Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : February 19 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs February 19 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs February 19 2017

  1. What is the total outlay of the Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY)?
    A.Rs. 55000 crore
    B.Rs. 50000 crore
    C.Rs. 62000 crore
    D.Rs. 49000 crore
    Answer – B.Rs. 50000 crore
    Explanation :
    The Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY) was approved by the Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA), chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi with an outlay of Rs. 50,000 crore over a period of five years (2015-16 to 2019-20). The major objective of the PMKSY is to achieve convergence of investments in irrigation at the field level, expand cultivable area under assured irrigation (Har Khet ko pani), improve on-farm water use efficiency to reduce wastage of water, enhance the adoption of precision-irrigation and other water saving technologies (More crop per drop). In future, the scheme will help deal with the menace of drought as more area will be covered under the irrigation scheme.

  2. What is the total worth of the Cloud Seeding Programme launched by the Maharashtra government to provide sufficient rain?
    A.Rs. 300 crore
    B.Rs. 150 crore
    C.Rs. 312 crore
    D.Rs. 250 crore
    Answer – Rs.250 crore
    Explanation :
    The state government of Maharashtra has approved a Rs. 250 crore Cloud Seeding Programme to experiment whether cloud seeding produces sufficient rain. Seeding is a technique which involves spraying chemicals into clouds. Under the programme, the weather scientists will fly airplanes loaded with silver iodide over clouds above Solapur, Maharashtra during the monsoon 2017 beginning with a three year initial investigation. Scientists will fly two aircraft and spray dry ice and silver iodide on 100 clouds and compare them with 100 unseeded clouds. Ground radar will track the clouds and verify which ones contributed rain.

  3. What was the aim of Mil Banche Madhya Pradesh programme held in Madhya Pradesh on February 18, 2017?
    A.Participation of Government Officials to teach for one day in government school
    B.Encourage Women participation in teaching activities
    C.Distribute stationery in all government schools
    D.Involve Government school students in tree plantation
    Answer – A.Participation of Government Officials to teach for one day in government school
    Explanation :
    An initiative by the government of Madhya Pradesh, “Mil Banche MP” (Let MP read together) programme was held in all the primary and middle government schools of the Madhya Pradesh on February 18, 2017 to increase knowledge and the understanding about language among students. Under the programme, all the district administrators, government officials, public representatives, college students, retired officials, businessmen, media persons, doctors, engineers, sports persons and including common man will teach and interact with students of all government schools of the state.

  4. How much loan amount has been sanctioned by the government of India to Nepal on February 19, 2017 for various infrastructure development programmes?
    A.USD 255 million
    B.USD 320 million
    C.USD 450 million
    D.USD 340 million
    Answer – D.USD 340 million
    Explanation :
    India has sanctioned a soft loan of US dollar 340 million to Nepal for various infrastructure development programmes on February 19, 2017. The approval paper was handed over by the Indian Ambassador to Nepal Ranjit Rae to Physical Infrastructure and Transport Minister of Nepal Ramesh Lekhak in the presence of Railway Minister Suresh Prabhu. Under this programme Mahalaki bridge and 15 roads will be constructed in various parts of Nepal.

  5. What is the name of the mobile application launched by Oriental Bank of Commerce on February 19, 2017?
    A.Oriental Batuaa
    B.Oriental Pocket
    C.Oriental Purse
    D.Oriental Wallet
    Answer – A.Oriental Batuaa
    Explanation :
    The Oriental Bank of Commerce (OBC) launched a series of digital offerings for its customers on February 19, 2017 which also marks the 75th Foundation Day of the bank. The OBC bank introduced a new version of mobile banking in the form of mobile app under the name ‘Oriental Batuaa’ to provide banking services through app. Besides, OBC also launched two new RuPay cards, Oriental Premium card and Oriental Prepaid Card. The bank also launched two MSME schemes ‘Oriental Sanjeevani’ and ‘Oriental Budget Hotels and Restaurants’.

