Current Affairs PDF Sales

English Questions: Cloze Test Set – 178

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in Affairs Cloud.com. Here we are creating question sample in Cloze test, which is BASED ON IBPS & SBI PO/CLERK/LIC AAO/RRB, RBI, IPPB,SSC CGL EXAM and other competitive exams !!!

The latest round of assembly bypolls..(1).. out important lessons for political parties in two key states, UP and Punjab, that go to polls next year. Three seats were..(2).. in UP, all of which had been won by the ruling SP in the 2012 assembly elections. However, SP only managed to..(3).. the Bikapur seat, losing Muzaffarnagar and Deoband to BJP and Congress respectively. This can be read as a vote against the SP government which has failed to deliver on governance. In fact, there’s evidence to suggest that the general level of lawlessness in UP has..(4)..under the SP regime. That the body of a raped teenager was recently found near the official residence of UP chief minister Akhilesh Yadav..(5).. this point.

  1. 1) Conform
    2) Agree
    3) Coincide
    4) Holds
    5) Concur
    Answer – 4)
    Explanation : holds

  2. 1) Uncertain
    2) Unsure
    3) Dubious
    4) Negative
    5) Contested
    Answer – 5)
    Explanation : Contested

  3. 1) Spend
    2) Retain
    3) Free
    4) Lose
    5) Release
    Answer – 2)
    Explanation : retain

  4. 1) Build
    2) Construct
    3) Develop
    4) Deteriorated
    5) Improve
    Answer – 4)
    Explanation : deteriorated

  5. 1) Evacuate
    2) Specifies
    3) Rectify
    4) Qualifies
    5) Exemplifies
    Answer – 5)
    Explanation : exemplifies

    Stepping up its..(6)..of NGOs, especially their financial dealings, the Centre has made obtaining unique identification numbers and..(7)..them on the NITI Aayog portal, including the details of the Aadhaar and PAN numbers of all their trustees and office- bearers,..(8).. for them to apply for grants from any ministry.The..(9)..was taken by the Aayog at its meeting on May 9, which Prime Minister Narendra Modi chaired following which all ministries have been directed to process the..(10)..for grants and releases to the NGOs only through the Aayog’s portal, according to the minutes seen by The Hindu .

  6. 1) glimpse
    2) scrutiny
    3) disregard
    4) default
    5) disdain
    Answer – 2)
    Explanation : Scrutiny -The act of examining something closely

  7. 1) dictating
    2) eradicating
    3) hiding
    4) registering
    5) erasing
    Answer – 4)
    Explanation : registering

  8. 1) properly
    2) willing
    3) mandatory
    4) optional
    5) discretionary
    Answer – 3)
    Explanation : mandatory

  9. 1) decision
    2) challenge
    3) conclusion
    4) statement
    5) appointment
    Answer – 1)
    Explanation : decision

  10. 1) demand
    2) command
    3) charge
    4) directive
    5) proposal
    Answer – 5)
    Explanation : proposal