Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz – April 13 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs April 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs April 13 2017

  1. Who among the following has become sixth person to receive honorary Canadian citizenship?
    A.Sachin Tendulkar
    B.Malala Yousafzai
    C.Amartya Sen
    D.Chetan Bhagat
    Answer – B.Malala Yousafzai
    Explanation :
    On April 12, 2017, Nobel laureate Malala Yousafzai received honorary Canadian citizenship and praised Canada’s open embrace of refugees under the Liberal government of Prime Minister Justin Trudeau. Malala is also the youngest to receive honorary Canadian citizenship — a privilege previously granted to five others, including Nelson Mandela, the Dalai Lama and Myanmar’s Aung San Suu Kyi.

  2. Who among the following have received Padma Shri Award 2017?
    A.Chef Sanjeev Kapoor
    B.Singer Kailash Kher
    C.Wrestler Sakshi Malik
    D.All of the above
    Answer – D.All of the above
    Explanation :
    On April 13, 2017, President Pranab Mukherjee conferred coveted Padma awards on 44 persons which included celebrities and unsung heroes who have worked for the society. Among 44 persons who were awarded with Padma Vibhushan, Padma Bhushan and Padma Shri, 40 were present to receive the honour.

  3. Cabinet has approved signing of Framework of Understanding (FoU) between India and _________on Cooperation in the hydrocarbon sector
    A.Sri Lanka
    B.Bhutan
    C.Bangladesh
    D.Mongolia
    Answer – C.Bangladesh
    Explanation :
    Under this FoU, an institutional mechanism for boosting cooperation in hydrocarbon sector will be established, which will be equally beneficial for both the countries. This non-binding FoU will be valid for 5 years.

  4. Union Cabinet has approved Memorandum of Understanding (MoU) on cooperation in the field of justice between India and which North African country?
    A.Algeria
    B.Libya
    C.Morocco
    D.Tunisia
    Answer – D.Tunisia
    Explanation :
    A Memorandum of Understanding (MoU) on cooperation in the field of justice between India and the North African country, Tunisia has been approved by the Union Cabinet. Signing of this MoU will further strengthen India -Tunisia bilateral relation which has been moving in the positive direction in recent years.

  5. Union Cabinet has approved setting up of Indian Institute of Petroleum and Energy (IIPE) at:
    A.Visakhapatnam, Andhra Pradesh
    B.Kochi, Kerala
    C.Kandla, Gujarat
    D.Bhubaneswar, Odisha
    Answer – A.Visakhapatnam
    Explanation :
    IIPE will be built at a cost of over Rs. 655 crore. It will have a status of an ‘Institute of National Importance’ and will have a legal mandate to grant degrees just as any other Indian Institute of Technology (IIT). IIPE will be constructed at Sabbavaram Mandal in Visakhapatnam district on 200 acres of land which has been allocated by Andhra Pradesh State Govt., free of cost.

  6. Malcolm Turnbull, the Prime Minister of ________ was on an official visit to India from 9th-12th April 2017
    A.Australia
    B.Canada
    C.New Zealand
    D.France
    Answer – A.Australia
    Explanation :
    This was Turnbull’s first visit to India after he assumed office in September 2015. On April 10, 2017, India and Australia inked six pacts after comprehensive talks between PM Narendra Modi and visiting Australian PM Malcolm Turnbull in New Delhi.

  7. On April 10, 2017, Australian PM Malcolm Turnbull and Indian PM Narendra Modi, jointly inaugurated TERI-Deakin Nanobiotechnology Centre (TDNBC) through a video conference. TDNBC is located in:
    A.Varanasi, Uttar Pradesh
    B.Gurugram, Harayan
    C.Jaipur, Rajasthan
    D.Bhopal, Madhya Pradesh
    Answer – B.Gurugram, Haryana
    Explanation :
    TDNBC is located in Gurugram, Haryana and is a joint venture between The Energy and Resources Institute (TERI), New Delhi and Deakin University, Australia. The centre offers joint Ph.D. programme by TDNBC, India, and Deakin University (DU), Australia, wherein selected students are jointly supervised by TDNBC and DU, and are awarded a degree from DU.

  8. Which scheme for food processing will be launched by Govt. with an outlay of Rs. 6000 crore?
    A.SARVODAY
    B.ANNSEVA
    C.SAMPADA
    D.JANKALYAN
    Answer – C.SAMPADA
    Explanation :
    Union Food Processing Minister Harsimrat Kaur Badal has announced that her ministry will soon approach the Cabinet for the approval for an umbrella programme ‘Scheme for Agro-Marine Produce Processing and Development of Agro-Processing Clusters (SAMPADA).’

  9. Which state govt. has re-launched ‘Adarana’ shceme?
    A.Haryana
    B.Punjab
    C.Karnataka
    D.Andhra Pradesh
    Answer – D.Andhra Pradesh
    Explanation :
    Chief Minister N. Chandrababu Naidu announced the re-launch of ‘Adarana’, a scheme for improving traditional occupations. Under this scheme modern tools, technology, marketing, and financial support would be extended to artisans and those pursuing traditional occupations to raise their income levels and provide employment in the rural areas.

