English Questions: Fill in the Blanks Set 146 (New Pattern)

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Fill in the blanks, which is BASED ON Bank EXAMS 2018 !!!

Directions (Q.1-10): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate pair of words in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement.

The large-scale mobilisation of (1)________ by the Syrian government and its allies around the northwestern Idlib province, the last major opposition-held enclave, has led to (2)_______ about a / an (3)_______ attack as well as calls to avoid a humanitarian (4)________. Russia, the Syrian regime’s main backer, has launched military manoeuvres in the Mediterranean region, while Syrian troops and Iran-trained militias have mobilised in the Idlib region. The government of President Bashar al-Assad says its forces will go “all the way in Idlib” to fight the jihadists. The regime, which had been on the (5)___________ of collapse in September 2015, is now firmly in control of most of the territory. Only Idlib and the Kurdish-held eastern region are outside its (6)_________. The Kurds, however, seek a political solution for autonomy and are not inclined towards an armed (7)___________. This essentially makes the fight for Idlib the final battle of the Syrian civil war. But there are no easy solutions to the Idlib crisis. The province is mostly run by jihadists of the Tahrir al-Sham, formerly al-Qaeda’s Syrian branch. There is a high concentration of foreign fighters in Idlib, including an estimated 10,000 terrorists. An all-out attack against these groups inside the province, which is home to about three million people, including a million refugees (8)________ from war zones elsewhere in Syria, could well trigger another humanitarian crisis.
Abu Mohammad al-Golani, the former al-Qaeda leader who commands Tahrir, has said his group is prepared for war and warned rebels against any surrender deal with the regime. Besides, unlike Aleppo or Eastern Ghouta, territories which the regime recaptured using (9)_____ force, Turkey is deeply involved in Idlib. It backs one of the rebel groups and has observers on the ground. Turkey, which fears a massive refugee (10)____ from Idlib in the event of a war, is firmly opposed to an attack. As for Mr. Assad and his Iranian backers, they cannot carry this out without Russia’s help. They want Russia to offer its superior air power as well as fight diplomatic battles on behalf of Damascus. This is something Russia has done in the past.

  1. 1. Patent / plain
    2. emerge / issue
    3. troops / armed forces
    4. adjunct/ accessory
    5. divert/ regale
    Answer & Explanation
    Answer – 3)
    Explanation:
    troops / armed forces – soldiers or armed forces
  2. 1. Concern/ solicitude
    2. speculation / belief
    3. declare/ proclaim
    4. manifest/ obvious
    5. defense/ justification
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    speculation / belief – the forming of a theory or conjecture without firm evidence
  3. 1. Extirpate / eradicate
    2. peeve/ rile
    3. cheer/ root
    4. distinct/ evident
    5. imminent /impending
    Answer & Explanation
    Answer –5)
    Explanation:
    imminent /impending – about to happen
  4. 1. Forebear/ forefather
    2. advertise / broadcast
    3. resentment/ indignation
    4. promulgate/ publish
    5. catastrophe / adversity
    Answer & Explanation
    Answer – 5)
    Explanation:
    Catastrophe / adversity – an event causing great and usually sudden damage or suffering
  5. 1. brink / grasp
    2. rage / fury
    3. obliging/ agreeable
    4. afield / astray
    5. advertise/ broadcast
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    Brink / grasp – a point at which something, typically something unwelcome, is about to happen
  6. 1. Filmy / gauzy
    2. equivocal / obscure
    3. diaphanous/ ethereal
    4. grasp / clinch
    5. direct/ level
    Answer & Explanation
    Answer – 4)
    Explanation:
    Grasp / clinch – seize and hold firmly
  7. 1. Agonize / excruciate
    2. rebellion / dissent
    3. gossamer/ sheer,
    4. alert/ tocsin
    5. transparent/ vaporous
    Answer & Explanation
    Answer – 2)
    Explanation:
    rebellion / dissent – an act of armed resistance to an established government or leader
  8. 1. displaced / deranged
    2. dabbler/ dilettante
    3. abstruse/ vague
    4. cryptic/ enigmatic
    5. comfort/ convenience
    Answer & Explanation
    Answer – 1)
    Explanation:
    Displaced / deranged – take over the place, position, or role of
  9. 1. Churn/ convulse
    2. eternal/ timeless
    3. conform/ harmonize,
    4. brute / barbarian
    5. accord/ correspond,
    Answer & Explanation
    Answer : 4)
    Explanation:
    Brute / barbarian – a savagely violent man or animal
  10. 1. Capacity/ faculty
    2. load / sophisticate
    3. influx / inundation
    4. apprehensive / fearful
    5. counsel / recommend
    Answer & Explanation
    Answer :3)
    Explanation:
    Influx / inundation – an arrival or entry of large numbers of people or things