Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : January 15 2017

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs January 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs January 15 2017

  1. The two-day annual Camel Festival was held in which state on January 14, 2017?
    A.Gujarat
    B.Assam
    C.Haryana
    D.Rajasthan
    Answer – D.Rajasthan
    Explanation :
    The annual camel festival was held in Bikaner, Rajasthan from January 14-January 15, 2017 in the presence of domestic as well as foreign tourists. The two-day festival was organised by the Rajasthan Tourism Department and the Bikaner district administration. The inaugural ceremony was marked by the performance of the Army band. The festival saw many fun activities including camel safaris, camel dance, milking and fur cutting design competitions and camel races.

  2. Which state has launched Digital Dakiya Scheme on January 14, 2017 to encourage digital literacy in the state?
    A.Madhya Pradesh
    B.Bihar
    C.Himachal Pradesh
    D.Arunachal Pradesh
    Answer – A.Madhya Pradesh 
    Explanation :
    Madhya Pradesh government inaugurated a first of its kind scheme of the country, “Digital Dakiya” in Indore on January 14, 2017 to encourage cashless transaction in the state. Under the scheme, a Digital Postman referred as Digital Dakiya would visit door to door in both urban and rural areas to train households specially women and elderly people about digitized transactions.

  3. Who headed the committee formed by the Ministry of Rural Development to study the Socio Economic and Caste Census (SECC) data that presented its report on January 13, 2017?
    A.Shri Manoranjan Kumar
    B.Rinku Murgai
    C.Shri Sumit Bose
    D.Shri Amarjeet Sinha
    Answer – C.Shri Sumit Bose 
    Explanation :
    An Expert Group Committee under the Chairmanship of former Finance Secretary Shri Sumit Bose presented its report on the Socio Economic and Caste Census (SECC) to the Minister of Rural Development, Shri Narendra Singh Tomar on January 13, 2017 for better planning and identification of beneficiaries and for generating priority list of beneficiaries under its programmes. The committee was formed by the ministry to study the objective criteria for allocation of resources to States and identification and prioritization of beneficiaries under various programme using Socio Economic and Caste Census (SECC) data.

  4. What is the name of the operation launched by the Border Security Force (BSF) on January 15, 2017 to maintain strict vigil at the international border of Rajasthan?
    A.Operation Fog Vigil
    B.Operation Sard Hawa
    C.Operation Safety
    D.Operation Sarhad Paar
    Answer – B.Operation Sard Hawa
    Explanation :
    Border Security Force (BSF) has launched its 14 day operation Sard Hawa at the western international border of Rajasthan on January 15, 2017, to check the instances of infilteration due to the dense fog in the area. The aim of the operation is to keep a hawks eye on the international border, where vigil has been beefed-up and officers have also been asked to be part of operation to motivate jawans. The operation will end on January 28, 2017.

  5. Where was the 3rd National conference “Jal Manthan-III” on January 13, 2017 held?
    A.New Delhi
    B.Lucknow
    C.Indore
    D.Pune
    Answer – A.New Delhi
    Explanation :
    The third National conference “Jal Manthan-III”  was inaugurated by Union Minister for Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Uma Bharti in New Delhi. The conference was organized by the Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation.

  6. In which city was the first ABU International Television Dance Festival (AIDF) organized on January 13, 2017?
    A.Chennai
    B.Mumbai
    C.Hyderabad
    D.Guwahati
    Answer – C.Hyderabad
    Explanation :
    The first edition of the ABU International Television Dance Festival (AIDF) organized by the Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU) was held in Hyderabad from January 13 to January 15, 2017. Objective: To create a bridge between young people from different parts of the world through dance. The event showcased the traditional and contemporary dance performances by artistes from over 10 counties across the Asia-Pacific region.

  7. The Ministry of Agriculture has released a data that Rabi crops have been sown in around ________ lakh hectares as on January 13, 2014 when compared to 581.95 lakh hectare last year.
    A.616.21
    B.602.01
    C.597.12
    D.725.77
    Answer – A.616.21 
    Explanation :
    As per the data released by the Ministry of agriculture, as on January 13, 2017, the total area under which Rabi crop was sown 2017 was calculated to be 616.21 lakh hectares as compared to 581.95 lakh hectare in January 2016.

  8. The United States has on January 13, 2017 lifted two decade economic embargo against which country?
    A.Kenya
    B.Libya
    C.Egypt
    D.Sudan
    Answer – D.Sudan
    Explanation :
    The US President Barack Obama on January 13, 2017 announced to end of a 20-year economic embargo on Sudan by lifting trade and financial sanctions to build up ties with the Sudanese government. The announcement was made based on the efforts by the Government of Sudan to improve the security in the region. However the lifting of the sanctions will be delayed by 180 days to encourage Sudan to take further actions on improving human rights, resolving political divisions and military conflicts.