  6. Which body has signed an agreement with the Indian Railways on February 19, 2017 to change the accounting system of Railway into the accrual format?
    A.The Institute of Cost Accountants of India
    B.Chartered Institute of Management Accountants
    C.The Institute of Company Secretaries of India
    D.Institute of Chartered Accountants of India
    Answer – D.Institute of Chartered Accountants of India 
    Explanation :
    The Accounting Research Foundation (ARF) of Institute of Chartered Accountants of India has signed an agreement with Indian Railways for the national rollout of accrual accounting in Railways on February 19, 2017. The agreement will be valid for 18 months. According to the agreement accrual accounting will be introduced at 17 Railway zones and 8 production units across the country. The pilot project also for introduction of the Accrual based Financial Statement as an additional set of Accounts at North Western Railway at Jaipur and Rail Coach Factory at Kapurthala by ICAI ARF. It is the part of accounting reforms, accrual based financial statements will be rolled out in Railways by March 2019.

  7. The GST Compensation law approved by GST Council on February 18, 2017 will compensate states for the first ______ years for any loss of revenue from the implementation of the Goods and Service Tax (GST).
    A.Four Years
    B.Two Years
    C.Five Years
    D.Three Years
    Answer – C.Five Years
    Explanation :
    The GST Council approved a law to compensate states for any loss of revenue from the implementation of the Goods and Service Tax (GST) in the first five years,  on February 18, 2017 at the 10th GST Council Meet at Udaipur. The compensation bill will be taken to Parliament in 2nd half of Budget Session to be held from March 9, 2017. The next meeting of the council will be held on March 4-5, 2017 at New Delhi and will aim to approve the
    draft laws on Central GST, Inter State GST as well as State GST.

  8. Which foreign airline became the first international airline to start service in Jammu and Kashmir’s Srinagar International Airport on February 19, 2017?
    A.AirAsia
    B.Qatar Airways
    C.Emirates Airline
    D.AirChina
    Answer – A.AirAsia
    Explanation :
    AirAsia became the first foreign airline to begin its operations from Srinagar international airport in Jammu and Kashmir on February 19, 2017. Srinagar has The Sheikh-ul-Alam International Airport since last five years, but no foreign airlines had yet operated services from there. The flight operation by AirAsia is expected to give a boost to tourism in the valley. A Malaysian low-cost airline, AirAsia will operate one flight daily between Delhi and Srinagar initially.

  9. Which Indian movie has been conferred with the Art Cinema Award in the Forum Segment at the 2017 Berlin International Film Festival in Germany?
    A.Kriti
    B.Newton
    C.Taandav
    D.Positive
    Answer – B.Newton
    Explanation :
    Indian Cinema movie “Newton” directed by Amit Masurkar was honored with the Art Cinema Award in the Forum Segment at the 67th Berlin International Film Festival held from February 9-18, 2017 in Berlin, Germany. Rajkummar Rao and Anjali Patel starrer political comedy Newton had its world premiere during the film festival. The film revolves around a clerk placed on election duty in a conflict-ridden area of Chhattisgarh. The film is produced by Manish Mundra of Drishyam Films, company best known for bankrolling critically-acclaimed projects such as Masaan, Ankhon Dekhi and Umrika.

  10. Who has been appointed as the Non-Official Director of Indian Overseas Bank on February 19, 2017 by the Appointments Committee of Cabinet?
    A.Nageswaro Rao Y
    B.T C A Ranganathan
    C.Ramesh S Singh
    D.G Subramaia Iyer
    Answer – B.T C A Ranganathan 
    Explanation :
    T C A Ranganathan has been appointed as Non-Official Directors in Indian Overseas Bank on February 19, 2017 by the Appointments Committee of Cabinet for a period of three years. It is announced by Personnel Ministry. Prior to this T C A Ranganathan has worked as the CMD of Exim Bank.

  11. India Vetiver Network (INVN) has been launched by which University in Tamil Nadu on February  16, 2017 to protect the environment using vetiver?
    A.Anna University of Technology
    B.Tamil Nadu Open University
    C.Tamil Nadu Agricultural University
    D.Dr. M.G.R. Educational and Research Institute
    Answer – C.Tamil Nadu Agricultural University 
    Explanation :
    India Vetiver Network (INVN) has been launched at Tamil Nadu Agricultural University in Coimbatore. Aim: To protect the environment using vetiver. INVN is a not-for-profit scientific network to promote vetiver in India. Vetiver has worldwide application to tackle many environmental issues like soil erosion, mitigation of soil and water pollution. Promotion of research in vetiver — identification of varieties, improved production technologies and distillation techniques.

