Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : March 6 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs March 6 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs March 6 2017

  1. Indian Navy’s oldest flagship aircraft carrier INS ___________, also known as ‘Grand Old Lady’ was decommissioned on March 6, 2017 after being into service for 30 years.
    A.INS Vikram
    B.INS Vikramaditya
    C.INS Viraat
    D.INS Vedanta
    Answer – C.INS Viraat
    Explanation :
    Indian Navy’s flagship aircraft carrier, INS Viraat was decommissioned on March 6, 2017 at a solemn ceremony in Mumbai after nearly 30 years of service for Indian Navy. The ship which is famously known as the ‘Grand Old Lady’, was with the British Royal Navy since 1959 before the Indian government bought it for Rs 6.5 crore in 1987. The ship has a full load displacement of 28,700 tonnes, length of 226.5 metres and width of 48.78 metres. It manned 150 officers and 1,500 sailors. At present, INS Vikramaditya is the only serving aircraft carrier of the Indian Navy.The second warship named Vikrant is under construction at Cochin Shipyard Ltd and will commence trials by end-2018 or early 2019.

  2. Who has won the 2017 Mexican Open in the men’s single event?
    A.John Isner (Spain)
    B.Sam Querrey (United States)
    C.Jamie Murray (Brazil)
    D.Rafael Nadal (Spain)
    Answer – B.Sam Querrey (United States)
    Explanation :
    Sam Querrey (United States) beat Rafael Nadal (Spain) to clinch the Mexican Open in men’s single category. The 24nd edition -2017 Mexicano Telcel tennis tournament was played on outdoor hard courts. It was 17th edition for the women and part of the 2017 ATP World Tour and the 2017 WTA Tour held in Acapulco, Mexico. The tournament took place featuring five of the world’s Top 10 players, Sam Querrey is the last man standing at it.

  3. The first ever across-the-river” survey in Ganga is being conducted by which organization in coordination with the forest departments of Ganga basin states?
    A.National Green Tribunal
    B.National Wildlife Conservation Authority
    C.National Wildlife Trust
    D.Wildlife Institute of India
    Answer – D.Wildlife Institute of India 
    Explanation :
    For the first time ever, the Government of India has launched a comprehensive and scientific “across-the-river” survey in the River Ganga to determine the population of aquatic life surviving in the River including the endangered Gangetic dolphin. The survey is being conducted by the Dehradun based Wildlife Institute of India in coordination with the forest departments of Ganga basin states of Uttarakhand, Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand and West Bengal. The National Mission for Clean Ganga (NMCG) said that the survey will act as a baseline scientific data for the government to take necessary measures to improve quality of the river water

  4. Rene Preval who died on March 3, 2017 at the age of 74 was the former president of which country?
    A.Israel
    B.Haiti
    C.Mexico
    D.Cuba
    Answer – B.Haiti
    Explanation :
    Eminent Haitian Former president and agronomist Rene Preval has passed away at the age of 74. He was described as “a dignified son of Haiti“. Preval was first elected President of the Caribbean nation from 1996 to 2001 and from 2006 to 2011 when he faced his biggest challenge. In his political major challenges includes powerful earthquake that hit Haiti in January 2010, which killed up to 300,000 people.

  5. According to a report by researchers on March 1, 2017, the world’s oldest known fossil has been discovered by scientists in which country?
    A.United States of America
    B.Canada
    C.China
    D.Australia
    Answer – B.Canada
    Explanation :
    According to research published in the journal Nature on March 1, 2017, scientists have discovered the oldest known fossil in Canada which is believed to be as old as 3.7 billion years old or even 4.3 billion years old. The study was conducted in northern Quebec’s Nuvvuagittuq Supracrustal Belt (NSB) of Canada by University College London (UCL) including researchers from the University of Ottawa. The scientists have not found fossils of the bacteria themselves; instead, they found small tubes or filaments of iron oxide that would have been given off by the bacteria over time.

