Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : January 30 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs January 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs January 30 2017

  1. In which state was the first edition of the North East Investors Summit held from January 29, 2017?
    A.Himachal Pradesh
    B.Assam
    C.Arunachal Pradesh
    D.Meghalaya
    Answer – D.Meghalaya
    Explanation :
    The first edition of the North East Investors Summit was inaugurated on January 29, 2017 by the Union Textiles Minister, Smt. Smriti Zubin Irani in Shillong, Meghalaya. The North East Investors Summit 2017 was jointly organized by the Union Ministry of Textiles and the Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER) of the Government of India in collaboration with industry associations Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) and Confederation of Indian Industry (CII). The two day Summit concluded on January 30, 2017. Theme: Exploring Opportunities in North East Region. Aim: To launch North East Region as a Global destination for investment by exploring possibilities of attracting the investment especially in textile manufacturing.

  2. How many Grand Slam Singles Title have been won by tennis player Serena Williams?
    A.24
    B.23
    C.14
    D.17
    Answer –B.23
    Explanation :
    Serena Williams won 6-4 6-4 to surpass her elder Sibling Venus Williams in Women’s single title at the Australian Open 2017 in Melbourne on January 29, 2017. This is Serena’s seventh Australian Open and an Open Era record of 23rd Grand Slam singles title. The American player also outclassed Steffi Graf in the all time list of major winners since the Grand Slams accepted professional players in 1968. Now she only trails all-time leader Margaret Court by one major, who has 24 Grand Slam titles.

  3. India’s first multi-sports museum, Fanatic Sports Museum (FSM), has been inaugurated in which place on January 29, 2017?
    A.Chennai
    B.Pune
    C.New Delhi
    D.Kolkata
    Answer – D.Kolkata
    Explanation :
    India’s first multi-sports museum, Fanatic Sports Museum (FSM), was inaugurated on January 29, 2017 at the Ecospace in New Town, Rajarhat, Kolkata jointly by Sachin Tendulkar, Sourav Ganguly, Abhinav Bindra, Deepa Malik and Devendra Jhajaria. The museum, spread over 6700 square feet, has been launched jointly by sports historian Boria Majumdar and industrialist from Kolkata, Harshavardhan Neotia. It is a first of its kind museum in India and is inspired by the MCC Museum at Lord’s and the IOC Museum in Lausanne.

  4. On January 28, 2017, which state government decided to amend the Prevention of Cruelty to Animals Bill, 1960 Act to legalize Kambala and Bullock Cart Race?
    A.Goa
    B.Andhra Pradesh
    C.Karnataka
    D.Himachal Pradesh
    Answer – C.Karnataka
    Explanation :
    The Karnataka state cabinet on January 28, 2017 approved amending Prevention of Cruelty to Animals Bill, 1960 Act to legalize the Kambala and Bullock Cart Race which is a traditional festival held annually in Karnataka. The amendment Bill will be introduced by the state cabinet in the legislature session scheduled to be begin from February 6. The Karnataka High Court banned the Kambala after animal rights group filed a petition to ban the sport as it showed cruelty against animals in sports like bull-taming and buffalo-racing.

  5. Which among the following agencies has launched climate change programme to assess the status, distribution and conservation of pheasants and finches in the Central Himalayas?
    A.InsPIRE Network for Environment (InsPIRE)
    B.Bombay Natural History Society (BNHS)
    C.Indian Network on Ethics and Climate Change (INECC)
    D.Greenpeace India
    Answer – B.Bombay Natural History Society (BNHS)
    Explanation :
    The Bombay Natural History Society (BNHS) has launched climate change programme to assess the status, distribution and conservation of pheasants and finches in the Central Himalayas.  Aim: To evaluate the socio-economic activities of local communities and involve them in conservation efforts and sensitize the local forest department staff. This programme is funded by Oracle and facilitated by CAF-India.

