Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : February 2 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs February 2 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs February 2 2017

  1. The India Innovation Index launched by NITI Aayog on February 2, 2017 has been developed to rank which of the following?
    A.States
    B.Educational Institutions
    C.Entrepreneurs
    D.Financial Institutions
    Answer – A.States
    Explanation :
    The Indian Policy Think Tank, NITI Aayog together with Department of Industrial Policy & Promotion (DIPP) and Confederation of Indian Industry (CII) has launched a first of its kind online portal, India Innovation Index in India to rank the states on the basis of innovation. The Index has been developed by the Indian sides in consultation with the World Economic Forum, the World Intellectual Property Organization, Cornell University, OECD, UNIDO, ILO, UNESCO, ITU and others.

  2. Which Country is set to launch World’s first and largest nuclear icebreaker fleet for a vast arctic army?
    A.FRANCE
    B.RUSSIA
    C.CHINA
    D.UNITED STATES
    Answer – B.RUSSIA
    Explanation :
    Russia is set to launch the world’s first and largest nuclear icebreaker fleet in a bid to re-establish an immense arctic army, larger than the Soviet Union’s, it has been revealed. A nuclear-powered icebreaker is a nuclear-powered ship purpose-built for use in waters covered with ice. The only country constructing nuclear-powered icebreakers is Russia. Nuclear-powered icebreakers have been constructed to aid shipping along the Northern Sea Route in the frozen Arctic waterways north of Siberia. Nuclear-powered icebreakers are much more powerful than their diesel-powered counterparts.

  3. Where is the 31st Surajkund International Crafts Mela organized?
    A.Rajasthan
    B.Gujarat
    C.West Bengal
    D.Haryana
    Answer – D.Haryana
    Explanation :
    Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar inaugurates the 31st Surajkund International Crafts Mela in Faridabad, Haryana on February 1, 2017.The mela will end on 15th February, 2017. 2017 Surajkund International Crafts Mela is known as ‘Cashless Mela’ because all stakeholders have been provided option to opt for cashless transactions. A team of volunteers called ‘Mela Mitra’ are appointed to help and guide visitors for Mela. The freedom fighter Jharkhand Birsa Munda’s statue has been constructed and people from 21 countries are expecting to participating at the mela.

  4. Which Indian Female Singer has collaborated with United Nation for women empowerment project?
    A.Richa Sharma
    B.Neeti Mohan
    C.Sonu Kakkar
    D.Shewta Pandit
    Answer – B.Neeti Mohan 
    Explanation :
    Noted Indian singer Neeti Mohan to collaborate with UN for women empowerment project titled “Music To Inspire – Artists UNited Against Human Trafficking” which is managed by the UNODC. Neeti is the first Indian female singer to collaborate with UN .She has joined the ranks of Ashton Kutcher, Nicholas Cage, Demi Moore, Ashley Judd, Gillian Anderson .

  5. India has signed an MoU with which country on February 2, 2017 to construct multi-ethnic tri-lingual school?
    A.Japan
    B.Nepal
    C.Sri Lanka
    D.Afghanistan
    Answer – C.Sri Lanka 
    Explanation :
    India and Sri Lanka has signed an MoU on February 2, 2017 for the construction of a multi-ethnic tri-lingual school in a north central district of the island nation. The school would provide an opportunity to Sinhala, Tamil and Muslim students to learn in a multi-cultural environment and thus promote reconciliation and unity in Sri Lanka. The MoU was signed between India’s High Commissioner to Sri Lanka Taranjit Singh Sandhu and Secretary to the Ministry of Education Sunil Hettiarachchi.

  6. Which Indian Business School has been ranked the best from India in the Financial Times Global MBA Ranking of the best 100 programmes for 2017?
    A.Indian School of Business (ISB)
    B.Indian Institute of Management Ahmedabad (IIMA),
    C.Indian Institute of Management Bangalore (IIMB)
    D.Indian Institute of Management Calcutta (IIMC)
    Answer – A.Indian School of Business (ISB)
    Explanation :
    The 2017 Financial Times Global MBA ranking was released on January 30, 2017. This year 4 Indian Business Schools have been listed in the World’s 100 best Full Time MBA Programme List. The Four Schools listed includes: Indian School of Business (ISB), Indian Institute of Management Ahmedabad (IIMA), Indian Institute of Management Bangalore (IIMB) and Indian Institute of Management Calcutta (IIMC). Among the Indian B-Schools, Indian School of Business (ISB) stood first with a global ranking of 27 which is up by 2 positions compared to last year’s ranking

  7. Where was the 53rd SAARC Programming Committee Meeting held?
    A.New Delhi
    B.Kathmandu
    C.Islamabad
    D.Colombo
    Answer – B.Kathmandu
    Explanation :
    The South Asian Association for Regional Cooperation’s (SAARCs) 53rd Programming Committee Meeting began on February 1, 2017 in Kathmandu, Nepal. The two day meeting was attended by joint secretary/director general of the eight member nations. The meeting that concluded on February 2, 2017 was organized as a part of the annual activities of the group that mandates to have at-least two meeting of the committee in a year. The main area of discussion revolved around Budget allocation for the management of SAARC.