  6. Kerala’s playback singer Vaikom Vijayalakshmi is known for playing which musical instrument?
    A.Rudra Veena
    B.Ranjan Veena
    C.Saraswati Veena
    D.Gayathri Veena
    Answer – D.Gayathri veena 
    Explanation :
    Kerala’s playback singer Vaikom Vijayalakshmi created a new world record on March 5, 2017 by playing the maximum number of songs in the shortest time on Gayathri veena during a programme in Kochi. She played a total of 69 songs including various classical and filmy songs on the Gayathri veena continuously for over five hours and became the first person to achieve the feat. Vijayalakshmi beat her own earlier record of 51 songs but still she went on till the 69th song. Besides singing for the Malayalam movies, Vijayalakshmi has also sung in Tamil and Telugu films.

  7. Which bank has won the gold medal for the Radio Jingle in the Collateral Awards Category at the 11th Global Communication Conclave held in Bangaluru on March 6, 2017?
    A.Canara Bank
    B.South India Bank
    C.Andhra Bank
    D.RBL Bank
    Answer – A.Canara Bank
    Explanation :
    Karnataka based Canara Bank has received medals in the Collateral Awards Category at the 11th Global Communication Conclave held in Bangaluru on March 6, 2017.  Lalit Vaid, General Manager, and Dr S. T. Ramachandra, Deputy General Manager, Canara Bank (head office), received the awards. Gold medal : For a radio jingle and silver medals for Corporate Film and Brochure (CSR). Bronze medals: For its in-house magazine (regional language),corporate advertisement – print, table calendar – 2017 and Big Diary 2017.

  8. The Haryana state government has presented a budget worth Rs. ___________ crore for the fiscal 2017-18.
    A.Rs 1,29,135.86 crore
    B.Rs 1,02,329.35 crore
    C.Rs 2,54,553.78 crore
    D.Rs 1,10,149.90 crore
    Answer – B.Rs 1,02,329.35 crore
    Explanation :
    The Haryana Finance Minister Captain Abhimanyu presented the proposed budget of Rs 1,02,329.35 crore for the fiscal 2017-18 on March 6, 2017 in the state assembly. Nine priority areas: Agriculture, rural development, urban development, infrastructure, education, IT governance, health, women empowerment, development of youth and culture. The Haryana Budget Session is going in Haryana Assembly (Vidhan Sabha) and will continue up to March 10, 2017. Rs 9,041.59 (13.18 percent) more than previous year’s budget.

  9. The Indian Women’s Hockey team defeated which country to clinch their third consecutive win in the five-test Hockey series in Bhopal on March 5, 2017?
    A.Belarus
    B.United States of America
    C.Latavia
    D.Germany
    Answer – A.Belarus
    Explanation :
    India’s women’s hockey team led by Ritu Rani defeated Belarus 3-1 to clinch their third consecutive win in the five-Test Series held in Bhopal. This will be warm-up tournament ahead of their Hockey World League Round 2 tournament in Canada scheduled this April. After a goalless first quarter Belarus skipper Ryta Batura scored in the 24th minute through a penalty corner and in the backdrop skipper Rani scored two consecutive field goals to put India in command with a 2-1 lead.

  10. The week long Bhagoria Festival is celebrated by tribal community of which Indian state?
    A.West Bengal
    B.Assam
    C.Madhya Pradesh
    D.Himachal Pradesh
    Answer – C.Madhya Pradesh
    Explanation :
    Bhagoria Festival, also known as Bhagoria Haat Festival, celebrated by the tribal people of the Indian state Madhya Pradesh began on March 6, 2017 in Jhabua district. The festival which has been organized at 34 places in the state is celebrated in the month of March before the Holi Festival by the local tribes called Bhils and Bhilalas. The week-long festival is organised at different Bhagoria haats (local markets) in the form of Svayamvara or Marriage Ceremony located in Jhabua, Alirajpur, Dhar, Khargone and Barwani districts in western Madhya Pradesh.

