Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Culture – Set 1

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India Gk(Indian Culture) !!!

  1. ……………………. is a solo dance originating from the temples of South India
    1.Bihu
    2.Mohiniattam
    3.Garba
    4.Bharatanatyam
    5.None of these
    Answer – 4.Bharatanatyam
    Explanation :
    Bharathanatyam is a form of Indian classical dance that originated in the temples of Tamil Nadu.It was described in the treatise Natya Shastra by Bharata around the beginning of the common era.Bharata Natyam is known for its grace, elegance, purity, tenderness, expression and sculpturesque poses

  2. Which dance is originated in Orissa during second century BC.
    1.Lota
    2.Chau
    3.Odissi
    4.Roof
    5.None of these
    Answer – 3.Odissi
    Explanation :
    Odissi, also known as Orissi is one of the eight classical dance forms of India.It originates from the state of Odisha, in eastern India. It is the oldest surviving dance form of India on the basis of archaeological evidences

  3. Which dance is popular in Andhra Pradesh ?
    1.Ottamthullal
    2.Kuchipudi
    3.Kathak
    4.Kathakali
    5.None of these
    Answer – 2.Kuchipudi
    Explanation :
    Kuchipudi  is an Indian classical dance originating in Andhra Pradesh, India, but popular all over South India.

  4. Bhangra is a dance popular in …………………………..
    1.Punjab
    2.Haryana
    3.Mizoram
    4.Gujarat
    5.Both 1 and 2
    Answer – 1.Punjab
    Explanation :
    Bhangra is a type of popular music combining Punjabi folk traditions with Western pop music.

  5. ………………………. is a dance popular in Himachal pradesh
    1.Mala
    2.Tamasha
    3.Swang
    4.Raslila
    5.None of these
    Answer – 1.Mala
    Explanation :
    The Kayang Mala dance is one of the most popular dance in Himachal. In this, the dancers are dressed in their traditional finery, weave their arms together to form a sort of a criss cross pattern in order to appear like beads in a woven garland.

  6. Lai Haroba is a dance related to which state ?
    1.Madhya pradesh
    2.Andhra pradesh
    3.Manipur
    4.Assam
    5.None of these
    Answer – 3.Manipur
    Explanation :
    Lai Haraoba is a Manipuri festival, and is associated with Meiteis, celebrated to please traditional deities.Celebrated in honour of the sylvan deities known as Umang Lai,the festival represents the worship of traditional deities and ancestors.

  7. ………………… is a famous dance in West Bengal
    1.Gambhira
    2.Gidda
    3.Kajir
    4.Lagui
    5.None of these
    Answer – 1.Gambhira
    Explanation :
    The folk dance/theater of Gambhira originated among the Hindu community of Maldah in West Bengal. After Partition of India, Chapai Nawabganj in Rajshahi became the main center of Gambhira

  8. Which dance is the popular folk dance of Bihar ?
    1.Bihu
    2.Dasi Attam
    3.Chau
    4.Bidesia
    5.None of these
    Answer – 4.Bidesia
    Explanation :
    Bidesia dance is the most popular folk dance of Bihar.

  9. ……………………………… is a popular dance of North India
    1.Kathak
    2.Kathakali
    3.Kammi
    4.Khayal
    5.None of these
    Answer – 1.Kathak
    Explanation :
    Kathak is a type of northern Indian classical dance, with alternating passages of mime and dancing.

  10. Mohiniattam is a solo dance form from ………………….
    1.Orissa
    2.Kerala
    3.Karnataka
    4.Maharashtra
    5.None of these
    Answer – 2.Kerala
    Explanation :
    Mohiniyattam is a classical dance form from Kerala, India. Believed to have originated in 16th century CE,  it is one of the eight Indian classical dance forms recognized by the Sangeet Natak Akademi.