  9. How much percent has the SEBI lowered the brokers fees on January 14, 2017 to reduce the overall cost of transaction?
    A.15 Percent
    B.25 Percent
    C.20 Percent
    D.10 Percent
    Answer – B.25 Percent
    Explanation :
    The SEBI Board on January 14, 2017 announced its decision to reduce the fees payable by broker by 25 percent as a part of calibration of various other fees collected by the regulator from different market intermediaries. It has decided to lower the fees from Rs 20 per crore of turnover to Rs 15 per crore of turnover to reduce the overall cost of transaction. The SEBI Board has also decided to give an option to all market intermediaries and companies to make their regulatory payments in digital mode to help in speedy and easy transactions and reduce failures due to payment gateway issues.

  10. Which telecom company has recently launched a Customer Acquisition and Customer Communication Management (CACMS) project to provide Aadhar based e-KYC service to customers?
    A.Reliance
    B.Vodafone
    C.BSNL
    D.Airtel
    Answer – C.BSNL
    Explanation :
    BSNL has launched its Customer Acquisition and Customer Communication Management (CACMS) project that aims to digitalize business process to ensure faster service, accurate customer responses and customer satisfaction. The project provides an Aadhar based e-KYC (Know Your Customer) service for immediate activation of new mobile connections across the country. The state-run telecom has selected Intense Technologies to deliver the CACMS project on a Pan India basis for all lines of business of BSNL as per the terms and conditions of the tender.

  11. Who has won the best director award at the 62nd Filmfare Awards 2017?
    A.Nitesh Tiwari
    B.Abhishek Chaubey
    C.Karan Johar
    D.Shakun Batra
    Answer – A.Nitesh Tiwari
    Explanation :
    The 62nd Filmfare Awards ceremony was held in Mumbai, Maharashtra on January 14, 2017.  Best Film: Dangal, Best Director: Nitesh Tiwari for Dangal. Shatrughan Sinha received the Filmfare Lifetime Achievement Award.

  12. The 62nd Filmfare Critics Award for Best Film was won by which film?
    A.Udta Punjab
    B.M.S. Dhoni: The Untold Story
    C.Neerja
    D.Pink
    Answer – C.Neerja
    Explanation :
    The Filmfare Critic Award for Best Film: Neerja, Critic Award for Best Actor (Male): Manoj Bajpayee (Aligarh) and Shahid Kapoor (Udta Punjab), Critic Award for Best Actor (Female): Sonam Kapoor for Neerja

  13. The National Payments Corporation of India (NPCI) has declared to contribute how much amount as prize money for the NITI Aayog’s Lucky Draw Schemes?
    A.Rs. 47.77 crore
    B.Rs. 11.02 crore
    C.Rs. 67.01 crore
    D.Rs 54.90 crore
    Answer – D.Rs 54.90 crore
    Explanation :
    National Payments Corporation of India (NPCI) has declared to give Rs 54.90 crore prize money to over 3.42 lakh winners for NITI Aayog’s lucky draw schemes Lucky Grahak Yojna (LGY) and Digi-Dhan Vyapar Yojna (DVY). There are 15,000 daily winners qualifying for total prize money of Rs. 1.5 crore and over 14,000 weekly winners qualifying for total prize money of over Rs. 8.3 crore every week. It will run till April 14, 2017.

  14. What is the name of the Android Mobile App launched by the Ministry of Commerce for Special Economic Zones (SEZs) on January 6, 2017?
    A.SEZ India
    B.Online SEZ
    C.SEZ Info
    D.SEZ Bharat
    Answer – A.SEZ India
    Explanation :
    The Commerce Secretary has launched a mobile app named ‘SEZ India‘for Special Economic Zones (SEZs). SEZ India app will be used for SEZ Developers & Units transactions and track the status. The app is available on Android Platform and it has 4 sections: SEZ Information, Trade Information, Contact Details, SEZ Online Transaction.

  15. According to a study done by researchers of Texas University, which Indian spice has been found to have the potential to be used as a Cancer Treatment Drug?
    A.Coriander
    B.Long Pepper
    C.Mustard Seeds
    D.Cumin Seeds
    Answer – B.Long Pepper
    Explanation :
    According to a new study published in the Journal of Biological Chemistry, researchers have discovered that the widely used Indian spice named Long Pepper has the potential to be used as a cancer treatment drug. The Indian long pepper contains a chemical called Piperlongumine (PL) that could stop the body from producing an enzyme that is commonly found in tumors in large numbers. It can be used for curing many cancers including prostate, breast, lung, colon, lymphoma, leukemia, primary brain tumors and gastric cancer.

