Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : March 17 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs March 17 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs March 17 2017

  1. The Crime and Criminal Tracking Network & Systems (CCTNS) has been launched by which state on March 15, 2017 to link all its police posts to a single system?
    A.Haryana
    B.Rajasthan
    C.Himachal Pradesh
    D.Maharashtra
    Answer – C.Himachal Pradesh
    Explanation :
    Himachal Pradesh Chief Minister Virbhadra Singh inaugurated a Crime and Criminal Tracking Network & Systems (CCTNS) in Shimla on March 15, 2017 to connect all the police posts in the state with each other. Thus Himachal Pradesh has become the first state in India to link its police posts in various districts with CCTNS. The CCTNS was first linked at Sanjauli Police Post in Shimla, followed by simultaneous linking of Police posts of Manikaran in district Kullu, Police Post Solan City and that of Dada Siba in district Kangra. All the police posts in Himachal Pradesh would be linked with CCTNS.

  2. With which BRICS nation, India signed its first ever Social Security Agreement(SSA) on March 16, 2017?
    A.Brazil
    B.China
    C.Russia
    D.South Africa
    Answer – A.Brazil
    Explanation :
    India and Brazil have finalised text of the Social Security Agreement(SSA) on March 16, 2017. It will be effective from 2018. This is the first SSA agreement between the BRICS Countries.  Till date, India has signed Social Security Agreements (SSAs) with 18 countries – Australia, Austria, Belgium, Canada, Czech Republic, Denmark, Finland, France, Germany, Hungary, Japan, Luxembourg, Netherlands, Norway, Portugal, Sweden, Switzerland, and South Korea.

  3. Which country’s Railway Research Institute has signed an agreement with Indian Railways on March 16, 2017 for supporting future infrastructure and technology development in India?
    A.France
    B.Japan
    C.Australia
    D.Germany
    Answer – C.Australia
    Explanation :
    Monash University Institute of Railway Technology (IRT), Australia has entered into an agreement with the Indian Railways to support future research and technology development related to critical infrastructure in India. The agreement was signed on March 16, 2017 in New Delhi between the representatives from Monash University Institute of Railway Technology (IRT) and Indian Ministry of Railways Corporation DFCCIL (Dedicated Freight Corridor Corporation of India Limited). The project will provide guidance to the Indian Railways for adoption of international models to the Indian railway environment.

  4. Where was the 2017 G20 finance ministers and central bank governors meet held?
    A.Italy
    B.Indonesia
    C.Germany
    D.South Korea
    Answer – C.Germany
    Explanation :
    The two day G20 finance ministers and central bank governors meet began in Baden-Baden, Germany on March 17, 2017. Focus: the meeting will focus on strengthening economic resilience in finance, digitalization and promote investment in Africa. The meetings between finance ministers and central bank governors will provide a preliminary discussion platform ahead the G20 Summit of heads of state and government, which will be held in Hamburg on July 7-8, 2017.

  5. Where is the International Monetary Fund (IMF) headquartered?
    A.Washington DC
    B.Paris
    C.Geneva
    D.Vienna
    Answer – A.Washington DC
    Explanation :
    The International Monetary Fund (IMF) is an international organization headquartered in Washington, D.C., of “189 countries working to foster global monetary cooperation, secure financial stability, facilitate international trade, promote high employment and sustainable economic growth, and reduce poverty around the world. Headquarters: Washington, D.C., United States,CEO: Christine Lagarde ,Founded: 27 December 1945

  6. According to the Women in Politics 2017 Map’ released on March 16, 2017, what is the rank of India among 193 UN member nations in terms of representation of women in government and parliament?
    A.110
    B.91
    C.89
    D.148
    Answer – D.148
    Explanation :
    The Inter-Parliamentary Union (IPU) and UN Women launched the ‘Women in Politics 2017 Map’ on March 16, 2017 in New York.The Women in Politics 2017 Map is the visual representation of women’s political empowerment in executive government and parliament as on January 1, 2017. As per the Map, India ranked 148 out of 193 UN member nations in representing women in the executive government. The data published in the report Women in Politics 2017 Map showed that women represents only 11.8 percent (64 MPs) of the 542-member Lok Sabha and 11 percent (27 MPs) of the 245-member Rajya Sabha. Besides, in terms of women ministers, India ranked 88 out of 186 countries with only five ministers (18.5 percent) in the cabinet as of January 1, 2017.

  7. Asia’s first Airbus India Training Centre will be set up in which city?
    A.Kolkata
    B.Bangaluru
    C.New Delhi
    D.Hyderabad
    Answer – C.New Delhi
    Explanation :
    France based Aircraft maker Airbus will set up Asia’s first training facility for pilots and maintenance engineers in New Delhi. Union Civil Aviation Minister Ashok Gajapathi Raju performed the ground-breaking ceremony for the training centre on March 17, 2017. The centre will formed by the European aviation major Airbus. It is expected to be operational by the end of 2018. Vistara become the first client for this centre to provide training services to Vistara pilots for the A320 type aircraft for 5 years.