  8. Which B-School has topped the 2017 Financial Times Global MBA Ranking?
    A.Stanford Graduate School of Business
    B.Harvard Business School
    C.INSEAD
    D.University Cambridge Judge Business School
    Answer – C. INSEAD
    Explanation :
    The top position as the world’s best B-school has been obtained by INSEAD for the second consecutive year in the 2017 FT Global MBA Ranking. The other top two rankers among the 100 are Stanford Graduate School of Business (in the US) and the University of Pennsylvania: Wharton (also in the US).

  9. After US, which other country has suspended issuing Visas to 5 Muslim-Majority Countries on February 1, 2017 over security issues?
    A.Saudi Arabia
    B.Qatar
    C.UAE
    D.Kuwait
    Answer – D.Kuwait
    Explanation :
    Kuwait has banned the Visas for five Muslim majority countries on February 1, 2017 over security issues. The five countries include Syria, Iraq, Iran, Pakistan and Afghanistan. The suspension of the Visas was taken to stop illegal entry of Islamic terrorists in the country. The ban would apply on any reason of visit ranging from tourism, visit and trade visas as well as visas sponsored by spouses.

  10. What is the projected GDP growth rate of India for the year 2017-18 as estimated by HSBC?
    A.7.1 Percent
    B.6.9 Percent
    C.5.7 Percent
    D.8.8 Percent
    Answer – A.7.1 Percent
    Explanation :
    HSBC has estimated the GDP growth rate of India at 7.1 percent for the year 2017-18 which is up from the 6.3 percent in the year 2016-17. The main reason for this increase is cited to sufficient remonetization by April end, thus boosting the consumption level in the country to normal. Besides, the schemes announced in Budget 2017-18 are also seen to play major role in the growth rate. Besides, the investment is projected to remain weak within a range of 7.5-8 percent.

  11. How much loan amount has been sanctioned by NABARD on February 2, 2017 for Haryana drinking water project?
    A.Rs. 175 crore
    B.Rs. 201 crore
    C.Rs. 157 crore
    D.Rs. 377 crore
    Answer – C.Rs. 157 crore 
    Explanation :
    National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) on February 2, 2017 sanctioned a loan amount of Rs. 157 crore to the Government of Haryana to undertake drinking water project. Under the project, the government would undertake drinking water supply scheme in 84 villages of districts Palwal and Faridabad. As per the project, portable drinking water would be supplied in selected villages in blocks Prithla, Palwal and Ballabhgarh from Yamuna flood plain by constructing ranney wells and deep tubewells.

  12. Which Indian airline service has won the ‘Asia’s Greatest Brands – 2016’ award at the Asia One Awards held in Singapore?
    A.Air India Express
    B.SpiceJet
    C.Jet Airways
    D.AirAsia India
    Answer – B.SpiceJet
    Explanation :
    Gurgaon based airline, SpiceJet made record by winning awards in three prime categories at the Asia One Awards held in Singapore. The low-cost airline was honoured as the ‘Asia’s Greatest Brands – 2016’ at the function. The selection process was supervised by PricewaterhouseCoopers. Among others, Chairman and Managing Director of SpiceJet, Mr. Ajay Singh, was honored with the title of the ‘Global Asian of the year’, 2016.

  13. The World Bank has granted a loan amount worth US $ _________ million for Technical Education Quality Improvement Project (TEQIP III) in India on February 1, 2017.
    A.USD 279.11 million
    B.USD 173.45 million
    C.USD 186.01 million
    D.USD 201.50 million
    Answer – D.USD 201.50 million 
    Explanation :
    The Government of India has signed a USD 201.50 million credit agreement with the World Bank on February 1, 2017 to improve the quality and equity of engineering education across several states in India. The agreement was signed by Raj Kumar, Joint Secretary, Department of Economic Affairs, Ministry of Finance, on behalf of the Government of India and Junaid Ahmad, Country Director, World Bank India, on behalf of the World Bank. The agreement signed was for the third phase of the Technical Education Quality Improvement Project (TEQIP III).

  14. Who has been appointed as the new Chairman of the Real Estate company Godrej on February 2, 2017?
    A.Adi Godrej
    B.Pirojsha Godrej
    C.Mohit Malhotra
    D.Karan Bolaria
    Answer – B.Pirojsha Godrej 
    Explanation :
    Mumbai based Real estate company Godrej Properties elevated Pirojsha Godrej as Executive Chairman and Adi Godrej assuming the charge as Chairman Emeritus position of the company. It will be effective from April 2017. Pirojsha Godrej is currently working as the Managing Director and CEO. He will replace Mohit Malhotra. The company has also appointed Karan Bolaria as CEO of the company.