  6. US President Donald Trump has temporarily banned how many Non-Muslim Countries on January 27, 2017 from entering America?
    A.Seven
    B.Nine
    C.Eight
    D.Three
    Answer – A.Seven
    Explanation :
    American President Donald Trump has signed an executive order on January 27, 2017 to temporarily ban visas for refugees belonging to seven Muslim-majority countries namely Iraq, Iran, Libya, Somalia, Sudan, Syria, and Yemen. The decision aims at protecting United States from the entry of foreign terrorists to keep the nation safe. The ban is not aimed at restricting Muslim countries from entering US. As per the order, the travelers including legal permanent US residents residing in any of the seven mentioned countries would be prohibited from entering US for 90 days. Besides, refugee admission would also be banned for 120 days.

  7. Future Generali India Insurance Company has entered into corporate agency tie up for its product with which bank on January 30, 2017?
    A.Andhra Bank
    B.Bank of Baroda
    C.Bank of Maharashtra
    D.Central Bank of India
    Answer – C.Bank of Maharashtra 
    Explanation :
    Future Generali India Insurance Company (FGII) announced an agency tie-up with Pune based Bank of Maharashtra on January 30, 2017. Aim: To immensely benefit our customers by providing them an ease of access while choosing from a diverse range of non-life insurance products, all under one roof. It has tied-up with over 100 banks in India for bancassurance. Now it accounts for 5 per cent of Future Generali’s total business.

  8. Which Private firm has bagged the contract by the Ministry of Defence on January 30, 2017 to develop design and construct 14 Fast Patrol Vessels for the Indian Coast Guard?
    A.Reliance Defence and Engineering Ltd (RDEL)
    B.Garden Reach Shipbuilders & Engineers Ltd (GRSE)
    C.Goa Shipyard Ltd
    D.Cochin Shipyard Ltd
    Answer – A.Reliance Defence and Engineering Ltd
    Explanation :
    Reliance Defence and Engineering Ltd (RDEL), a wholly owned arm of Reliance Infrastructure Ltd (RInfra), has signed a contract worth Rs. 916 crore with the Ministry of Defence on January 30, 2017 to design and construct 14 Fast Patrol Vessels for the Indian Coast Guard.  The medium range, high speed vessels would be deployed for patrolling within the exclusive economic zone, costal surveillance, anti-smuggling, anti-piracy, search and rescue operations. It will also provide support as front-line warships during emergencies.

  9. Kakinada SEZ Ltd (KSEZ) has inked agreement worth _________ crore with several companies to set up World Class Industrial Zone at the Kakinada SEZ in Andhra Pradesh?
    A.Rs. 54000 crore
    B.Rs. 35000 crore
    C.Rs. 41000 crore
    D.Rs. 47000 crore
    Answer – D.Rs. 47000 crore
    Explanation :
    Kakinada SEZ Ltd (KSEZ), a subsidiary of GMR Infrastructure Limited (GIL), signed several MoUs with various companies during the CII Partnership Summit 2017 held on January 27-28, 2017 at Visakhapatnam, Andhra Pradesh. The MoU aimed at setting up World Class manufacturing units at the Kakinada SEZ in Andhra Pradesh spread over 8,500 acres at a cost of Rs. 47000 crore. One MoU was signed worth Rs. 7000 crore with 5 companies namely Oil Country Tubular, Kamineni Steel & Power, United Seamless Tubular, Deepak Phenolics and DCM Shriram to set up manufacturing Units spread over an area of 550 acres at the Kakinada SEZ. Besides, Oil and Gas PSUs, Gas Authority of India Limited (GAIL) & Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL) signed an MoU with the Government of Andhra Pradesh worth Rs 40,000 crore to set up petrochemicals complex over an area spanning 2000 acres in the state.

  10. In Services Category, which participating contingent in the 2017 Republic Day parade was adjudged as the best by the Ministry of Defence?
    A.Assam Regiment
    B.Sikh Light Infantry
    C.Madras Engineer Group
    D.Dogra Regiment
    Answer – C.Madras Engineer Group
    Explanation :
    The Union Ministry of Defence announced the result of the Republic Day Parade – 2017 on January 28, 2017. For this the Ministry appointed three panels of judges for honoring the participants of the event with the awards in different categories. In Service Category, Madras Engineer Group has been selected as the best marching contingent while in the Para-Military Forces category, the Central Industrial Security Force (CISF) were adjudged as the best performers

  11. Who has been crowned as the Miss Universe 2017?
    A.Andrea Tovar
    B.Raquel Pelissier
    C.Iris Mittenaere
    D.Roshmitha Harimurthy
    Answer – C.Iris Mittenaere
    Explanation :
    Iris Mittenaere of France was crowned as the Miss Universe 2017 in the international beauty pageant event which was held on January 29, 2017 at the Mall of Asia Arena in Manila, Philippines organized by the Miss Universe Organization. The 24-year-old dental surgery student was crowned by the outgoing winner Pia Wurtzbach from Philippines. Mittenaere is the first European to win the Miss Universe title since 1990.

