Current Affairs PDF Sales

English Questions – Fill in the Blanks for RRB PO & IBPS PO – 127

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Fill in the blanks, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. An ordinance to amend the Banking Regulation Act of 1949 has been issued to quell doubts whether the existing___________ allowed the RBI to direct banks to deal with__________ stressed assets.
    1) provisions, specific
    2) disdain, nebulous
    3) overlook, shadowy
    4) ambiguous, perplexing
    5) blurred, obscure
    Answer – 1)
    Explanation: provisions – the action of providing or supplying something for use.
    specific – clearly defined or identified.

  2. The hope is that this will let bankers take decisive calls on loan accounts that have turned bad, as an independent ___________committee’s ___________ could keep investigative agencies off their backs.
    1) oblivious, refusal
    2) discount, remembrance
    3) oversight, approval
    4) scorn, shut
    5) tenebrous, uncertain
    Answer – 3)
    Explanation: oversight – an unintentional failure to notice or do something.
    approval – the action of approving something.

  3. Their paralysis on the NPA front, with its ___________ impact being the worst bank credit growth recorded in decades, is driven by the fear that they could get themselves ___________ for poor lending and monitoring decisions.
    1) misunderstood, muddy
    2) equivocal, faint
    3) camouflage, cloak
    4) collateral, implicated
    5) ephemeral, intolerance
    Answer – 4)
    Explanation: collateral – something pledged as security for repayment of a loan, to be forfeited in the event of a default.
    implicated – show (someone) to be involved in a crime.

  4. This is a clear signal that the NDA government is losing its ___________ with bankers ___________ with a status quoist approach.
    1) fleeting, transient
    2) principal, adumbrate
    3) curtain, disguise
    4) amphibological, bewildering
    5) patience, persisting
    Answer – 5)
    Explanation: patience – the capacity to accept or tolerate delay, problems, or suffering without becoming annoyed or anxious.
    persisting – continue in an opinion or course of action in spite of difficulty or opposition.

  5. The government cannot in the same breath argue that the political cost of reforms is ___________, but that the ‘re-privatisation’ of banks as___________ by the RBI recently is still a holy cow for the Indian polity.
    1) amorphous, bleary
    2) puzzling, ensconce
    3) dissipating, mooted
    4) opposition, rejection
    5) questionable, superficial
    Answer – 3)
    Explanation: dissipating – (with reference to a feeling or emotion) disappear or cause to disappear.
    mooted – raise (a question or topic) for discussion; suggest (an idea or possibility).

  6. The message is equally strong to South Asia’s other ___________, China, at a time when it is preparing to ___________ its global clout at the Belt and Road Forum on May 14-15.
    1) success, disapproval
    2) benefactor, demonstrate
    3) agitation, frustration
    4) blink, brush off
    5) underground, harbor
    Answer – 2)
    Explanation: benefactor – a person who gives money or other help to a person or cause.
    demonstrate – clearly show the existence or truth of (something) by giving proof or evidence.

  7. In recent times there is a fresh note of urgency attached to the need for early ___________, as the country has pending requests for the ___________ of its nationals from other countries.
    1) dissemble, attention
    2) imprecise, indefinite
    3) cloudy, dark
    4) reasonable, indistinct
    5) ratification, extradition
    Answer – 5)
    Explanation: ratification – the action of signing or giving formal consent to a treaty, contract, or agreement, making it officially valid.
    extradition – the action of extraditing a person accused or convicted of a crime.

  8. As pointed out by the Supreme Court, the absence of a stand-alone law __________ torture may prevent many countries from agreeing to India’s ___________ requests.
    1) omit, overpass
    2) kibitzer, looker
    3) prohibiting, extradition
    4) clapper, eyewitness
    5) perceiver, playgoer
    Answer – 3)
    Explanation: prohibiting – formally forbid (something) by law, rule, or other authority.
    extradition – the action of extraditing a person accused or convicted of a crime.

  9. It cannot be forgotten that an ___________ request relating to Purulia arms drop case suspect Kim Davy failed owing to the ___________ that he may be ill-treated in India.
    1) dissension, gazer
    2) antagonist, dissent
    3) standee, defiance
    4) extradition, apprehension
    5) generalized, quietude
    Answer – 4)
    Explanation: extradition – the action of extraditing a person accused or convicted of a crime.
    apprehension – anxiety or fear that something bad or unpleasant will happen.

  10. Yet it is a sign of the crisis of ____________ politics that this ____________ weakness became his greatest strength in a tumultuous campaign marked by sharp divisions in French society.
    1) beholder, bystander
    2) mainstream, apparent
    3) comfort, content
    4) calmness, contentment
    5) observer, onlooker
    Answer – 2)
    Explanation: mainstream – the ideas, attitudes, or activities that are shared by most people and regarded as normal or conventional.
    apparent – clearly visible or understood; obvious.