Current Affairs PDF Sales

English Questions: Word Usage Set – 11

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Usage, which is BASED ON NEW PATTERN which have been asked in many banking exams recently.

In each of the following questions, a word has been used in sentences in four different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE.

  1. Harsh
    1) politicians are taking harsh measures to clear the homeless from the streets
    2) during his harsh rule, thousands were exiled
    3) drenched in a harsh white neon light
    4) he arranged a fishing trip to harsh his son
    5) None of the above
    Answer – 4)
    Explanation : Harsh – unpleasantly rough or jarring to the senses.
    Replace “harsh” with “please”
    he arranged a fishing trip to please his son.

  2. Cancel
    1) the match was cancelled due to a frozen pitch
    2) the electric fields may cancel each other out
    3) rising unemployment had cancelled out the earlier economic gains
    4) a stamp franked and with an adhesive cancel
    5) None of the above
    Answer – 5)
    Explanation : None of the above
    The uses of the word are correct in the all given sentences.

  3. Assume
    1) topics which assume detailed knowledge of local events
    2) he didn’t assume understand a word I said
    3) he assumed full responsibility for all organizational work
    4) I assumed he wanted me to keep the book
    5) None of the above
    Answer – 2)
    Explanation : The sentence can be corrected “he didn’t understand a word I said” which means “perceive the intended meaning of (words, a language, or a speaker).” In the other sentences, the word ‘assume’ is used correctly.

  4. Weak
    1) she cut through the water with her weak arms
    2) the salamander’s tail may be broken off at a weak spot near the base
    3) she was recovering from flu, and was very weak
    4) they are too weak to move
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : it should be “strong” instead of “weak”
    she cut through the water with her strong arms.
    In the other sentences, the word ‘weak’ is used correctly.

  5. Retaliation
    1) he thanked them for their retaliation and support
    2) the bombings are believed to be in retaliation for the trial of 15 suspects
    3) the bombing was in retaliation for a rebel raid on two border villages
    4) she rejected as preposterous any suggestion that she had acted in retaliation
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : Replace “retaliation” with “kindness”
    He thanked them for their kindness and support.
    In the other sentences, the word ‘Retaliation’ is used correctly.

  6. Provoke
    1) he might be provoked into making remarks he’d regret
    2) a planned golf course has provoked anger among locals
    3) you could exercise to provoke the amount of fat in your body
    4) the decision provoked a storm of protest from civil rights organizations
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation : Replace “provoked” with “decrease”
    you could exercise to decrease the amount of fat in your body.
    In the other sentences, the word ‘Provoke’ is used correctly.

  7. Conclude
    1) they conclude their study with these words
    2) he concluded the press conference with another announcement about welfare reform
    3) the doctors concluded that Esther had suffered a stroke
    4) from this letter, one can only conclude that he was a rather unpleasant man
    5) None of the above
    Answer – 5)
    Explanation : None of the above
    The uses of the word are correct in the all given sentences.

  8. Accept
    1) he grudgingly accepted Ellen’s explanation
    2) this tentative explanation came to be accepted by the men
    3) he accepted a pen as a present
    4) some of the team’s accepts have gone on to prove themselves in championships
    5) None of the above
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “accepts” with “rejects”
    some of the team’s rejects have gone on to prove themselves in championships
    In the other sentences, the word ‘accept’ is used correctly.

  9. Accord
    1) it is advisable to insure all oriental rugs accord theft
    2) the powers accorded to the head of state
    3) his views accorded well with those of Merivale
    4) the two countries were about to sign an economic cooperation accord
    5) None of the above
    Answer – 1)
    Explanation : Replace “accord” with “against”
    it is advisable to insure all oriental rugs against theft”
    In the other sentences, the word ‘accord’ is used correctly.

  10. Rigid
    1) we were too polite to comment
    2) they thought she was wrong but were too polite to say so
    3) the picture outraged polite society
    4) many dog owners establish a rigid routine for feeding
    5) None of the above
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “rigid” with “polite”
    many dog owners establish a rigid routine for feeding.
    In the other sentences, the word ‘rigid’ is used correctly.