  11. Name the winner of the 2017 Mexican Open in Women’s single event.
    A.Anastasia Rodionova
    B.Mariana Duque
    C.Lesia Tsurenko
    D.Kristina Mladenovic
    Answer – C.Lesia Tsurenko 
    Explanation :
    Lesia Tsurenko (Ukraine) won the Mexican open in Women’s single event by defeating Kristina Mladenovic (France). The men’s double event was won by Jamie Murray (Brazil) / Bruno Soares (United Kingdom Pair) who beat John Isner / Spain Feliciano López, (United States Pair). Besides, the women’s double was won by Darija Jurak (Croatia) / Anastasia Rodionova (Australia) by defeating Verónica Cepede Royg (Paraguay) / Mariana Duque Mariño (Colombia).

  12. The largest flag of India measuring _______ feet was inaugurated on March 5, 2017 on the tallest flag post at the Indo-Pak Attari Border in Amritsar.
    A.300 ft
    B.390 ft
    C.310 ft
    D.360 ft
    Answer –D.360 ft
    Explanation :
    India’s largest flag was inaugurated on March 5, 2017 by Anil Joshi, Cabinet Minister of Punjab, on the tallest flag post at the Indo-Pak Attari Border in Amritsar just 150 m away from the border. The flag post measured 110 metres (360ft) in length, 24 metres in width and 55 tons in weight. The flag post was built by Amritsar Improvement Trust Authority of the Punjab government at an approximate cost of Rs. 3.50 crore. The flag post, installed at the border, became an attraction for thousands of tourists who had reached there to watch the Beating Retreat Ceremony during the sunset.

  13. The joint military training exercise AL NAGAH-II is being conducted between Indian Army and the Army troops of which country?
    A.Bangladesh
    B.Oman
    C.Japan
    D.Myanmar
    Answer – B.Oman
    Explanation :
    A 14 days long joint military training exercise AL NAGAH-II, of the Indian Army and the Royal Army of Oman kicked off on March 6, 2017 at Bakloh, Himachal Pradesh. This is the second edition of the joint military exercise between the two countries. The first edition was held at Muscat, Oman in January 2015. Aim: To build and promote bilateral Army-to-Army relations and enhance interoperability; exchange skills and experiences between the two armies in the backdrop of counter insurgency/ counter terrorism environment.

  14. Referred to as Father of Modern Transplantation, noted American physician Dr. ___________died on March 3, 2017 at the age of 90?
    A.Paul Antony
    B.Stephen Blaylock
    C.Ben Carson
    D.Thomas Starzl
    Answer – D.Thomas Starzl
    Explanation :
    The father of modern transplantation Dr. Thomas Starzl, and the key figure behind the world’s first baboon­ to ­human liver transplants and research on anti-­rejection drugs, has died. He was 90. The American carried out the world’s first liver transplant in 1963, the world’s first successful liver transplant in 1967, and pioneered kidney transplantation from cadavers. The Doctor has received numerous awards for his great contribution, besides he has also received honorary degrees from whooping 26 universities in the United States and abroad.

  15. The State bank of India will levy penalty from April 1, 2017 if Minimum Average Balance in account of metropolitan population is below Rs. ________
    A.Rs.3000
    B.Rs.5000
    C.Rs.7000
    D.Rs.4000
    Answer – B.Rs.5000
    Explanation :
    The country’s largest lender State Bank of India (SBI) has decided to reintroduce penalty on non-maintenance of minimum balance in accounts to be effective from April 1, 2017. In case of failing to maintain Monthly Average Balance (MAB) in saving accounts, penalty of up to Rs. 100 plus service tax would be levied. The penalty amount will be used by the bank to cover expenses such as running operations and systems for its 250 million savings accounts. The MAB to be maintained by different areas include, Metropolitan Area: Rs. 5000, Urban Area: Rs. 3000, Semi-Urban Area: Rs. 2000, Rural Area: Rs. 1000.

