4. PVC is obtained by the polymerization of …………………………
    1.Methyl Methacrylate
    2.Vinyl Chloride
    3.Nylon
    4.Polyethylene
    5.None of these
    Answer – 2.Vinyl Chloride
    Explanation :
    Poly(vinyl chloride) is the plastic known at the hardware store as PVC. This is the PVC from which pipes are made, and PVC pipe is everywhere.

  5. Plasma is used in ………………..
    1.Fluorescent bulb
    2.Halogen lamp
    3.Metal halide lamp
    4.Solar lights
    5.None of these
    Answer – 1.Fluorescent bulb
    Explanation :
    Electrons collide with and ionize noble gas atoms inside the bulb surrounding the filament to form a plasma by the process of impact ionization.

  6. ……………… is the most reactive allotropic form of phosphorous
    1.Yellow Phosphorous
    2.White Phosphorous
    3.Red Phosphorous
    4.Violet Phosphorous
    5.None Of These
    Answer – 2.White Phosphorous
    Explanation :
    White phosphorus is the least stable, the most reactive, the most volatile, the least dense, and the most toxic of the allotropes. White phosphorus gradually changes to red phosphorus.

  7. The Processes of effusion and diffusion are best understand by
    1.Maxwell Equations
    2.Dalton’s law
    3.Graham’s law
    4.Charle’s Law
    5.None of these
    Answer – 3.Graham’s law
    Explanation :
    Graham’s law’, known as Graham’s law of effusion, was formulated by Scottish physical chemist Thomas
    Graham in 1848.
    Rate1/Rate 2 = √M2/ √M1

  8. Elements having high IP values are
    1.Metals
    2.Non Metals
    3.Alkali
    4.Metalloids
    5.None of these
    Answer – 2.Non Metals
    Explanation :
    The nonmetals like neon, Ne, fluorine, F, and oxygen, O, have relatively high Ionization Potential

  9. Who made volume and pressure correction to explain deviation of gases from ideal behaviour ?
    1.Robert Hooke
    2.Charles
    3.Joseph Louis Gay-Lussac
    4.Vander Waal
    5.None of these
    Answer – 4.Vander Waal
    Explanation :
    The van der Waals equation is an equation relating the density of gases and liquids to the pressure (p), volume (V), and temperature (T) conditions.It can be viewed as an adjustment to the ideal gas law that takes into account the non-zero volume of gas molecules, which are subject to a inter-particle attraction

  10. No change in atomic number is observed during …………….. emission
    1.Alpha
    2.Beta
    3.Gamma
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 3.Gamma
    Explanation :
    Gamma decay Emits energy but Neither a proton nor a neutron is lost.