Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Books & Authors – Set 17

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Basic Gk(Books & Authors) !!!

  1. The book titled “The Other Side of Silence: Voices from the Partition of India”? has authored by whom ?
    1.Vikrama Hatwara
    2.R.K.Narayan
    3.Urvashi Butalia
    4.Vikram Seth
    5.None of these
    Answer – 3.Urvashi Butalia
    Explanation :
    ‘The Other Side of Silence Voices From the Partition of India’ by URVASHI BUTALIA.She details the demographic and ethnic developments that affected partition and recounts the traumas that women in particular experienced, including her own family.

  2. Who is the author of ‘Iron Fist, Velvet Glove’ ?
    1.Raja Rao
    2.Babani Bhattacharya
    3.Manohar Malgonkar
    4.Mahesh Nair
    5.None of these
    Answer – 4.Mahesh Nair
    Explanation :
    Iron Fist, Velvet Glove by Mahesh Nair: A photo-journal on the work of the Indian Army

  3. ‘The World in 2050- Striving for a More Just, Prosperous and Harmonious Global Community’ authored by …………………..
    1.Aravind Adiga
    2.Harinder S. Kohli
    3.Kiran Desai
    4.Vikram Chandra
    5.None of these
    Answer – 2.Harinder S. Kohli 
    Explanation :
    Shri Piyush Goyal, Minister of State (IC) for Power, Coal and New & Renewable Energy released book titled ‘The World in 2050- Striving for a More Just, Prosperous and Harmonious Global Community’ written by Shri Harinder S. Kohli

  4. Which of the following book is authored by Siddhartha Mukherjee ?
    1.The Gene: An Intimate History
    2.Tribe: On Homecoming and Belonging
    3.When Breath Becomes Air
    4.Before the Fall
    5.None of these
    Answer – 1.The Gene: An Intimate History
    Explanation :
    The Gene: An Intimate History Book by Siddhartha Mukherjee.This book will reward anyone curious about how life works today, and how it may work in the future

  5. Farthest Field: An Indian Story of the Second World War by …………………….
    1.Raghu Karnad
    2.Kunal Verma
    3.Srinath Raghavan
    4.Husain Haqqani
    5.None of these
    Answer – 1.Raghu Karnad
    Explanation :
    Raghu Karnad is an award-winning writer and journalist who lives between Bangalore and New Delhi, India. His essay detailing the origins of this book was described by Simon Schama as ‘nothing short of brilliant’. ‘Farthest Field’ is his first book.

  6. ……………………. is written by Rani Iyer
    1.The Inheritance of Loss
    2. Red Earth and Pouring Rain
    3.Green Transport
    4.Maximum City
    5.None of these
    Answer – 3.Green Transport
    Explanation :
    TERI Press launched a new  book on alternative energy in transport titled ‘Green Transport’ .This book is authored by Rani Iyer

  7. The book titled ‘All of Us in Our Own Lives’ authored by
    1.Manjushree Thapa
    2.Ankit Trivedi
    3.Bijit Gayari
    4.Surendra Kumar
    5.None of these
    Answer – 1.Manjushree Thapa
    Explanation :
    The book titled ‘All of Us in Our Own Lives’ authored by Manjushree Thapa.It is the story of an encounter between strangers who shape each others’ lives in fateful ways.

  8. Farthest Field: An Indian Story of the Second World Warhas authored by whom ?
    1.Nayantara Sehgal
    2.Raghu Karnad
    3.Mulk Raj Anand
    4.Mitra Phukan
    5.None of these
    Answer – 2.Raghu Karnad
    Explanation :
    Raghu Karnad, a journalist and contributing editor at The Wire, has won the 2016 Sahitya Akademi Yuva Puraskar (English) for his debut non-fiction epic Farthest Field: An Indian Story of the Second World War (Harper Collins, 2016).
    His famous novel is Dark Horse – Ek Anakahi Dastan.

  9. Who is the author of “India’s Wars: A Military History (1947-1971)” ?
    1.Amrita Pritam
    2.Arjun Subramaniam
    3.Bhavna Chauhan
    4.A. K. Khandker
    5.None of these
    Answer – 2.Arjun Subramaniam
    Explanation :
    The book “India’s Wars: A Military History (1947-1971)” has been authored by Air Vice Marshal Arjun Subramaniam. The author provides detailed accounts of the principal conflicts from Independence to 1971: the first India-Pakistan war of 1947-48, the liberation of Hyderabad and Junagadh, the campaign to evict the Portuguese from Goa in 1961 and the full-blown conventional wars against China and Pakistan.

  10. Vishwas Mudagal is the author of which novel ?
    1.The God of Small Thing
    2.Train to Pakistan
    3.The Suitable Boy
    4.Losing My Religion
    5.None of these
    Answer – 4.Losing My Religion
    Explanation :
    Vishwas Mudagal is the author of the No.1 best-selling novel Losing My Religion, which was launched in 2014 and went on to become a sensation across India and the world with a huge and devoted following.  His book is now translated into Hindi and Kannada