Current Affairs PDF Sales

English Questions – Fill in the Blanks for RRB PO & IBPS PO – 128

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Fill in the blanks, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Certainly, strategic engagement of a conflict-ridden region can never be a______________affair yet the balancing of these contradictions can throw up______________surprises.
    1) immediate, lingering
    2) straightforward ,unanticipated
    3) strenuous, synthesis
    4) instant, pooling
    5) arduous, squaring
    Answer – 2)
    Explanation: straightforward ,unanticipated
    straightforward –  uncomplicated and easy to do or understand.
    unanticipated – not expected or predicted.

  2. The U.S. has had a deeply______________love-hate relationship with Pakistan since the Soviet intervention in Afghanistan in 1979 through to 2001, and______________.
    1) laborious, formal
    2) instantaneous, thereupon
    3) precipitous, eventually
    4) onerous, subsequently
    5) puzzling , thereafter
    Answer – 5)
    Explanation: puzzling , thereafter
    puzzling – causing one to be puzzled; perplexing.
    thereafter – after that time.

  3. While being on the same side of the reigning hegemon is smart statecraft, a failure to cater for______________futures would be______________.
    1) alternative, shortsighted
    2) burdensome, lengthen
    3) precipitate, prolonged
    4) feasibility, protracted
    5) practicability, overlong
    Answer – 1)
    Explanation: alternative, shortsighted
    alternative – (of one or more things) available as another possibility or choice.
    shortsighted – having short sight.

  4. Another______________is the lack of rise in wages commensurate with the growth in employment,______________prices and consumption.
    1) attainability, prevailing
    2) abrupt, distinguish
    3) gruelling, affiliating
    4) instance, impacting
    5) grinding, stiff
    Answer – 4)
    Explanation: instance, impacting
    instance – an example or single occurrence of something.
    impacting –  come into forcible contact with another object.

  5. The current government has chosen to show little______________for the common man as it has repeatedly______________indirect taxes on the sale of petrol and diesel.
    1) rapid, inflexible
    2) achievability, diligent
    3) exhausting, induced
    4) concern , increased
    5) inelastic,  aroused
    Answer – 4)
    Explanation: concern , increased
    concern – relate to; be about.
    increased – become or make greater in size, amount, or degree.

  6. He managed to protect the common man from the pain of______________by introducing the mechanism of petrobonds to finance the deficit______________by oil marketing companies.
    1) swift, provoke
    2) potentiality, exposed
    3) tiring, suffered
    5) fatiguing,  sustained
    4) hyperinflation, incurred
    Answer – 4)
    Explanation: hyperinflation, incurred
    hyperinflation –  monetary inflation occurring at a very high rate.
    incurred – become subject to (something unwelcome or unpleasant) as a result of one’s own behaviour or actions.

  7. The present government is loud, solitary, and acts with a______________force object, adopting a take-no-prisoners approach, lacking even a______________of empathy for the common man.
    1) blunt ,modicum
    2) wearying, fierce
    3) wearisome, intense
    4) conceivability, agonizing
    5) probability, excruciating
    Answer – 1)
    Explanation: blunt ,modicum
    blunt – become subject to (something unwelcome or unpleasant) as a result of one’s own behaviour or actions.
    modicum –  (of a cutting implement) not having a sharp edge or point.

  8. Let not the sound of what we would like to hear from Washington______________our attention from the strategic realities of the______________.
    1) distract ,neighbourhood
    2) opportunity, piercing
    3) fusing, elementary
    4) coalescence, pushover
    5) coalitionexercise
    Answer – 1)
    Explanation: distract ,neighbourhood
    distract – prevent (someone) from concentrating on something.
    neighbourhood – a district or community within a town or city.

  9. The______________of this relationship needs to be properly understood by India when fashioning its own______________.
    1) indispensability ,response
    2) mingling, acute
    3) meld, stabbing
    4) integration, stinging
    5) concoction, manageable
    Answer – 1)
    Explanation: indispensability ,response
    indispensability – absolutely necessary, essential, or requisite: an indispensable member of the staff.
    response – a verbal or written answer.

  10. Shorn of the______________and the feel-good melodrama, something every government in New Delhi has a strong liking for, a cold, closer look at the U.S. policy towards Southern Asia shows several inherent______________.
    1) conjunction, exquisite
    2) fusion, severe
    3) rhetoric, contradictions
    4) amalgamation, doddle
    5) blend, straightforward
    Answer – 3)
    Explanation: rhetoric, contradictions
    rhetoric – the art of effective or persuasive speaking or writing, especially the exploitation of figures of speech and other compositional techniques.
    contradictions – a combination of statements, ideas, or features which are opposed to one another.