Current Affairs PDF Sales

English Questions: Fill in the Blanks Set – 24

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in FILL IN THE BLANK, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. What we have not seen in 2015 — and would be_______to see in 2016 — is a reversion to the Charter and an_______that conflict-prevention is the best diplomacy.
    1) sad, Praise
    2) lucky,  acknowledgement
    3) Shocked, Knowledge
    4) happy, Wise
    Answer – 2)
    Explanation: lucky,  acknowledgement 

  2. It is, however, necessary to distinguish between developments that just______news and diplomatic initiatives that will______the course of history for the better.
    1) Fake, focus
    2) see , change
    3) make, alter
    4) Made, different
    Answer – 3)
    Explanation: make , alter 

  3. Looking from the outside, my______ point the Indian intelligentsia is increasingly_______ the West.
    1) vantage, imitating
    2) Relief, Growing
    3) Views, curbing
    4) Belief, creating
    Answer – 1)
    Explanation: vantage, imitating 

  4. When diplomacy fails or is_______, the wheels of war start to grind. The_______of military action in Iraq, Libya and Syria laid the basis for the emergence of the IS.
    1) hold, aftermath
    2) abandoned, consequences
    3) Forsake, threat
    4) leave, planing
    Answer – 2)
    Explanation: abandoned, consequences 

  5. The culture from_______which we look at the West and appropriate its thoughts_______ undeniably Indian.
    1) that, continue
    2) beside, certain
    3) with, still
    4) within , remains
    Answer – 4)
    Explanation: within , remains

  6. The way Christians and Muslims dress in their places of worship is not an________ for other Indians not to dress the way they________do in their temples.
    1) along, generally
    2) dispute, equally
    3) argument, normally
    4) dissipate, specially
    Answer – 3)
    Explanation: argument, normally 

  7. How the West arranges its own society is not a knockdown argument in_______of its civilisational priority or primacy, or proof of the_______of other ways of organising social life.
    1) agree, scrutiny
    2) favour , inferiority
    3) against, complexity
    4) with, curiosity
    Answer – 2)
    Explanation: favour , inferiority 

  8. The horrific consequences of the civil war in Syria are still playing out. Clearly, Iraq 2003, Libya 2011, and Syria now,_______the most_______testimony on the failure of diplomacy.
    1) provide,  eloquent
    2) leave , fluent
    3) develop, fast
    4) emphasis, alert
    Answer – 1)
    Explanation: provide,  eloquent

  9. While this consideration is perhaps_______acceptable, the Indian intelligentsia does not obviously_______in its truth.
    1) specially, trust
    2) abstractly, believe
    3) ideologically, care
    4) logically, listen
    Answer – 2)
    Explanation: abstractly, believe 

  10. In Libya 2011, council authorisation was________in what later turned out to be a barely________attempt at regime change.
    1) ongoing, unmasked
    2) remaining, revealed
    3) upcoming, represented
    4) forthcoming ,disguised
    Answer – 4)
    Explanation: forthcoming ,disguised