Current Affairs PDF Sales

English Questions: Antonyms set 69

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants !
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Antonyms, which is BASED ON Bank EXAMS !!!

Identify the Antonym

  1. Momentous
    1. temporary
    2. momentary
    3. intransient
    4. trivial
    5. slight
    Answer : 4. trivial
    Explanation:
    Momentous – of great importance or significance, especially in having a bearing on future events.

  2. Grotesque
    1. odd
    2. free
    3. plain
    4. queer
    5. gothic
    Answer : 3. plain
    Explanation:
    Grotesque – comically or repulsively ugly or distorted,odd

  3. Savant
    1. amateur
    2. academic
    3. pundit
    4. egghead
    5. smug
    Answer : 1. amateur
    Explanation:
    Savant – a learned person, especially a distinguished scientist.

  4. Voluble
    1. garrulous
    2. effusive
    3. reticent
    4. unreserved
    5. corrigible
    Answer : 3. reticent
    Explanation:
    Voluble – (of a person) talking fluently, readily, or incessantly.

  5. Infrangible
    1. inviolable
    2. unbreakable
    3. stout
    4. destructible
    5. vulnerable
    Answer : 4. destructible
    Explanation:
    Infrangible – unbreakable,something very difficult to break or destroy

  6. Redound
    1. firm
    2. backfire
    3. bounce
    4. work
    5. slog
    Answer : 4. work
    Explanation:
    Redound – something that backfires,doesn’t work

  7. Downplay
    1. moderate
    2. misspend
    3. soften
    4. highlight
    5. whitewash
    Answer : 4. highlight
    Explanation:
    Downplay – make (something) appear less important than it really is.

  8. Squander
    1. frivol
    2. hoard
    3. dissipate
    4. expend
    5. fritter
    Answer : 2. hoard
    Explanation:
    Squander – waste (something, especially money or time) in a reckless and foolish manner.

  9. Turgid
    1. bloated
    2. humble
    3. pretentious
    4. ornate
    5. tardy
    Answer : 2. humble
    Explanation:
    Turgid – (of language or style) tediously pompous or bombastic.

  10. Nihilist
    1. sceptic
    2. opportunist
    3. practical
    4. optimist
    5. cynic
    Answer :4. optimist
    Explanation:
    Nihilist – a person who believes that life is meaningless and rejects all religious and moral principles,an absolute sceptic