Current Affairs PDF Sales

English Questions : Sentence Correction Set – 74

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample in sentence correction, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. There is a dire need to have clear rules and transparent processes in all these areas, since transport bureaucracies have remained unresponsive to the needs of a growing economy that is witnessing a steady rise in motorisation.
    1) transparent
    2) bureaucracies
    3) unresponsive
    4) motorisation
    5) All correct.
    Answer – 5)
    Explanation : All correct
    Given sentence is correct.

  2. There is some concern that the move to amend the MV Act overly emphasises the concurrent jurrisdiction of the Centre at the cost of State powers, but the proposed changes come after a long consultation exercise.
    1) emphasises
    2) jurrisdiction
    3) proposed
    4) consultation
    5) All correct.
    Answer – 2)
    Explanation : jurisdiction  is the correct word.

  3. A group of State Transport Ministers went into the reform question last year, while the comprehensive recommendations of the Sundar Committee on road safety have been left on the back burner for nearly a decade.
    1) recommendations
    2) safety
    3) burner
    4) decade
    5) All correct.
    Answer – 5)
    Explanation : All correct.
    Given sentence is correct.

  4. Contracting of health services from the private sector may be inevitable in the short term, given that about 70% of all outpatients care and 60% of inpatient treatments are provided by it.
    1) Contracting
    2) inevitable
    3) outpatients
    4) provided
    5) All correct.
    Answer – 3)
    Explanation : outpatients should be replaced with outpatient.

    Outpatient – a patient who attends a hospital for treatment without staying there overnight.
    “an outpatient clinic”


  5. It should also be mandatory for all health institutions to be accridited, and to publish the approved cost of treatments, in order to remove the prevailing asymmetry of information.
    1) mandatory
    2) accridited
    3) prevailing
    4) asymmetry
    5) All correct.
    Answer – 2)
    Explanation : accredited will be correct word which means give credit to (someone) for something.

  6. Currently this is fragmented because inputs from multiple sources and sample surveys are not reconciled, and the private sector is often not in the picture.
    1) fragmented
    2) surveys
    3) reconciled
    4) often
    5) All correct.
    Answer – 5)
    Explanation : All correct
    Given sentence is correct

  7. This is being attrebuted in part to his tough stand against the Turkish government’s attempts to campaign in the Netherlands for its President, Recep Tayyip Erdogan’s upcoming referendum to consolidate power.
    1) attributed
    2) attempts
    3) referendum
    4) consolidate
    5) All correct.
    Answer – 1)
    Explanation : attributed  is the correct which means regard something as being caused by.

  8. It will require having meaningful and fair conversations about immigrant integration and Dutch values without giving in to Islamophobia and the scepegoating of minorities.
    1) conversations
    2) integration
    3) scepegoating
    4) minorities
    5) All correct.
    Answer – 3)
    Explanation : scapegoating is the correct word which means make a scapegoat of.

    Ex – “secret police scapegoated a few of the ringleaders to put an end to the issue”


  9. In so doing it has ceded considerable power to a faction within its organisational structure that is both fiercely autonomous and frequently defient.
    1) ceded
    2) faction
    3) fiercely
    4) defient
    5) All correct.
    Answer – 4)
    Explanation :  defiant is the correct word which means showing defiance.

  10. The rate fittment process, unlike legislative nuances, is more susceptible to lobbying not just from different sections of industry, but also States that would like a favourable tax treatment for products and services they excel in.
    1) fittment
    2) nuances
    3) lobbying
    4) excel
    5) All correct.
    Answer – 1) 
    Explanation : fitment is the correct word which means a fixed item of furniture or piece of equipment, especially in a house.