Aptitude Questions: Time and Distance Set 11

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Time and Distance with Explanation, which is common for all the IBPS,SBI,SSC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. Arjun, Suji and Nima start running around a circular track and complete one round in 15, 21 and 35 seconds respectively. In how many seconds will the three meet again at the starting point. If they all have started running at the same time ?
    A.105 seconds
    B.123 seconds
    C.260 seconds
    D.210 seconds
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A.105 seconds
    Explanation :
    LCM = 15,21,35 = 105 seconds
  2. Ashwin has to travel from one point to another point in a certain time. Travelling at a speed of 6kmph he reaches 40m late and travelling at a speed of 8kmph he reaches 12 m earlier.What is the distance between this two points ?
    A.27km
    B.18km
    C.15km
    D.21km
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D.21km
    Explanation :
    D/6 – 40/60 = d/8 +12/60
    d/6 – d/8 = 12/60+40/60
    (8-6)d/48 = 52/60
    2d/48 = 52/60
    D = 52*48/60*2 = 20.8 = 21km
  3. Sasi travelled a distance of 50km in 7hrs. She travelled the distance partly on foot at 5kmph and partly on bicycle at 8kmph. What is the distance that she travelled on foot ?
    A.8km
    B.5km
    C.10km
    D.13km
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C.10km
    Explanation :
    x/5 + 50-x/8 =7
    8x+250-5x = 7*40
    3x+250 = 280
    3x = 30
    X = 30/3 = 10km
  4. Walking at the rate of 4kmph a man covered a certain distance in 2hrs 30min. Running at a speed of 17.5kmph the man cover the same distance in how many min ?
    A.34min
    B.26min
    C.42min
    D.19min
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A.34min
    Explanation :
    4*(2+30/60) = 4*2.5 = 10km
    17.5kmph then T= 10/17.5 =100/175
    = 20/35 = 4/7
    Time = 4*60/7 = 34min
  5. A journey of 192 km between two cities takes two hours less by a fast train than by a slow train. If the average speed of the slow train is 16 km/h less than that of the fast train, then the average speed of the fast train is
    A.40kmph
    B.36kmph
    C.52kmph
    D.48kmph
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D.48kmph
    Explanation :
    192/x = [192/x-16] – 2
    192/x-16 – 192/x = 2
    Chk from option
    192/48-16 – 192/48= 6-4 =2
  6. The driver of a car sees a school van 70m ahead of him. After 30seconds the school van is 50m behind.If the speed of the car is 34.6kmph, what is the speed of the School Van ?
    A.16.02kmoh
    B.20.2kmph
    C.18.06kmph
    D.26.04kmph
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B.20.2kmph
    Explanation :
    Relative speed =70+50/30 = 4m/s = 4*18/5 = 14.4kmph
    Speed of the school van = 34.6 – 14.4= 20.2kmph
  7. A car driver travels from the plains to the hill station, which are350 km a part at an average speed of 30 km/h. In the return trip he covers the same distance at an average speed of 20 km/h the car. The average speed of the car over the entire distance is
    A.20kmph
    B.26kmph
    C.35kmph
    D.30kmph
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – A.24kmph
    Explanation :
    Avg speed = 2xy/x+y
    = 2(30)(20)/30+20 = 1200/50 = 24kmph
  8. If A can row 15 km downstream in 12m and his rowing speed in still water is 56kmph, how much distance can he cover upstream in 20m ?
    A.9km
    B.18km
    C.10km
    D.15km
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – D.12km
    Explanation :
    Downstream speed = 15*60/12 = 75kmph
    Speed of the A in still water = 56kmph
    Current speed = 75-56 = 19kmph
    Upstream speed = 56-19 = 37kmph
    In 56min A can row 37km
    In 20 min = 37*20/60 = 12.33km = 12km
  9. A man crosses a stationary train in 15 minutes. The same train crosses a man in 50 seconds. What is the respective ratio between the speed of the train and the man ?
    A.Can’t be determined
    B.1:16
    C.18:1
    D.12:7
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C.18:1
    Explanation :
    T : M = d/50 : d/15*60 = l/50 : l/900
    Ratio = 900:50 = 90:5 =18:1
  10. Nikil drove at the speed of 45 kmph. From home to a resort. Returning over the same route, he got stuck in traffic and took an hour longer, also he could drive only at the speed of 40 kmph. How many kilometers did he drive each way ?
    A.720km
    B.360km
    C.480km
    D.420km
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B.360km
    Explanation :
    x/40 – x/45 = 1
    9x-8x/360 = 1
    x/360 = 1
    x = 360km

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.