  8. Bandhan Bank has signed an agreement with which of the given payment solution provider on March 16, 2017 to provide seamless access to point-of-sales (POS) and payment gateway products to merchants?
    A.Avenues India Pvt Ltd
    B.PayU India
    C.EBS (E-Billing Solutions)
    D.Rupay Payment
    Answer – A.Avenues India Pvt Ltd 
    Explanation :
    Kolkata based Bandhan Bank has signed an agreement with a payment solution provider Avenues India Pvt Ltd on March 16, 2017. Aim: To provide merchants with seamless access to point-of-sales (POS) and payment gateway products. This tie-up will help to provide faster and “more direct” access to POS machines, payment gateways, and competitive financing options.

  9. My Story is an autobiography of which cricket player?
    A.Brett Lee
    B.Michael Clarke
    C.Shane Lee
    D.Chris Adams
    Answer – B.Michael Clarke 
    Explanation :
    Former Australia captain Michael Clarke has launched his autobiography named ‘My Story’ in Kolkata in the presence of former Indian cricketer Saurav Ganguly. This book was triggered by how he was affected by Phil Hughes’ death when India were touring Australia in 2014-15

  10. Kerala’s first private sector bank, ESAF Small Finance Bank was inaugurated in which city on March 17, 2017?
    A.Trivandrum
    B.Kochi
    C.Kannur
    D.Thrissur
    Answer – D.Thrissur
    Explanation :
    Kerala’s first private sector bank ESAF Small Finance Bank was launched by Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan in Thrissur, Kerala on March 17, 2017. This bank is promoted by ESAF Microfinance and Investments (P) Ltd and it is targeted to open 85 branches in unbanked rural centres in first year. Target of the bank: Rs 20,000 crore by 2020. For term deposits of varying maturities – 5.75 per cent to 9 per cent. For savings deposits –  6 per cent
    to 7 per cent. Senior citizens term deposits – .05 per cent

  11. How much amount has been approved by the World Bank on March 15, 2017 for the National Hydrology Project of India?
    A.$ 200 million
    B.$ 97 million
    C.$ 155 million
    D.$ 175 million
    Answer – D.$ 175 million
    Explanation :
    The World Bank has approved a $175 million loan on March 15, 2017 to India for the National Hydrology Project to improve India’s ability to forecast floods and reduce the recurring chances of floods and droughts. The loan would be disbursed by the International Bank for Reconstruction and Development (IBRD). The loan has a six-year grace period in which no interest payments will be due and will mature in 23 years.

  12. The Whanganui River, which recently got the legal status and rights of a human being, is a major ancestral river of which country?
    A.Sri Lanka
    B.Malaysia
    C.New Zealand
    D.Australia
    Answer – C.New Zealand
    Explanation :
    New Zealand’s Whanganui River on March 15, 2017 became the first river in the World to get the legal rights as possessed by a human being. The third largest river of the country has gained its own identity with all the corresponding rights, duties and liabilities of a legal person after a 170-year battle. The Te Awa Tupua (Whanganui River Claims Settlement) Bill was passed in the Parliament on March 15, 2017 to establish a new legal framework for the river.

  13. Who is the head of the UN Women?
    A.Saber Hossain Chowdhury
    B.Martin Chungong
    C.Phumzile Mlambo-Ngcuka,
    D.Takehiko Nakao
    Answer – C.Phumzile Mlambo-Ngcuka
    Explanation :
    The United Nations Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women (UN Women) is a United Nations entity working for the empowerment of women. UN Women became operational in January 2011. Headquarters:  New York, United States, Head: Phumzile Mlambo-Ngcuka, Founder: United Nations General Assembly, Founded: July 2010

  14. Which country will host the G20 Summit 2017?
    A.South Africa
    B.Germany
    C.China
    D.Russia
    Answer – B.Germany
    Explanation :
    The 2017 G20 Hamburg summit will be the twelfth meeting of the Group of Twenty (G20). It will be held on 7–8 July 2017 in the city of Hamburg (Germany). The nations participating include all G20 members and Guinea, Netherlands, Norway, the Philippines, Senegal, Singapore, Spain and Vietnam will be the guest invitees. The 2018 G20 Buenos Aires summit will be the thirteenth meeting of Group of Twenty (G20). It will be held in 2018 in the city of Buenos Aires (Argentina). It will be the first-ever G20 summit to be hosted in South America.