  12. Who has been appointed as the new President of Table Tennis Federation of India (TTFI) on January 30, 2017?
    A.Ramesh Rathore
    B.Dushyant Chautala
    C.Ashwani Kumar
    D.Kuldip Vats
    Answer – B.Dushyant Chautala 
    Explanation :
    Dushyant Chautala is elected as youngest president of Table Tennis Federation of India during the Annual General Body meeting held in Gurugram on January 30, 2017. Chautala with two observers are selected for four years, extends until 2021. Kuldip Vats – representing Indian Olympic Association. Ashwani Kumar – representing the Ministry of Youth Affairs and Sports from the Sports Authority of India

  13. Who has been appointed as the interim MD & CEO of the India Post Payments Bank by the government?
    A.A.P Singh
    B.Shinjini Kumar
    C.Shashi Arora
    D.Sunita Sharma
    Answer – A.A.P Singh
    Explanation :
    AP Singh has been appointed as the interim Managing Director and CEO of India Post Payments Bank (IPPB) by the government. Earlier, he worked as a Joint Secretary in the Department of Investment and Public Asset Management. He was one of the founding members of the Unique Identification Authority of India.

  14. Who has been appointed as the United Nations in India Goodwill Ambassador for the Sustainable Development Goals (SDGs) on January 27, 2017?
    A.A. Ramaswamy
    B.Radha Kumar
    C.Syed Akbaruddin
    D.Ashok Amritraj
    Answer – D.Ashok Amritraj 
    Explanation :
    Film producer and Wimbledon tennis player, Ashok Amritraj has been appointed the United Nations in India Goodwill Ambassador for the Sustainable Development Goals (SDGs). Amritraj is the first Ambassador for the UN in India. He is responsible to generate momentum and commitment to achieve the SDGs by 2030 and to foster engagement of new stakeholders in the implementation of these Goals.

  15. The Atomic Clocks of which of the given satellite, belonging to NAVIC have developed a technical snag?
    A.IRNSS-1D
    B.IRNSS-1C
    C.IRNSS-1A
    D.IRNSS-1B
    Answer – C.IRNSS-1A 
    Explanation :
    The atomic clocks on the first satellite IRNSS-1A of the NAVIC, an indigenously built satellite system has developed technical complications.The Indian Space Research Organisation (ISRO) Chairman, A.S. Kiran Kumar informed that one of the three crucial rubidium clock on IRNSS-1A spacecraft failed six months ago while the other two failed subsequently. NAVIC is a constellation of seven satellites in the geosynchronous orbit and two backup satellites on ground. Each satellite consists of three atomic clocks. Thus there are total of 27 atomic clock in NAVIC.

  16. Who has been sworn in as the Chief of Delhi Police on January 30, 2017?
    A.Alok Verma
    B.Amulya Patnaik
    C.Ahmed Javed
    D.Rakesh Maria
    Answer – B.Amulya Patnaik 
    Explanation :
    IPS officer from Union Territories cadre, Amulya Patnaik is appointed as Chief of Delhi police on January 30, 2017. He is succeeded by Alok Verma, who has been moved as the director of CBI. Patnail is currently workig as Delhi police special commissioner (administration).

  17. Which Indian satellite deployed by ISRO has the capability to detect Farm Fires?
    A.INSAT-3
    B.INSAT-2B
    C.INSAT-3DR
    D.INSAT-3D
    Answer – C.INSAT-3DR
    Explanation :
    The Indian Weather Satellite, INSAT-3DR, launched by Indian Space Research Organisation (ISRO) in September 2016, has led to a remarkable achievement in Indian weather forecasting. The Next Generation INSAT-3DR, will enable detecting Farm Fires, which was till now only conducted by National Aeronautics and Space Administration (NASA) thus helping in formulating effective measures to deal with the issue.