  12. Sunil Mehta, the current Chairman & Managing Director at SPM Capital Advisors Pvt Ltd. has been appointed as the Non-Official Director of which bank on February 19, 2017?
    A.Punjab National Bank
    B.Indian Overseas Bank
    C.Bank of Baroda
    D.Union Bank of India
    Answer – A.Punjab National Bank
    Explanation :
    Sunil Mehta has been appointed as Non-Official Directors of Punjab National Bank on February 19, 2017 by the Appointments Committee of Cabinet for a period of three years. It is announced by Personnel Ministry. Mehta is currently posted as the Chairman & Managing Director at SPM Capital Advisors Pvt Ltd.

  13. Which space agency has proposed to set up Space Technology Research Institutes (STRIs) for deep space explorations?
    A.Indian Space Research Organisation
    B.National Aeronautics and Space Administration
    C.Canadian Space Agency
    D.China National Space Administration
    Answer – B.National Aeronautics and Space Administration
    Explanation :
    In order to focus on deep space missions, the National Aeronautics and Space Administration (NASA) has proposed to set up of two multi-disciplinary, university-led research institutes that will work to develop technologies having potential to extend human presence deeper into the solar system. The Space Technology Research Institutes (STRIs) will be created in the two institutes namely Centre for the Utilization of Biological Engineering in Space (CUBES) and Institute for Ultra-Strong Composites by Computational Design (US-COMP) with expected outcome within 5 years

  14. A lost continent _________ has been discovered by the scientists in the southwest Pacific Ocean.
    A.Lemuria
    B.Doggerland
    C.Jordsand
    D.Zealandia
    Answer – D.Zealandia
    Explanation :
    A Lost Continent that sunk about 100 million years ago has been discovered underneath New Zealand by the scientists. Zealandia, a lost continent submerged in the southwest Pacific Ocean, is large enough to be recognized as a separate continent. The report was published “GSA Today”, the journal of the Geological Society of America. Zealandia covers nearly 5 million sq. km (1.9 million sq miles) out of which 94 percent is under water and surrounds New Zealand, New Caledonia, Norfolk Island, the Lord Howe Island group and Elizabeth and Middleton reefs.

  15. The only active volcano of India is located in which State/Union Territory?
    A.Andaman & Nicobar Island
    B.Gujarat
    C.Maharashtra
    D.Haryana
    Answer – A.Andaman & Nicobar Island
    Explanation :
    A team of scientists led by Abhay Mudholkar, from CSIR-National Institute of Oceanography (CSIR-NIO) in Goa on February 17, 2017 informed that India’s only live volcano, the barren island volcano in the Andaman and Nicobar Islands has started erupting smoke and lava again. The Barren Island volcano last erupted in 1991 after lying dormant for 150 years. Again the volcano has started showing sporadic activity in small intervals of 5-10 minutes. As per the scientists, during the day only ash clouds were observed, but after sunset red lava foundations were erupting from the crater into the atmosphere and hot lava streamed down the slopes.

  16. Which Indian city will host the Asia-Oceania group-1Davis Cup tie in April 2017?
    A.Kolkata
    B.Pune
    C.Bangalore
    D.New Delhi
    Answer – C.Bangalore
    Explanation :
    Bangalore has been chosen to host the next Davis Cup Asia-Oceania Zone group-1 tie against Uzbekistan from April 7 to 9, 2017. As per the announcement made by the All India Tennis Association (AITA) on February 16, 2017, the tie clash will be held on the hard courts of Karnataka State Lawn Tennis Association (KSLTA) in Bangalore. The last time India played in Bangalore was in September 2014 where it lost 2-3 to Serbia in a World Group Play off tie. The winner of the tie will make way to the World Group Play-offs to be held in September, 2017.

  17. Name the two Indian boxers who have signed multi-year deal with IOS Boxing Promotions on February 18, 2017 to turn professional boxers?
    A.Vikas Yadav & Satish Kumar
    B.Akhil Kumar & Jitender Kumar
    C.Shiva Thapa & Devendro Singh
    D.Manoj Kumar & Mandeep Jangra
    Answer – B.Akhil Kumar & Jitender Kumar
    Explanation :
    The former Melbourne Commonwealth Games gold medalist boxer Akhil Kumar and Asian medallist Jitender Kumar signed a multi-year deal with IOS Boxing Promotions on February 18, 2017 confirming turning professional boxers. IOS Boxing Promotions also manages Vijendra Singh’s pro boxing career. Akhil Kumar and Jitender Kumar will compete in six bouts in 2017 starting with four-round fights on their debut on April 1. Akhil would be competing in the super lightweight category while Jitender would be seen fighting in the uper featherweight division.

