Current Affairs PDF Sales

English Questions: Antonyms – 23

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Resplendent is most dissimilar to
    1) illuminated
    2) disarming
    3) dowdy
    4) delightful
    Answer – 3)
    Explanation: resplendent means characterized by glowing splendor; dowdy
    means not neat or attractive in appearance, or shabby

  2. Onerous is most dissimilar to
    1) permissive
    2) easy
    3) unforgiving
    4) public
    Answer – 2)
    Explanation: onerous means burdensome or troublesome, therefore easy is
    the most dissimilar

  3. Sagacity is most dissimilar to
    1) incredulity
    2) belligerence
    3) stupidity
    4) tolerance
    Answer – 3)
    Explanation: sagacity means wisdom; stupidity means a lack of wisdom

  4. Dilettante is most dissimilar to
    1) puritan
    2) professional
    3) aesthete
    4) conniver
    Answer – 2)
    Explanation: a dilettante is a person having a superficial interest in an art or
    branch or knowledge; a professional is a person who engages
    in a pursuit as a profession

  5. Unalloyed is most dissimilar to
    1) dismayed
    2) impure
    3) circumspect
    4) disastrous
    Answer – 2)
    Explanation: unalloyed means pure, therefore impure is the most dissimilar

  6. Banner is most dissimilar to
    1) forgettable
    2) casual
    3) unrestrained
    4) unwitting
    Answer – 1)
    Explanation: banner means distinguished from all others in excellence, or
    unforgettable, therefore forgettable is the most dissimilar

  7. Discalced is most dissimilar to
    1) calculated
    2) measured
    3) inclined
    4) shod
    Answer – 4)
    Explanation: discalced means barefoot; shod means wearing shoes

  8. Scurrilous is most dissimilar to
    1) honest
    2) decent
    3) peaceful
    4) satisfactory
    Answer – 2)
    Explanation: scurrilous means given to using foul language, or crass; decent
    means conforming to standards of propriety

  9. Pulchritudinous is most dissimilar to
    1) pacifist
    2) rare
    3) smooth
    4) unsightly
    Answer – 4)
    Explanation: pulchritudinous means marked by physical beauty; unsightly
    means not pleasing to the sight, or ugly

  10. Dyspeptic is most dissimilar to
    1) trusting
    2) functional
    3) euphoric
    4) talented
    Answer – 3)
    Explanation: dyspeptic means showing a sour disposition; euphoric means
    marked by feeling or well-being