Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : October 11 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud brings you the complete and important daily current affairs October 11 Quiz 2017 to achieve more marks in Banking , Insurance, UPSC, SSC, CLAT , Railway  and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz from our current affairs today updates.

Click Here to Read Current Affair October 11 2017

  1. Which Indian State cabinet approved a climate change adaptation policy that will focus on developing environment-friendly villages and cities?
    1. Assam
    2. Maharashtra
    3. Madhya Pradesh
    4. Tamil Nadu
    5. Kerala
    Answer 2. Maharashtra
    Explanation Maharashtra State Government will set up a special cell under the state Environment department for the effective implementation of this policy of developing environment-friendly villages and cities. Besides, Maharashtra cabinet has approved financial allocation for special scheme for pending agricultural pumps in Vidarbha and Marathwada region.

  2. How many projects are sanctioned under the Namami Gange programme by The National Mission for Clean Ganga(NMCG)?
    1. 8
    2. 9
    3. 5
    4. 10
    5. 7
    Answer 1. 8
    Explanation The National Mission for Clean Ganga(NMCG) has sanctioned Rs.700 crore for eight projects in the Namami Gange programme. Four projects related to sewage management in Uttar Pradesh, Bihar and West Bengal.Three are related to treatment of drains through bio-remediation.

  3. Which country promised to help Indian Railways to increase speed of trains on existing corridors
    1. Spain
    2. Russia
    3. USA
    4. Germany
    5. Japan
    Answer 4. Germany
    Explanation A Joint Declaration of Intent (JDI) was signed in New Delhi between Union Ministry of Railways and Germany for carrying out feasibility study on existing Chennai-Kazipet corridor of Indian Railways by German Railways for increasing the speed of passenger trains to 200 kmph.

  4. IIT Kharagpur partners with which company for the setting up of Digital Academy in their campus?
    1. Nokia
    2. Samsung
    3. Facebook
    4. Apple
    5. Oppo
    Answer 2. Samsung
    Explanation Indian Institute of Technology (IIT) – Kharagpur has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Samsung India for the setting up of a digital academy in its campus. The Digital Academy will be hosted by IIT-Kharagpur’s Department of Computer Science and Engineering. At the academy, students will be provided training on the Internet of Things (IoT) through Tizen-based operating systems which is used by Samsung for its mobile phones and home appliances.

  5. Which committee was appointment to recommend new salary structure for judges of lower courts in India?
    1. PV Reddi committee
    2. C B Bhave committee
    3. Chakravarthy committee
    4. Chore committee
    5. Dave committee
    Answer 1. PV Reddi committee
    Explanation Union Law Ministry has finalised the appointment of a panel (Second National Judicial Pay Commission) to recommend new salary structure for judges of lower courts in India. In coming days, Union Cabinet will take up Law Ministry’s proposal to appoint the Second National Judicial Pay Commission to recommend salary hikes for the 21,000 lower court judges. Former Supreme Court judge PV Reddi will be the head of this proposed commission which will submit its recommendations in early 2019.

  6. First Meeting of the Economic Advisory Council to Prime Minister Narendra Modi (EAC-PM) held in New Delhi about was chaired by whom?
    1. Manmohan Singh
    2. Raghuram Rajan
    3. Jagadish Bhagwati
    4. V K R V Rao
    5. Dr.Bibey Debroy
    Answer 5. Dr.Bibey Debroy
    Explanation The EAC-PM is chaired by Dr.Bibey Debroy. Principal Adviser of NITI Aayog Ratan P.Watal is the council’s member secretary and Dr.Surjit Bhalla, Dr.Rathin Roy and Dr.Ashima Goyal are its part-time members. Main issues discussed were, ways to boost consumer demand, attract private investments and measures to improve job creation in India.

  7. International Monetary Fund (IMF) has lowered India’s growth forecast from its earlier estimate of 7.2% to ______% .
    1. 6.8
    2. 6.9
    3. 7.5
    4. 6.7
    5. 7.0
    Answer 4. 6.7 %
    Explanation International Monetary Fund (IMF) has lowered India’s growth forecast for 2017 to 6.7% from its earlier estimate of 7.2%.
    In the latest edition of World Economic Outlook report, IMF has cited lingering impact of demonetisation and teething problems related to implementation of Goods & Services Tax (GST) as main reasons for the downward revision of Indian economy’s growth forecast.

  8. State Bank of India (SBI) has announced the setting up of its 15,000 square feet Innovation Centre, India’s largest Innovation Centre, in which part of India?
    1. Kolkata
    2. Navi Mumbai
    3. Chennai
    4. Trichy
    5. Gujarat
    Answer 2. Navi Mumbai
    Explanation The Innovation Centre of SBI would be built at its Global IT Centre in Belapur, Navi Mumbai. It will be the largest Innovation Centre by any financial services company in India. SBI is investing Rs.100 crore on this Innovation Centre.It has decided to allocate 5 % of its IT budget for innovation regularly. This Innovation Centre will have 40 dedicated zones for each technology like blockchain, artificial intelligence, machine learning etc.

