Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Coding And Decoding Set 17

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Secetion in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Coding and Decoding, which is common for SBI, IBPS, RBI, IPPB, SSC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams!!!

Directions (Q. 1- 5): Study the following information to answer the given questions: 

In a certain code language, 
‘Enjoy the beautiful Life’ is written as ‘11<=51 41>>11 5<<25  25>!11’
‘Butterfly is so beautiful’ is written as ‘ 5<=51  19<>39  39>!31 5<<25’
‘Jani Enjoy the game’ is written as ‘ 21><19  11<=51 41>>11  15><11’
‘Life is twisted One’ is written as ‘25>!11 19<>39  41>!9 31>=11’


First and last letter Coding
E = 5+6(Next number F = 6) = 11
Y = 25+26 = 51
Then Just compare 11<51
Coding for Second letter of every word
Code for N and U is =
Code for H and S is >
Code for E and A is <
Code for I, O and W is !

  1. What is the code for the word ‘ twisted’ ?
    1.41>!9
    2.25>!11
    3.31>=11
    4.19<>39
    5.None of these
    Answer – 1.41>!9
    Explanation :
    Twisted
    T(20+21 = 41) > D(4+5=9) and ! is the code for W

  2. The code word ‘21><19’ represents which of the following word ?
    1.Enjoy
    2.Game
    3.Jani
    4.The
    5.None of these
    Answer – 3.Jani
    Explanation :
    Jani
    J(10+11) > I(9+10) and < is the code for A(Second Letter)

  3. Find the code word for ‘Beautiful Butterfly’ ?
    1.5<=51 and 5<<25
    2.11<=51 and  5<=51
    3.41>>11 and 5<<25
    4.5<<25 and 5<=51
    5.None of these
    Answer – 4.5<<25 and 5<=51 
    Explanation :
    Beautiful
    B(2+3) < L(12+13) and < is code for E
    Butterfly
    B(2+3) <Y(25+26) and + is code for U

  4. What does ‘So’ Stands for ?
    1.5<<25
    2.5<=51
    3.39>!31
    4.19<>39
    5.None of these
    Answer – 3.39>!31Explanation :
    So
    S(19+20) > O(15+16) and code word for O is !

  5.  What is the code word for ‘Can You Join’ ?
    1.9><20 5>=42 21<!29
    2.7<<29, 51>!43, 21<!29
    3.8<>29 51>>43 21<=29
    4.6<!25 11>!43 21<!29
    5.None of these
    Answer – 2.7<<29, 51>!43, 21<!29
    Explanation :
    Can You Join : 7<<29 51>!43 21<!29
    Can => 7<<29 ; You => 51>!43 ; Join => 21<!29

Directions (Q. 6- 10): Study the following information to answer the given questions: 

In a certain code language, 
‘Company Arranged the meeting’ is written as 22+4 24+25  5-24  12+22
‘Meeting Held in Evening’ is written as 12+22 17-25  17-15  20+22
‘Evening Boss arranged Meeting’ is written as 20+22 23-10 24+25 12+22
‘Arrangement done by Boss’ is written as 24+9 21-20  23-4 23-10


First Letter => Position in revere alphabetical order -2
A=26, B=25, …………………..
Last letter => Position in revere alphabetical order+2
Less than 5 letters and 5 : 2 letters, 4 letters => ‘-’
More than 5 letters : 7 letters, 8 letters, 11 letters => ‘+‘

  1. The code ‘23-10’ is the code word for
    1.By
    2.Held
    3.Evening
    4.Boss
    5.None of these
    Answer – 4.Boss
    Explanation :
    Boss
    B(25-2) = 23
    S(8+2) = 10
    4 letter word ‘-‘

  2. Find the code word for ‘Meeting’ ?
    1.5-24
    2.22+2
    3.12+22
    4.17-25
    5.Can’t be determined
    Answer – 3.12+22
    Explanation :
    Meeting
    M(14-2) = 12
    G(20+2) = 22
    7 letter word ‘+’
    12+22

  3. ‘24+25’ stands for which word ?
    1.Arranged
    2.Meeting
    3.Arrangement
    4.Evening
    5.None of these
    Answer – 1.Arranged
    Explanation :
    Arranged
    A(26-2) = 24
    D(23+2) = 25
    8 letter word’+’

  4. The code ‘17’ stands for which letter ?
    1.M
    2.L
    3.H
    4.I
    5.Can’t be determined
    Answer – 5.Can’t be determined
    Explanation :
    17 => can’t be determined because it will change depend upon the position of letter

  5. Acccording to the given code, Find the code word of ‘Turning One Round’  ?
    1.5+22, 7-25, 10-24
    2.7+23, 8-22, 7+21
    3.10-24, 12-22, 7+24
    4.12-20, 11+27, 14-26
    5.None of these
    Answer – 1.5+22, 7-25, 10-24
    Explanation :
    Turning : T(7-2 = 5) + G(20+2) => 5+22
    One : O(12-2=10) –E(22+2=24)=> 10-24
    Round: R(9-2=7) + D(23+2=25)=> 7-25