  16. Who is the winner of the 14th Standard Chartered Mumbai Marathon in the men’s category?
    A.Alphonce Simbu
    B.Eliud Barbgetuny
    C.T H Sanjith Luwang
    DJoshua Kirkorir
    Answer – A.Alphonce Simbu
    Explanation :
    The 14th Standard Chartered  Mumbai Marathon took place on January 15, 2017. The full marathon was flagged off from Chhatrapati Shivaji Terminus in South Mumbai at 7.20 AM by a host of dignitaries. Alphonce Simbu of Tanzania took 02:09:32 time to clinch first position in men’s elite category. Joshua Kirkorir stood second while Eliud Barbgetuny stood third.

  17. What is the name of the mobile app that the Tamil Nadu Government has recently launched to provide information of famous destinations in the state.
    A.Pingala
    B.Pranav
    C.Pinakin
    D.Pitambar
    Answer –C.Pinakin
    Explanation :
    Tamil Nadu government lead by O.Panneerselvam has launched a mobile application ‘Pinakin’ to provide information of famous destinations in Tamil Nadu. The app will provide information on world heritage tourist spots like Mammalapuram, the Big Temple in, Thanjavur and Gangai Konda Cholapuram and soon it will include other places in the state. The application compatible for both Android and iOS devices.

  18. Who won the Mumbai Marathon 2017 in women’s category?
    A.Jigmet Dolma
    B.Chaltu Tafa
    C.Tigist Girma
    D.Bornes Kitur
    Answer – D.Bornes Kitur 
    Explanation :
    Kenya’s Bornes Kitur won the women’s title at the 14th Standard Chartered  Mumbai Marathon that took place on January 15, 2017 by completing the distance in 02:29:02. Chaltu Tafa stood second while Tigist Girma was third.

  19. Name the famous author and filmmaker known for 1971s famous The Exorcist died on January 12, 2017 at the age of 89.
    A.Elvis Presley
    B.William Peter Blatty
    C.James Dean
    D.Ernest Hemingway
    Answer – B.William Peter Blatty 
    Explanation :
    American author and filmmaker William Peter Blatty best known for writing The Exorcist, died on January 12, 2017. He was 89. Blatty died of multiple myeloma at a hospital in Bethesda, five days after his 89th birthday. Born in New York City, he worked as a door to door salesman in the 1950s before entering into writing just before 1960. Blatty won Oscar for best adapted screenplay for Exorcist and thereafter he wrote and directed the second sequel The Exorcist III.

  20. What is the name of the autobiography of famous Indian actor Rishi Kapoor?
    A.Uncensored Rishi Kapoor: From Beginning to End
    B.Rishi Kapoor: The Householder, the Star
    C.Khullam Khulla: Rishi Kapoor Uncensored
    D.Mera Naam Rishi Kapoor
    Answer – C.Khullam Khulla: Rishi Kapoor Uncensored
    Explanation :
    The autobiography of the veteran Indian actor Rishi Kapoor titled “Khullam Khulla: Rishi Kapoor Uncensored” was released on January 15, 2017. The title of the autobiography has been borrowed from one of his famous songs “Khullam Khulla Pyar Karenge Hum Dono”. Rishi Kapoor has written this ‘uncensored’ book along with Meena Iyer and the title is published under Harper Collins. The 64 year old actor who is known for his utmost honesty in the real as well as virtual world said that the book features everything straight from his heart.

  21. When is the Indian Army Day celebrated?
    A.January 15
    B.January 8
    C.January 11
    D.January 13
    Answer – A.January 15
    Explanation :
    The Indian Army celebrated its 69th Army Day on January 15, 2017. The day is celebrated every year on January 15 to respect the Lieutenant General of India, K. M. Cariappa (Kodandera Madappa Cariappa) who was the first Indian Army’s Commander-in-Chief. He took over the command of Army from General Sir F.R.R Bucher, the last British Commander-in-Chief in 1949. The day is also marked to pay homage and salute to the courageous and brave Indian soldiers who have been sacrificing their lives for protecting the country.

  22. Who is the Chairman of Securities and Exchange Board of India (SEBI)?
    A.V.K. Sharma
    B.Balachandran M
    C.U K Sinha
    D.Harsh Kumar Bhanwala
    Answer – C.U K Sinha
    Explanation :
    The Securities and Exchange Board of India (SEBI) is the regulator for the securities market in India formed on 12 April 1992 and Headquartered at Mumbai, Maharashtra. Chairman: U K Sinha

  23. Thai Pongal is a state festival of which state of India ?
    A.Kerala
    B.Tamil Nadu
    C.Karnataka
    D.Andhra Pradesh
    Answer – B.Tamil Nadu
    Explanation :
    Thai Pongal is a Tamil harvest festival. Thai Pongal is a four-day festival which according to the Gregorian calendar is normally celebrated from January 14 to January 16.This corresponds to the last day of the Tamil month Maargazhi to the third day of the Tamil month Thai.