  9. NHAI (National Highways Authority of India) is a Government body established through?
    1. Act of Parliament
    2. President
    3. Prime Minister
    4. Lok Sabha
    5. Rajya Sabha
    Answer 1. Act of Parliament
    Explanation NHAI is a Government body established through an Act of Parliament.
    Moody’s Baa3 rating of NHAI is based on ensured availability of funding from Indian Government which in itself is a stable funding source.
    Cess on the sale of diesel and petrol for the Central Road Fund, revenues from operating roads, toll revenues and revenue share for Public Private Partnerships (PPP) projects comprise other avenues of funding for NHAI.

  10. According to World Bank India’s growth forecast is lowered from 8.6% to _____% ?
    1. 6
    2. 7
    3. 7.5
    4. 8
    5. 7.4
    Answer 2. 7
    Explanation World Bank said that, growth is expected to slow down from 8.6% in 2015 to 7.0% in 2017. Good policies balancing public spending with private investment might increase growth to 7.3% by 2018. It said that, India’s economic growth has been affected because of demonetisation and GST (Goods & Services Tax).

  11. Name the mobile app launched by HSBC, to help customers track the status of their trade transactions on a real-time basis.
    1. HSBCnet Trade Transaction Tracking
    2. HSBC Trade Transaction Tracker
    3. HSBCnet Trade Transmission Tracker
    4. HSBC.net Trade Transaction Tracker
    5. HSBCnet Trade Transaction Tracker
    Answer 5. HSBCnet Trade Transaction Tracker
    Explanation HSBC launched the mobile app, ‘HSBCnet Trade Transaction Tracker’, to help customers track the status of their trade transactions on a real-time basis. The Trade Transaction Tracker feature has been built into the existing HSBCnet mobile application and has been launched in select countries in which HSBC operates, including India. It will provide a global view of import and export documentary credit and collections transactions, across markets in one single app.

  12. Recently, the GST council has revised the rate of transportation of ___________ through pipeline?
    1. Crude oil
    2. Petroleum
    3. Natural gas
    4. Gaseous fuels
    5. Chemicals
    Answer 3. Natural gas
    Explanation The government announced that, the Goods and Services Tax (GST) Council has revised rates for transportation of natural gas through pipeline, offshore works contracts etc.
    The transportation of natural gas through pipeline will attract 5% GST without input tax credit, and 12% with input tax credit. The offshore works contract services and associated services relating to oil and gas exploration and production in the offshore areas beyond 12 nautical miles will attract 12% GST.

  13. Indian Government imposed anti-dumping duty on imports of certain steel wire rods from which country to safeguard the interest of domestic industry?
    1. Japan
    2. Singapore
    3. Malaysia
    4. China
    5. USA
    Answer 4. China
    Explanation Indian Government imposed anti-dumping duty on imports of certain steel wire rods from China to safeguard the interest of domestic industry. The anti-dumping duty has been imposed for a period of five years.
    It was imposed on recommendation of Directorate General of Anti-Dumping and Allied Duties (DGAD), under Union Commerce Ministry.

  14. According to LinkedIn report, India holds which position in market for pharmaceuticals and biotechnology workforce.
    1. Second
    2. First
    3. Third
    4. Fourth
    5.Seventh
    Answer 1. Second
    Explanation The report by professional networking firm LinkedIn, has stated that India contributes 13.7 % to the global pharmaceuticals and biotechnology workforce. India has become the second largest market for the pharmaceutical and biotechnology industry. The report was published in the newly released e-book “The Indian Pharma and Biotech Industry”. It showed that New Delhi, Kolkata and Chandigarh are top markets for talent in this sector, in India.

  15. Who certified Metropolitan Clearing Corporation of India Ltd (MCCIL) as qualified central counterparty (CCP) ?
    1. International Financial Reporting Standards (IFRS)
    2. European Securities & Markets Authority (ESMA)
    3. International Accounting Standards Board (IASB)
    4. Standard Interpretation Committee (SIC)
    5. International Accounting Standards (IASs)
    Answer 2. European Securities & Markets Authority (ESMA)
    Explanation European Securities & Markets Authority (ESMA) has certified Metropolitan Clearing Corporation of India Ltd. (MCCIL), the clearing arm of Metropolitan Stock Exchange of India (MSE) as qualified central counterparty (CCP).
    A central counterparty (CCP) is a corporate entity which guarantees the terms of a trade even if a buyer or seller defaults on the agreement.

  16. How many new GIDC (Gujarat Industrial Development Corporation) townships would be set up in 2400 hectare area to encourage the Small and Medium Enterprises (SMEs)?
    1. 15
    2. 14
    3. 16
    4. 19
    5. 20
    Answer 3. 16
    Explanation Gujarat Chief Minister Vijay Rupani announced the setting up of 16 new Gujarat Industrial Development Corporation (GIDC) townships, in Gujarat. He said that, the new Garment and Apparel Policy in Gujarat will create job opportunities for 1 lakh people. He also said that, about Rs.20,000 crore investments is likely to come up in Gujarat following this policy.

