English Questions: Sentence Correction(New Pattern) Set 125

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in sentence correction  which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

  1. An empire toppled by its enemies can rise again though the one which crumbles from within, that’s dead forever.
    1. perhaps the one that crumbles within
    2. but that crumbled from within
    3. but the one who crumbled from inside
    4. but the one which crumbles from within
    5. No correction required
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation :
    “Though” is a ‘subordinating conjunction’. But in the above case it is evident from the nature of the sentence that we need a ‘coordinating conjunction’ i.e. ”But”
    An empire toppled by its enemies can rise again but the one which crumbles from within, that’s dead forever
  2. As the rivers now have become sites where the sacred and the polluted coexist, our beliefs for the sacred no longer corresponds to our intuitions about sanctity.
    1. our beliefs about the sacred no longer corresponds to
    2. our beliefs for the sacred no longer corresponded to
    3. our beliefs about the sacred no longer correspond with
    4. our beliefs regarding the sacred no longer corresponds with
    5. No correction required
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation :
    Our beliefs is plural therefore, singular (correspond) shall be used
    As the rivers now have become sites where the sacred and the polluted coexist, our beliefs about the sacred no longer correspond with our intuitions about sanctity
  3. While having been being compelled to continually comment on society and politics through their art, artists like TM Krishna are true to their calling as responsible public intellectuals.
    1. In being compelled to continually
    2. For being compelled to continually
    3. Due to being compelled to have continually
    4. While having to compelled to continually
    5. No correction required
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation :
    ‘Having been’ (incorrect tense usage) also options other than 1 inappropriate, therefore correct sentence is as follows-
    In being compelled to continually comment on society and politics through their art, artists like TM Krishna are true to their calling as responsible public intellectuals.
  4. This is the sacred temple whose construction was postponed after the courts observed the volatility it could bring if they were to choose a definite proposition.
    1. whose construction had to be postponed after the
    2. of which construction was postponed after the
    3. whose construction was postponed since the
    4. which’s construction was proposed after the
    5. No correction required
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation :
    Whenever we talk about possession of non-living entities correct pronoun is “which” , ‘whose’ is used to denote the possession of living things.
    This is the sacred temple of which construction was postponed after the courts observed the volatility it could bring if they were to choose a definite proposition.
  5. In his last attempt the boy worked hard so that he will qualify the exam to make his efforts counted.
    1. so that he may qualify
    2. so that he would have qualified
    3. so that he will might have qualified
    4. so that he might qualify
    5. No correction required
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation :
    When talking in terms of past, we use “might” instead of may, will etc.
    In his last attempt the boy worked hard so that he might qualify the exam to make his efforts counted.
  6. In the upcoming trilateral series, there will be matches among India, Australia and Pakistan.
    1. there shall be matches among
    2. there will be matches between
    3. there would be matches among
    4. there shall be matches amongst
    5. No correction required
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation :
    A match at any time can be played only by two teams, therefore “between” shall be used instead of “among”.
    In the upcoming trilateral series, there will be matches between India, Australia and Pakistan.
  7. On being asked the reason for delay in implementation of the punitive elements of the project, the government officer did not answer nor elaborated nor discussed .
    1. could not answer nor elaborated nor discussed
    2. could not answer, either elaborated or discussed
    3. did not neither answered nor elaborated or discussed
    4. did not either answered or elaborated or discussed
    5. No correction required
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation :
    Negative (not) cannot be used with another negative (nor), therefore “nor” shall be replaced with “or”
    On being asked the reason for delay in implementation of the punitive elements of the project, the government officer did not answer or elaborated or discussed.
  8. No other telecom company has as large a consumer base like the Reliance Jio company in India, which is now hovering above 400 million consumers.
    1. has so large consumer base as
    2. has as large as a consumer base like
    3. has the largest consumer base as
    4. has so larger consumer base like
    5. No correction required
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
  9. The ruling government may have to face the music in the upcoming general elections because the ignorance towards its duties in fulfilling their tall promises.
    1. because of the ignorance from their duties
    2. because of the ignorance towards its duties
    3. for the ignorance on part of their duties
    4. because the ignorance towards their duties
    5. No correction required
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation :
    “Because of” will be used instead of because
    The ruling government may have to face the music in the upcoming general elections because of the ignorance towards its duties in fulfilling their tall promises.
  10. To make contribution in our transition from a developing country to a developed country, each man and woman have to shed their ego and deliver their respective part.
    1. each and every man and woman have to shed their ego
    2. each man and woman will have to shed his/her ego
    3. each man and each women has to shed his/her ego
    4. each man and woman has to shed his/her ego
    5. No correction required
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation :
    Since “each boy and girl” is singular, singular helping verb will be used and therefore, ‘have’ needs to be replaced with ‘has’. And also ‘their’ will be omitted.
    To make contribution in our transition from a developing country to a developed country, each man and woman has to shed his/her ego and deliver respective part.