  18. Who has won the gold medal in the Men’s 50km event of the National Race Walking Championships held in New Delhi on February 18, 2017?
    A.Sandeep Kumar
    B.Jitender Singh
    C.Chandan Singh
    D.Aman Kumar
    Answer – A.Sandeep Kumar 
    Explanation :
    Athelete Sandeep Kumar of Haryana won the gold medal in the Men’s 50km event of the National Race Walking Championships held in New Delhi on February 18, 2017.  Sandeep finished the race in 3:55:59.05 seconds to break his own earlier record at 3:56:22 which he made at the IAAF World Race Walking Cup at Taicang, China in May 2014. With this achievement, Sandeep has now qualified for the London World Championships to be held on August 4-13, 2017. Besides, services athletes Jitender Singh (4:02:11.58) and Chandan Singh (4:04:18.41) won the silver and bronze respectively.

  19. For Chief Justice of India (CJI), Altamas Kabir who died on February 19, 2017 served as ______CJI of India.
    A.41
    B.32
    C.44
    D.39
    Answer – D.39
    Explanation :
    Former Chief Justice of India (CJI) Altamas Kabir passed away on February 19, 2017 in Kolkata at Apollo Hospital after suffering from kidney ailment. He was 68. He was the 39th Chief Justice of India who held office from September 29, 2012 to July 18, 2013. During his tenure as a Supreme Court judge, Justice Kabir delivered several important judgments, particularly relating to human rights and election laws. Kabir had also been part of the bench hearing the case of the two Italian Marines who allegedly shot dead two Kerala fishermen, taking them to be pirates.

  20. Regarded as the spiritual father of cartoon rabbit Miffy, which famous artists and illustrator died on February 16, 2017?
    A.Karel Appel
    B.Jan Sluyters
    C.Dick Bruna
    D.Van Doesberg
    Answer – C.Dick Bruna 
    Explanation :
    The Dutch author, artist, illustrator and graphic designer Dick Bruna died on February 16, 2017 in the Dutch city of Utrecht. He was 89. Bruna was best known for his more than 200 children’s books which he authored and illustrated. The most notable creation was Miffy, known as Nijntje in Dutch, the cartoon rabbit drawn with heavy graphic lines, simple shapes and primary colors.

  21. Who is the author of the book titled Hema Malini: Beyond the Dream Girl?
    A.Swapan Das Gupta
    B.Ram Kamal Mukherjee.
    C.Harish Iyer
    D.M.J Akbar
    Answer – B.Ram Kamal Mukherjee. 
    Explanation :
    An actor turned politician Hema Malini’s journey from an actor and filmmaker to a politician is being chronicled as an authorised biography titled ‘Hema Malini: Beyond the Dream Girl‘. The biography is written by author-columnist Ram Kamal Mukherjee. The book will be published on her birthday on October 16 by the publisher HarperCollins India.

  22. The government of India is working to set up Comprehensive Integrated Border Management System (CIBMS) for 24X7 surveillance along which International Border to prevent cross-border terrorism?
    A.India-Pakistan International Borders
    B.India-Myanmar International Borders
    C.india-China International Borders
    D.India Bangladesh International Borders
    Answer – A.India-Pakistan International Borders
    Explanation :
    The Centre has given up its proposal to build a wall along the Pakistan border in Jammu, originally envisaged as a barrier to cross-border terror. The raised embankment, initiated by the UPA government in 2013 after the twin attacks in the Hiranagar/Samba sector, was to come up along 179 km of the International Border in Jammu. The wall proposal was opposed by Pakistan, which shot off letters to the United Nations Security Council in 2015 accusing India of converting what it called a “working boundary” into a “quasi international boundary.” The Home Ministry is now working on a Comprehensive Integrated Border Management System (CIBMS) for 24X7 surveillance.

  23. Banasree Sengupta who died on February 19, 2017 was a renowned ___________
    A.Journalist
    B.Dancer
    C.Singer
    D.Political Leader
    Answer – C.Singer
    Explanation :
    Noted Bengali singer Banasree Sengupta was passed away in Kolkata, West Bengal on February 19, 2017. She was 71. She is well known for some of the most popular modern songs likes Aaj Bikeler Daake Tomar Chithi Pelam, Amar Ange Jawle Rangmashal and Chhi Chhi Chhi Eki Kando Korech