Current Affairs PDF Sales

English Questions – Sentence Correction Set 75

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample in sentence correction, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Given this, there is suspicion that the ‘outser’, forced by circumstances and carried out in the larger interest, was not entirely bereft of a little stage management.
    1) suspicion
    2) outser
    3) circumstances
    4) entirely
    5) All Correct.
    Answer – 2)
    Explanation : ouster will be the correct word.
    Ouster – ejection from a property, especially wrongful ejection; deprivation of an inheritance.

  2. It will be no surprise if both strive to retain their political influence, even while appearing reconclied to being sidelined.
    1) retain
    2) appearing
    3) reconclied
    4) sidelined
    5) All Correct.
    Answer – 3)
    Explanation : reconciled will be the correct word.
    Reconciled – restore friendly relations between.

  3. A shared desire for political stability, reflected in the fact that no MLA would want an immediate election, could ward off a total rupture in the ranks.
    1) stability
    2) reflected
    3) immediate
    4) rupture
    5) All Correct.
    Answer – 5)
    Explanation : All correct
    Given sentence is correct.

  4. The moves and counter-moves currently alfoot reflect conflicting pulls and pressures — the basic dilemma here being the conflict between reflecting the public mood and remaining together for the sake for political power.
    1) alfoot
    2) dilemma
    3) conflict
    4) reflecting
    5) All Correct.
    Answer – 1)
    Explanation : afoot will be the correct word.
    Afoot – in preparation or progress; happening or beginning to happen.

  5. It is regrettable that a case relating to the promotion of communal disharmony, one that had a bearing on riots and represals in the following months, was mired in judicial stagnation and administrative apathy for a quarter century.
    1) regrettable
    2) disharmony
    3) represals
    4) stagnation
    5) All Correct.
    Answer – 3)
    Explanation : reprisals will be the correct word.
    Reprisals – an act of retaliation.

  6. There is no legal compulsion for either of them to quit, but the issue for a government that waxes eloquent about prebity in public life is to ask if there is a moral case for their continuance.
    1) waxes
    2) eloquent
    3) prebity
    4) continuance
    5) All Correct.
    Answer – 3)
    Explanation : probity will be the correct word.
    probity – the quality of having strong moral principles; honesty and decency.

  7. So-called dignetaries will no longer have the privilege of announcing their exalted status on the road by sporting beacons on their passenger vehicles.
    1) dignetaries
    2) privilege
    3) exalted
    4) beacons
    5) All Correct.
    Answer – 1)
    Explanation : dignitaries will be the correct word.
    Dignitaries – a person considered to be important because of high rank or office.

  8. The flashing red beacon has become so closely associated with unchecked official power that in popular culture it is often all that is despicted to establish a character’s place in the hierarchy.
    1) flashing
    2) beacon
    3) despicted
    4) hierarchy
    5) All Correct.
    Answer – 3)
    Explanation : depicted will be the correct word.
    depicted – represent by a drawing, painting, or other art form.

  9. Imposing restrictions on the location of liquor outlets, applying them in a differential manner to vends, hotels and standalone bars is undoubtedly an executive decision.
    1) restrictions
    2) outlets
    3) vends
    4) standalone
    5) All Correct.
    Answer – 5)
    Explanation : All correct
    Given sentence is correct.

  10. It is possible to argue that the executive will be lax in enforcement, corrupt in liscensing or too revenue-centric to worry about the social costs of its decisions.
    1) argue
    2) enforcement
    3) liscensing
    4) centric
    5) All Correct.
    Answer – 3)
    Explanation : licensing will be the correct word.
    licensing – grant a licence to.