Home English Questions English Questions – Fill in the Blanks Set 101

English Questions – Fill in the Blanks Set 101

0

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Fill in the blanks, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. A new inflation-focused framework is in place that has helped________ inflation and allowed________ to earn positive real interest rates on deposits after a long time.
    1) coalesce, enroll
    2) commingle, grant
    3) coadjute, endorse
    4) halve, savers
    5) league, consent
    Answer – 4)
    Explanation: halve, savers
    halve – divide into two parts of equal or roughly equal size.
    savers – a person who regularly saves money through a bank or recognized scheme.

  2. In essence, the law of office of profit was introduced to end the_______between the duty of a member of the_______ towards the House and public and his personal interest.
    1) peace, dissemination
    2) concord, dispersion
    3) conflict, legislature
    4) agreement, diffusion
    5) calm, circulation
    Answer – 3)
    Explanation: conflict, legislature
    conflict – a serious disagreement or argument, typically a protracted one.
    legislature – the legislative body of a country or state.

  3. While India could not have joined without Italy’s support, given the Regime’s consensus-based approach, the principle underpinning the entry relates to a broader________ of India’s verifiable export controls and its_______ potential as a supplier of, and market for, ballistic and drone technologies.
    1) announced, develop
    2) acceptance, perceived
    3) disagreement, allege
    4) refusal, hidden
    5) dissent, unfound
    Answer – 2)
    Explanation: acceptance, perceived
    acceptance – the action of consenting to receive or undertake something offered.
    perceived – become aware or conscious of (something); come to realize or understand.

  4. It is indeed a positive development to be counted among the________ nations of the world from the non-proliferation________ rather than be associated with, say, the Abdul Qadeer Khans of the world.
    1) responsible, perspective
    2) immune, choate
    3) irresponsible, conclusive
    4) excused, consummate
    5) exempt, concentrated
    Answer – 1)
    Explanation: responsible, perspective
    perspective – the art of representing three-dimensional objects on a two-dimensional surface so as to give the right impression of their height, width, depth, and position in relation to each other.

  5. In the most recent incident, the BSF killed two more Bangladeshi nationals on Charaldanga_______ in Chapainawabganj on June 20 for________ smuggling illegal goods.
    1) Original, occasionally
    2) newfangled, generally
    3) frontier, allegedly
    4) modernistic, allowing
    5) modish, necessarily
    Answer – 3)
    Explanation: frontier, allegedly
    frontier – a line or border separating two countries.
    allegedly – used to convey that something is claimed to be the case or have taken place, although there is no proof.

  6. The Supreme Court on Friday agreed to urgently hear a petition filed by the Arvind Kejriwal in Delhi ________ to restrain the Delhi High Court from passing any judicial orders on the scope and boundaries of the constitutional relationship between it and the Centre in _____________the National Capital.
    1) depressing, supervising
    2) probing, refusing
    3) discouraging, dominating
    4) searching, mismanaging
    5) seeking, administering
    Answer – 5)
    Explanation: seeking, administering
    administering – manage and be responsible for the running of (a business, organization, etc.).

  7. In the run-up to the Nuclear Suppliers Group (NSG) meeting in Seoul, it was this ________that the government seemed to be channelling as it carefully worked through speaking to members of the 48- nation nuclear club and _________the issue of China, which seemed to be openly challenging India’s efforts.
    1) lunacy, avoided
    2) inanity, dodged
    3) sagacity, tackled
    4) imbecility, grappled
    5) absurdity, snatched
    Answer – 3)
    Explanation: sagacity, tackled
    Sagacity-The mental ability to understand and discriminate between relations Antonyms- Imbecility, lunacy, inanity, absurdity

  8. MTCR aims at restricting the proliferation of missiles, complete rocket systems, _________air vehicles and related technology for those systems capable of carrying a 500 kilogramme payload for at least 300 kilometres, as well as systems __________ for the delivery of weapons of mass destruction (WMD).
    1) demoralized, improvised
    2) fortified, unintended
    3) energized, unplanned
    4) unmanned, intended
    5) manned, planned
    Answer – 4)
    Explanation: unmanned, intended
    unmanned – not having or needing a crew or staff.
    intended – planned or meant.

  9. Under fire for taking a step back on the communal angle in the alleged _______from his constituency, Kairana in western Uttar Pradesh, BJP MP Hukum Singh is now being accused of _________the issue to promote the political career of one of his five daughters.
    1) ingress, hiding
    2) efflux, contrasting
    3) influx, harmonizing
    4) egress, disorganising
    5)exodus, orchestrating
    Answer – 5)
    Explanation: exodus, orchestrating
    orchestrating – plan or coordinate the elements of (a situation) to produce a desired effect, especially surreptitiously.

  10. The dispute, according to observers, _________ the overall difference in opinion between developed and developing countries on whether _______ alone should be a part of the NDCs or whether adaptation and the means of implementation should also be included.
    1) refracted,remission
    2) dispersed, extenuation
    3) commended, condemnation
    4) expressed, accusation
    5) reflected, mitigation
    Answer – 5)
    Explanation: reflected, mitigation
    Mitigation -the action of reducing the severity, seriousness, or painfulness of something.





error: Alert: Content is protected !!