  10. State-owned fuel retailers Indian Oil Corp (IOC), Bharat Petroleum Corp Ltd (BPCL) and Hindustan PetroleumCorp Ltd (HPCL), will launch a pilot project for daily price revision of petrol and diesel prices in five select cities from:
    A.1st May
    B.1st June
    C.1st July
    D.1st August
    Answer – A.1st May
    Explanation :
    A pilot project for daily revision of petrol and diesel price will be first implemented in Puducherry, Vizag in Andhra Pradesh, Udaipur in Rajasthan, Jamshedpur in Jharkhand and Chandigarh. Instead of using fortnightly average, pump rates will reflect daily movement in international oil prices and rupee-US dollar fluctuations.

  11. Which state govt. has introduced a programme “Ammaku Vandanam” in the government schools to pay tribute to mothers?
    A.Andhra Pradesh
    B.Telangana
    C.Kerala
    D.Tamil Nadu
    Answer – A.Andhra Pradesh
    Explanation :
    Under this programme the mothers would be invited to the schools on a specific day every year for the special function. Thereafter, the school children will take the blessings of their mothers and also do ‘paada pooja’ (washing her feet) called Mother Worship.

  12. The committee constituted to prepare draft Ganga Act, has submitted its report to the Union Minister of Water Resources, River Development and Ganga RejuvenationUma Bharti in New Delhi. Who is the chairman of this committee?
    A.Mahesh Tripathi
    B.Vikas Mandal
    C.Girdhar Malviya
    D.Kishor Das Gupta
    Answer – C.Girdhar Malviya
    Explanation :
    The committee recognized the enormous challenges being faced to maintain the wholesomeness (Nirmalta and Aviralta) of National River Ganga perpetuated due to over stressed water demand from agricultural, domestic and industrial sectors,  on one hand and realized pressure on account of sustaining the religious faith, historical and social belief  on other hand.

  13. Govt. has formed an inter-disciplinary committee to examine existing framework regarding virtual currencies. Who is the chairman of this committee?
    A.Siddharth Kaushik
    B.Jitendra Panchal
    C.Bhavin Goyal
    D.Dinesh Sharma
    Answer – D.Dinesh Sharma
    Explanation :
    The government has formed a panel to study the existing framework for virtual currencies such as Bitcoin. A finance ministry statement said Dinesh Sharma, special secretary in the economic affairs department will chair the nine-member inter-disciplinary committee. The committee has been tasked to submit its report within three months.

  14. Who among the following has become the ‘Most Followed’ world leader on Instagram?
    A.Indian Prime Minister Narendra Modi
    B.Russia President Vladimir Putin
    C.UK Prime Minister Theresa May
    D.US President Donald Trump
    Answer – A.Indian Prime Minister Narendra Modi
    Explanation :
    Prime Minister Narendra Modi has now become the most followed world leader on photo-sharing app Instagram with a massive 6.9 million followers. US President Donald Trump has emerged as the second most followed leader with 6.3 million followers.

  15. Which among the following company has received RBI’s approval to launch its own digital wallet in India?
    A.Alibaba
    B.Amazon
    C.Walmart
    D.Facebook
    Answer – B.Amazon
    Explanation :
    RBI has given an approval to Amazon India to launch its own digital wallet or pre-paid payment instrument (PPI) in India. This approval by RBI will enable Amazon to enter India’s fast-growing digital payments business.

  16. US-based tech giant Cisco has launched its fifth global cyber range lab in which Indian city?
    A.Pune, Maharashtra
    B.Bengaluru, Karnataka
    C.Gurugram, Haryana
    D.Surat, Gujarat
    Answer – C.Gurugram, Haryana
    Explanation :
    US-based tech giant Cisco has launched its fifth global cyber range lab in Gurugram, Haryana with an aim to train Indian firms and government agencies on real-world cyber attacks. The facility was inaugurated by National Cyber Security Coordinator Gulshan Rai.

  17. Who among the following has won top prize at UN challenge for open source tools?
    A.Saeed Razak
    B.Muntazir Sheikh
    C.Javed Kadri
    D.Abdulqadir Rashik
    Answer – D. Abdulqadir Rashik
    Explanation :
    An Indian software engineer, Abdulqadir Rashik has won the top prize at a global challenge for an open-source tool that enables users to interactively view UN General Assembly resolutions and gain a deeper understanding of the voting patterns of member states.

  18. Which veteran Bollywood actor has been honoured with the Living Legend Lifetime Award by the Punjab Association?
    A.Amitabh Bachchan
    B.Dharmendra
    C.Dilip Kumar
    D.Jitendra
    Answer – C.Dilip Kumar
    Explanation :
    Dilip Kumar was also honoured with the Dadasaheb Phalke Award in 1994 and the Padma Vibhushan in 2015 for his contribution to the Indian cinema. He is known for films like Devdas, Mughal-e-Azam and Karma.