  15. Who is the President of the International Bank for Reconstruction and Development?
    A.Matthew Rycroft
    B.Joaquim Levy
    C.Jim Yong Kim
    D.Kristalina Georgieva
    Answer – C.Jim Yong Kim
    Explanation :
    The International Bank for Reconstruction and Development is an international financial institution that offers loans to middle-income developing countries. Headquarters: Washington D.C., Founded: 1944, Leader: Jim Yong Kim, Parent organization: World Bank

  16. Who has been nominated to be the next Chairman of the Public’s Account Committee (PAC) of Parliament to be effective from May 1, 2017?
    A.Manoranjan Bhakta
    B.Mallikarjun Kharge
    C.Nishikant Dubey
    D.Ram Naik
    Answer – B.Mallikarjun Kharge 
    Explanation :
    Former Minister of Inidan Railways Mallikarjun Kharge has been nominated for the post of chairman of the Public’s Account Committee (PAC) of Parliament. Kharge will take charge from K.V. Thomas on May 1, 2017. Now, he will now be entitled for a Cabinet rank and an office at the Parliament House. The congress leader from Karnataka belonging to the Dalit community, he is a former Deputy Chief Minister of Karnataka and was union minister for railways and labour during the UPA regime

  17. For which of the given disorders in children, scientists have for the first time developed a new blood test to determine the existence of the symptoms through blood samples?
    A.Autism Spectrum Disorder
    B.Reactive Attachment Disorder
    C.Bipolar Disorder
    D.Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder
    Answer – A.Autism Spectrum Disorder
    Explanation :
    Scientists at the Rensselaer Polytechnic Institute (RPI) in United States have for the first time in the world, discovered a way to accurately predict whether a child has Autism Spectrum Disorder (ASD) by analyzing a blood sample. The blood test can help to determine whether a child is on the autism spectrum before they turn two, which was till now diagnosed after the age of two. The Biomedical Engineering Department of RPI scientist investigated the patterns of over 24 metabolites from a blood sample and found significant differences between metabolites of children with ASD and those that are neurotypical.

  18. Who has been appointed as the new HR head of the Human Resource Team of Lenovo’s Asia Pacific region?
    A.Jonathan Crawshaw
    B.Nitin Bahl
    C.Ramendrajit Sen
    D.Subhankar Roy Chowdhury
    Answer – D.Subhankar Roy Chowdhury 
    Explanation :
    Lenovo,  Computer manufacturing company appointed Subhankar Roy Chowdhury as HR for Asia Pacific. He will replace Andrew Dahms. Now, Roy will responsible for transformation and people strategy in Asia Pacific with focus on building leadership, cultural transformation and developing talent resources. He is currently working as the company’s executive director and global head for HR Strategy, M&A and HR Analytics.

  19. Jwala Gutta who has been recently appointed as a members of the Sports Authority of India (SAI) is related to which sports?
    A.Tennis
    B.Badminton
    C.Athletics
    D.Boxing
    Answer – B.Badminton
    Explanation :
    Indian badminton player Jwala Gutta and retired IAS officer BV Papa Rao have been appointed as members of the Sports Authority of India (SAI). Rao is currently working as a sports administrator and advisor to Telangana Government, has the experience of being an officer on special duty of SAI from 1985 to 90. Gutta has won the bronze medal at the 2011 World Championship and she is a 2010 Delhi Commonwealth Games champion and a silver medallist at the 2014 Glasgow Games in women’s doubles.She was honoured with Arjuna award by the Indian Government.

  20. Radar-5, a new spy satellite has been launched by which space agency on March 17, 2017?
    A.Indian Space Research Organisation (ISRO)
    B.Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA)
    C.National Aeronautics and Space Administration (NASA)
    D.China National Space Administration (CNSA)
    Answer – B.Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA)
    Explanation :
    Japan space agency JAXA launched a new spy satellite Radar 5 from a launch site in the country’s southwest on March 17, 2017. The information-gathering satellite Radar 5 is lifted off with H-2A rocket. This will replace an existing satellite that is approaching the end of its mission. It will also used to monitor damage in the wake of natural disasters.

  21. Maharashtra Institute of Technology (MIT) Pune and IBM have jointly developed a robot named ___________ to assist senior citizens in their everyday task.
    A.Chandu
    B.Chintu
    C.Chinky
    D.Chotu
    Answer – B.Chintu
    Explanation :
    The final year computer engineering students at Maharashtra Institute of Technology (MIT) Pune and technology giant IBM have developed a robot named Chintu to assist senior citizens in their everyday tasks. Chintu is about 58 cm (2 feet) tall robot, weighing over 5 kilograms. The robot is the result of IBM’s global Shared University Research grant programme, under which the team at MIT received a grant of Rs 10 lakh in 2016 by IBM to work on this project.