Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Culture – Set 3

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India Gk(Indian Culture) !!!

  1. Ojapali is famous dance of …………………
    1.Uttar Pradesh
    2.Assam
    3.Vihar
    4.Rajasthan
    5.None of these
    Answer – 2.Assam
    Explanation :
    Ojapali is a traditional folk dance from the Assam region of India. Ojapali is believed to have evolved from puppetry and is performed in a group.

  2. ……………… is a famous dance of Bihar
    1.Pobir
    2.Panthi
    3.Lagui
    4.Purbi
    5.None of these
    Answer – 4.Purbi
    Explanation :
    Purbi is a dance Performed by women to invoke rain in Bihar. Faguna or Fag Performed at the time of ripening of fruit.

  3. Lion and Peacock dance is popular in ………………..
    1.Gujarat
    2.Arunachal Pradesh
    3.Meghalaya
    4.Haryana
    5.None of these
    Answer – 2.Arunachal Pradesh
    Explanation :
    The lion and peacock dance is a famous form of folk dance which is practiced by the Monpa tribe of the Tawang area in the state of Arunachal Pradesh

  4. Which of the following dance is famous dance of Chhatisgarh ?
    1.Bhavai
    2.Garba
    3.Faguna
    4.Raut Nacha
    5.None of these
    Answer – 4.Raut Nacha
    Explanation :
    Raut Nacha is one of the famous dance of Chhatisgarh

  5. ………………. dance is a popular dance in Gujarat
    1.Gidda
    2.Trippan
    3.Dhalo
    4.Tamasha
    5.None of these
    Answer – 2.Tippani
    Explanation :
    Tippani is another popular folk dance prevalent in Gujarat. This dance form is popular among the people of Kharva and Koli habitants of the coastal region, as they dance in the form of sailor and fisherman.

  6. Loor is a famous dance of ………………………….
    1.Karnataka
    2.Assam
    3.Jharkhand
    4.Haryana
    5.None of these
    Answer – 4.Haryana
    Explanation :
    The Loor is performed by girls during the month of ‘Phalguna’ (pring), and is so named because the word ‘Loor’ means girl in the Bangar area of Haryana. Performed during the Holi festival.

  7. Which of the following dance is famous in Karnataka ?
    1.Dollu Kunitha
    2.Jawara
    3.Chavittu Natakam
    4.Macha
    5.None of these
    Answer – 1.Dollu Kunitha
    Explanation :
    Dollu Kunitha (dance), is a major popular drum dance of Karnataka. Accompanied by singing, it provides spectacular variety and complexity of skills

  8. Chiraw is a famous dance of ………………
    1.Orissa
    2.J & K
    3.Mizoram
    4.Madhya Pradesh
    5.None of these
    Answer – 3.Mizoram
    Explanation :
    Cheraw dance is a ritual dance performed in Mizoram state of India. This dance includes Four people

  9. …………………. is the folk dance of Punjab
    1.Yak Chaam
    2.Malwai
    3.Jhuma
    4.Kajir
    5.None of these
    Answer – 2.Malwai
    Explanation :
    Malwai Giddha  is the folk dance of males of Malwa region of Punjab. This dance is originated performed by Babey (old men).

  10. Garadi is a popular dance of which state ?
    1.Andhra Pradesh
    2.Karnataka
    3.Kerala
    4.Puducherry
    5.None of these
    Answer – 4.Puducherry
    Explanation :
    Garadi is a dance performed in Puducherry. It is the most famous dance ofPuducherry. This dance has mythological origin.