  19. Which state has been selected for Krishi Karman Award 2015-16?
    A.Assam
    B.Himachal Pradesh
    C.Uttarakhand
    D.Jharkhand
    Answer – B.Himachal Pradesh
    Explanation :
    The Union Ministry of Agriculture has selected Himachal Pradesh for the Krishi Karman Award 2015-16 for increase in food grains production. This feat has been accomplished due to the dedicated efforts of the State Agriculture Department in technological inputs and services to the farmers which resulted in increase in food grains production.

  20. M.S.Mahabaleshwara has been appointed as MD and CEO of which private sector bank?
    A.Federal Bank
    B.Karur Vysya Bank
    C.Karnataka Bank
    D.Axis Bank
    Answer – C.Karnataka Bank
    Explanation :
    The board of directors of the bank, appointed Mahabaleshwara as MD and CEO of the bank for a period of three years from the date of assuming charge, as per the approval received from Reserve Bank of India (RBI), which was in accordance with the board’s earlier recommendation.

  21. Who among the following has been appointed as new administrator of the United Nations Development Programme (UNDP) by the UN chief Antonio Guterres?
    A.Robin Rogers
    B.Chuck Cooper
    C.Mark Backus
    D.Achim Steiner
    Answer – D.Achim Steiner
    Explanation :
    Achim Steiner was born on 17 May 1961. He has served the United Nations at the UN Environment Programme (UNEP) from 2006 to June 2016. He is also an expert in the environmental issues and politics. He also headed the UN office in Kenya.

  22. Who among the following has been appointed as the acting Chief Justice of the Delhi High Court?
    A.Justice Sunita Lakhra
    B.Justice Vibha Merchant
    C.Justice Gita Mittal
    D.Justice Asmita Bhatt
    Answer – C. Justice Gita Mittal
    Explanation :
    Justice Gita Mittal, the senior-most judge of Delhi High Court has been appointed as the acting Chief Justice of the Delhi High Court. She will assume charge of the Delhi High Court with effect from April 14, 2017, a day after current Chief Justice Gorla Rohini retires.

  23. Scientists from which space agency have released a new global composite map of planet Earth at night as observed in 2016?
    A.ISRO
    B.NASA
    C.European Space Agency
    D.China National Space Administration
    Answer – B.NASA
    Explanation :
    These maps show the clearest yet composite view of the patterns of human settlement across our planet. Satellite images of Earth at night are referred to as “night lights”. By studying images of Earth at night, researchers can investigate how cities expand, can monitor light intensity to estimate energy use and economic activity, and aid in disaster response.

  24. Belle-II experiment is associated with:
    A.Developing vaccination against HIV
    B.Solving the mystery of Bermuda Triangle
    C.DNA mapping of pre-historic man
    D.To study violations of the Standard Model of particle physics
    Answer – D.To study violations of the Standard Model of particle physics
    Explanation :
    The High Energy Accelerator Research Organisation (KEK) completed the much-awaited ‘rolling-in’ of the Belle-II experiment in Tsukuba, Japan. A grand collaboration of 700 scientists from 23 countries, Belle-II has a significant Indian participation both on experimental and theoretical sides.

  25. Munshi Venu, who passed away on April 13, 2017, was a veteran:
    A.Journalist
    B.Novel Writer
    C.Cricket Commentator
    D.Malyalam Actor
    Answer – D.Malyalam Actor
    Explanation :
    Veteran Malayalam actor Munshi Venu, who was popular in the industry for playing supporting roles, passed away on April 13, 2017 at Chalakudy, Thrissur. The 63-year old actor was suffering from Kidney failure and was undergoing treatment for the same. Venu aka Venu Narayanan is a native of Trivandrum.

  26. Which among the following books have been released by Dalai Lama?
    A.’Ocean and Blue Mountain’
    B.’Crossing of the Frontiers’
    C.Both A. & B.
    D.Neither A. nor B.
    Answer – C.A. & B.
    Explanation :
    Dalai Lama released a book named – ‘Ocean and Blue Mountains’ published by department of Karmik and Adhyatmik Affairs (DoKAA) in presence of Chief Minister Pema Khandu and other dignitaries. The book title refers to ‘Ocean’ as His Holiness and ‘Blue Mountains’ as the people of Arunachal Pradesh, and is a collection of memoirs of the special bond shared between the two. The Dalai Lama also released a book titled – ‘Crossing of the Frontiers’ describing his exile route from Tibet to India, published by Losel Nyinje Charitable Society and Monyul Social Welfare Association.

  27. ‘The Hit Girl’ is the autobiography of which Bollywood actress?
    A.Neetu Singh
    B.Shaban Azmi
    C.Asha Parek
    D.Sharmila Tagore
    Answer – C.Asha Parekh
    Explanation :
    Asha Parekh’s autobiography, The Hit Girl, was launched by Salman in Mumbai. The autobiography, written with Khalid Mohamed also includes a foreword by Salman. Some of Bollywood’s most charming yesteryear stars including Dharmendra, Helen and Waheeda Rehman made an appearance at the event.