  15. Scientists have developed a first of its kind new bovine Tuberculosis (TB)-resistant clone of which animal?
    A.Cow
    B.Sheep
    C.Rat
    D.Pig
    Answer – A.Cow
    Explanation :
    Scientists from China’s Northwest A&F University have developed a genetically modified form of cows that are more resistant to bovine tuberculosis (TB). The cloned cattle were created using a genome editing tool known as CRISPR. They inserted a new TB resistance gene called NRAMP1 into 20 cows out of which 11 of survived past the age of 3 months.

  16. Which country successfully conducted the flight test of the new ballistic missile DF-5C recently that can carry up to 10 nuclear warheads?
    A.Russia
    B.France
    C.United States
    D.China
    Answer – D.China
    Explanation :
    China has tested successfully a new version of a missile Dongfeng-5C missile which can carry up to 10 nuclear warheads  from the Taiyuan Space Launch Centre in Shanxi province, and flew to a desert in western China. The flight test of the DF-5C missile was carried out in January 2017 using 10 multiple independently targetable reentry vehicles, or MIRVs.Earlier versions of the DF-5 have either a single warhead or from six to eight MIRVs. It is an intercontinental ballistic missile that first went into service in the early 1980’s.

  17. When is the World Wetlands Day celebrated?
    A.February 2
    B.January 31
    C.Fenruary 1
    D.February 3
    Answer – A.February 2
    Explanation :
    Every year World Wetlands Day is observed on 2nd February to marking the date of the adoption of the Convention on Wetlands or Ramsar Convention on 2 February 1971. 2017 Theme: Wetlands for Disaster Risk Reduction. This year motto is to raise awareness and to highlight the vital role of healthy wetlands in reducing the impacts of extreme events such as floods, droughts and cyclones on communities, and in helping to build resilience.

  18. The 2020 Olympic Games medals would be made up of which of the following material?
    A.Recycled Plastic Bottles
    B.Recycled Mobile Phones
    C.Recycled Tin Boxes
    D.Recycled Ball Pens
    Answer – B.Recycled Mobile Phones
    Explanation :
    Olympic game medals will be made from recycled mobile phones for the year 2022 to promote sustainability said by 2020 Olympic Games organizers, Japan. For this, the Japan government asked public to donate unwanted mobile phones and other electronic items to help make 5,000 medals. The organizers are placed a collection boxes in local offices and telecoms stores from April 2017 to collect the material.

  19. Frank Lampard who announced his retirement from professional soccer on February 2, 2017 played for which Football club?
    A.Chelsea
    B Liverpool F.C
    C.Arsenal
    D.Manchester United
    Answer – A.Chelsea
    Explanation :
    English professional footballer Frank Lampard announced his retirement from professional soccer on February 2, 2017 ending his 21-year-old career. The 38-year old Chelsea midfielder has won major honor at club level to establish himself as the Premier League’s highest-scoring midfielder. The England soccer player has scored a record of 211 goals and made appearances in 649 games from 2001-14.

  20. Which Indian Shuttler has been ranked as the World No. 1 player in the latest Junior Badminton World Federation (BWF) ranking on February 2, 2017?
    A.Aryamann Tandon
    B.Mithun M.
    C.Chirag Sen
    D.Lakshya Sen
    Answer – D.Lakshya Sen 
    Explanation :
    Indian badminton player Lakshya Sen has created history after he attained World No. 1 Rank in the latest Junior Badminton World Federation (BWF) ranking on February 2, 2017. The 15-year-old player is the youngest ever player and the first ever from Uttarakhand to win the title at senior level. Earlier, his brother Chirag Sen was ranked number 2 in the world junior badminton rankings.

  21. The final T20 International match between India and England was held in which stadium on February 1, 2017?
    A.M. Chinnaswamy Stadium, Bengaluru
    B.Green Park, Kanpur
    C.Vidarbha Cricket Association Ground, Nagpur
    D.Ekana International Cricket Stadium, Lucknow
    Answer – A. M. Chinnaswamy Stadium, Bengaluru
    Explanation :
    India defeated England by 75 runs to clinch the Twenty20 International series 2-1 on February 1, 2017 played at M.Chinnaswamy Stadium, Bengaluru. England lost their last 8 wickets for 8 runs.This is India’s first win in a bilateral T20 International series against England. 23-year-old Yuzvender Chahal was named the man of the series for taking eight wickets and giving away only 85 runs. With this, Yuzvender Chahal has also became the first Indian bowler to record a five-wicket haul in the history of Indian cricket.