  18. Who has been appointed as the head of the BCCI administrative committee by Supreme Court on January 30, 2017?
    A.Vinod Rai
    B.Ramachandra Guha
    C.Vikram Limaye
    D.Diana Edulji
    Answer – A.Vinod Rai
    Explanation :
    Vinod Rai, the former Comptroller and Auditor General of India (CAG) was appointed as the head of the Board of Control for Cricket in India (BCCI) administrative committee by the Supreme Court on January 30, 2017. The main aim of the committee would be look after the day-to-day functioning of the board in addition to the proper implementation of the Lodha committees recommendations for the board.

  19. Who is the winner of the Syed Modi International Grand Prix Gold women’s singles title on January 29, 2017?
    A.Ashwini Ponnappa
    B.Jwala Gutta
    C.Saina Nehwal
    D.P.V. Sindhu
    Answer – D.P.V Sindhu
    Explanation :
    The 2016 Olympic Silver Medallist PV Sindhu clinched her maiden Syed Modi International Grand Prix Gold women’s singles title on January 29, 2017 at the Babu Banarasi Das Indoor Stadium in Lucknow. The Indian ace shuttler defeated Gregoria Mariska of Indonesia 21-13, 21-14 to win her first medal of the year. Overall India won three titles in the tournament out of five events.

  20. Name the famous journalist who died on January 27, 2017 and was known to be the witness of Mahatma Gandhi assassination on January 30, 1948.
    A.Murugan
    B.Ramesh Dalal
    C.Devdutt
    D.KD Madan
    Answer – C.Devdutt
    Explanation :
    Veteran journalist Devdutt who is the witness of Mahatma Gandhi assassination passes away in New Delhi. He was 88. Devdutt introduced a journal of political opinion called Point of View after giving up a lucrative assignment in the World Health Organisation (WHO). He was associated with the Punjab-based Hind Samachar, Gujarat’s Sandesh and Odia newspaper Pragativadi. He has worked in  many newspapers and periodicals

  21. Emmanuelle Riva who passed away on January 27, 2017 was renowned personality in which field?
    A.Journalism
    B.Acting
    C.Politics
    D.Scientist
    Answer – B.Acting
    Explanation :
    Renowned French Actress Emmanuelle Riva, died on January 27, 2017 in Paris at the age of 89 due to Cancer. She was well-known for her roles in Hiroshima mon amour (1959) and Amour (2012). She was nominated in Oscars for the movie Amour. In 2013, she was nominated for the Academy Award under best actress category for her role in Amour. The film won the Academy Award for best foreign-language film.

  22. Martyrs Day is observed annually on January 30, 2017 to commemorate the death anniversary of which great freedom fighter?
    A.Mahatma Gandhi
    B.Lala Lajpath Rai
    C.Bhagat Singh
    D.Subhash Chandra Bose
    Answer – A.Mahatma Gandhi
    Explanation :
    India celebrated the Martyrs Day or Shaheed Diwas on January 30, 2017 to commemorate the death anniversary of Mahatma Gandhi who was assassinated on January 30, 1948 by Nathuram Godse. Mohandas Karamchand Gandhi was unofficially called as Father of the Nation. He was a great freedom fighter of India who led India to independence.

  23. Harvard Business School (HBS) is set to introduce the success story of which Indian digital wallet firm as case study to be taught within and outside Harvard?
    A.Airtel Money
    B.Paytm
    C.Freecharge
    D.ICICI Pocket
    Answer – B.Paytm
    Explanation :
    The Havard Business School is set to introduce the journey of digital wallet Paytm from being a recharge platform to a payments bank as the topic of a case study for teaching purposes within and outside Harvard. The study titled ‘Paytm: Building a Payments Network’ has been published by India Research Centre (IRC) of Harvard Business School (HBS). Esablished in 2006, Mumbai-based IRC supports its faculty with research in emerging trends in the region. IRC has supported most of the case studies and HBS research projects focused on business in South Asian region.