  17. Dr.Bindeshwar Pathak who developed a low cost and appropriate toilet technology which is popularly known as the _____________ system.
    1. Effluent treatment system
    2. Two pit system
    3. Toilets to all system
    4. Sulabh Shauchalaya system
    5. Ecofriendly Toilets sysytem
    Answer 4. Sulabh Shauchalaya system
    Explanation Dr.Bindeshwar Pathak is the founder of Sulabh International. He has developed and implemented, all over India, a low cost and appropriate toilet technology popularly known as the Sulabh Shauchalaya system. President Ram Nath Kovind honoured Dr.Bindeshwar Pathak with Lal Bahadur Shastri National Award for Excellence in Public Administration, Academics and Management for 2017.

  18. Who won 2017 Nobel prize in Economics for his work on behavioural economics?
    1. Adam smith
    2. John stuart Mill
    3. Richard H. Thaler
    4. Milton Friedman
    5. Raghuram Rajan
    Answer 3. Richard H. Thaler
    Explanation Richard H. Thaler won the 2017 Nobel Prize for Economics for his work on behavioural economics. He plans to spend the prize money “irrationally”. Thaler, 72 and a professor at the University of Chicago, is one of the founders of behavioral economics and finance.

  19. Who is appointed as new FTII (Film and Television Institute of India) chairman?
    1. Actor Anupam Kher
    2. Bhupendra Kainthola
    3. R K Lakshmanan
    4. Shyam Benegal
    5. Mrinal Sen
    Answer 1. Actor Anupam Kher
    Explanation the government appointed Actor Anupam Kher as the Chairman of Film and Television Institute of India (FTII), Pune. Anupam Kher will replace Gajendra Chauhan as Chairman of FTII. He is 62 years old. He has worked in more than 500 films and over 100 plays in the last 30 years. He was awarded the Padma Shri award in 2004 and the Padma Bhushan award in 2016.

  20. Where is the headquarters of Facebook located?
    1. Chicago, USA
    2. California, USA
    3. Boston, USA
    4. Washington, USA
    5. Los Angeles, USA
    Answer 2. California, USA
    Explanation Headquarters–Menlo Park, California, U.S.
    Chairman & CEO – Mark Zuckerberg

  21. Who is the new President of U.S.-India Business Council (USIBC)?
    1. Dr. Mukesh Aghi
    2. Khush Choksy
    3. Kelsey Cadden
    4. Shefali Dhar
    5. Nisha Desai Biswal
    Answer 5. Nisha Desai Biswal
    Explanation Nisha Desai Biswal, former U.S. Assistant Secretary of State for South and Central Asia, was appointed as President of the U.S.-India Business Council (USIBC). USIBC is a forum of U.S. businesses under the U.S. Chamber of Commerce.

  22. Which country launches its fourth satellite for high-precision GPS ?
    1. China
    2. Japan
    3. India
    4. Russia
    5. USA
    Answer 2. Japan
    Explanation Japan launched Michibiki satellite, the fourth satellite for a new high-precision global positioning system (GPS). Michibiki satellite was launched by Japan Aerospace Exploration Agency aboard H-2A rocket from Tanegashima Space Center in Kagoshima Prefecture.

  23. What is Pegasus?
    1. Satellite
    2. New system developed to drive robotaxis
    3. Submarine
    4. Talking Robot
    5. Spaceship
    Answer 2. New system developed to drive robotaxis
    Explanation The new system developed to drive robotaxis is codenamed Pegasus. Pegasus will be available to NVIDIA automotive partners in the second half of 2018. It extends the NVIDIA Drive PX AI computing platform to handle Level 5 driverless vehicles. NVIDIA Drive PX Pegasus delivers over 320 trillion operations per second, which is more than 10 times the performance of its predecessor, NVIDIA Drive PX 2.

  24. Who wins the badminton singles in Bulgarian International Tournament?
    1. Lin Din
    2. Pullela Gopichand
    3. Lee Chong Wei
    4.Prakash Padukone
    5. Gurusaidutt
    Answer 5. Gurusaidutt
    Explanation Commonwealth Games bronze medallist RMV Gurusaidutt won the men’s singles title at the Bulgarian International Future Series Badminton tournament. In the final match, Gurusaidutt defeated Muhammed Ali Kurt of Turkey. The match lasted for 35 minutes at the end of which Gurusaidutt earned the victory by 21-17, 21-16.

  25. On which date the International Day of the Girl Child observed?
    1. Oct 11
    2. Oct 12
    3. Oct 13
    4. Oct 14
    5. Oct 9
    Answer 1. Oct 11
    Explanation ‘International Day of the Girl Child’ is observed across the world on October 11 every year. This day is observed to raise awareness about several issues faced by girl child pertaining to education, nutrition, child marriage, legal and medical rights. Theme of International Day of the Girl Child’ 2017 is “EmPOWER Girls: Before, during and after crises”.