  16. The 2000th branch of Vijaya Bank has been opened in which city on March 4, 2017?
    A.Tirupati
    B.Kakinada
    C.Visakhapatnam
    D.Kadapa
    Answer – A.Tirupati
    Explanation :
    Bengaluru based Vijaya Bank has recently opened it’s 2000th Branch in Tirupati by Sri Chadalawada Krishna Murthy, Chairman, Tirumala Tirupati Devasthanams. This branch is the region’s 65th branch and the second in Tirupati city. The Bank has donated traditional dhotis worth Rs.3.50 Lakhs to the students of TTD Veda Patasala under its Corporate Social Responsibility initiative. At the newly inaugurated Branch , Bank has adopted girl child to support her education till completion of post graduation

  17. India beat which country to secure 7th rank at the 2017 Asia Men’s Rugby Sevens Trophy held at Aspire Rugby Field in Doha, Qatar
    A.Pakistan
    B.Jordan
    C.Nepal
    D.Bangladesh
    Answer – A.Pakistan
    Explanation :
    The Indian men’s Rugby team, led by skipper Gautam Dagar, piped Pakistan by 14-12 to claim the 7th rank at the Asia Men’s Rugby Sevens Trophy held at Aspire Rugby Field in Doha, Qatar. However the Philippines team bagged the Asia Men’s Rugby Sevens Trophy and secured a place in the Asia Rugby Sevens Series, which will feature three legs and will be played later this year. The Indian side took part under the aegis of the Indian Rugby Football Union (IRFU), is supported by Societe Generale, the financial partner of Rugby India.

  18. India’s first AI based chatbot EVA has been launched by which bank on March 5, 2017?
    A.ICICI Bank
    B.Axis Bank
    C.Yes Bank
    D.HDFC Bank
    Answer – D.HDFC Bank
    Explanation :
    Mumbai headquartered HDFC Bank has launched India’s first AI(artificial intelligence) based banking chatbot Electronic Virtual Assistant (EVA) for customer services. EVA can answer millions of customer queries across multiple channels instantly, HDFC Bank said in a statement. It can assimilate knowledge from thousands of sources and provide answers in simple language in less than 0.4 seconds. With this customers can get information on its products and services instantaneously and it also becomes smarter as it learns through its customer interactions.

  19. The Finance Ministry has given its in-principal approval to allow which financial institution to offer Employee Stock Option Plans (ESOPs) to their employees from 2017-18?
    A.Insurance Companies
    B.Non-Banking Financial Institutions
    C.Public Sector Banks
    D.Asset Management Firms
    Answer – C.Public Sector Banks
    Explanation :
    The Union Finance Ministry has given its in-principle nod to allow Public Sector Banks (PSUs) to offer stock options to their employees from 2017-18. However, the Employee Stock Option Plans (ESOPs) can only be given by those banks which have earned substantial profit as well as made remarkable improvement in managing NPAs. The proposal of ESOP by the Banks Board Bureau (BBB) will help to motivate employees to work towards strengthening the financial status of their banks and hence increase its share value.

  20. What is the capital of Myanmar?
    A.Belmopan
    B.Ouagadougou
    C.Prague
    D.Naypyidaw
    Answer – D.Naypyidaw
    Explanation :
    Capital: Naypyidaw, Currency: Burmese kyat, President: Htin Kyaw.
    Indian Navy will set up meteorological facilities and impart training for the Myanmar Navy, which will help offset increasing Chinese presence in its neighbourhood. This development comes days after a recent visit of a Myanmar delegation to Kochi. This fits into India’s overall effort to boost strategic cooperation under the ‘Act East’ policy. The visit by the Myanmar delegation is primarily aimed at training and expertising the officers on Indian Naval Meteorology and Oceanography (METOC) operational/training facilities and exploring avenues for defence co-operation in the field.

  21. The Advanced S-300 Missile Defence System of Iran which became operational on March 4, 2017 has been manufactured by which country?
    A.Germany
    B.China
    C.France
    D.Russia
    Answer – D.Russia
    Explanation :
    Iran’s advanced S-300 air defence system, delivered by Russia following a July 2015 nuclear deal after years of delay, is now operational state said by State television. The S-300 air defence system has been tested successfully in the presence of government and military officials. The deal to buy the S-300 system was originally signed in 2007 but Russia suspended it in 2010 citing a UN ban on arms sales to Iran. It was revived after the nuclear deal between Iran and major powers went into effect in January 2016. Iran also announced that domestically manufactured air defence system dubbed Bavar 373 which was “more advanced than the S-300” would be tested very soon.