Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in **Ratio & Proportion** , which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

Questions Penned by Yogit

**A company reduces his employee in the ratio 14 : 12 and increases their wages in the ratio 16:18, Determine whether the bill of wages increases or not and in what ratio.**

a) Decreases, 28: 27

b) Increases, 27:28

c) Decreases, 29:28

d) Increases, 28:29

e) None of theseAnswer –**a) Decreases, 28: 27**

**Explanation :**

Let initial employee be 14a and final employee be 12a similarly initial wage is 16b and final wage be 18b

Total initial wage = 14a * 16b = 224ab, total final wage = 12a* 18b = 216ab

So clearly wages decreases and ratio = 224ab: 216ab = 28:27**A bucket contains liquid A and B in the ratio 4:5. 36 litre of the mixture is taken out and filled with 36 litre of B. Now the ratio changes to 2:5. Find the quantity of liquid B initially.**

a) 55ltr

b) 56ltr

c) 57ltr

d) 58ltr

e) None of theseAnswer –**b) 56ltr**

**Explanation :**

Let A = 4x and B = 5x

Now, A = 4x – 36*4/9 and B = 5x – 36*5/9 + 36 Now, ratio between A and B = 2:5

X = 11.2 now B = 11.2*5 = 56**Two numbers are in the ratio of 5:6 and if 4 is added to the first number and 4 is subtracted from the second number then the ratio becomes 3:2. Find the difference between two numbers.**

a) 2.5

b) 3.5

c) 4.5

d) 6.5

e) None of theseAnswer –**a) 2.5**

**Explanation :**

(5x + 4)/ (6x -4) = 3/2**The income of riya and priya are in the ratio of 4:5 and their expenditure is in the ratio of 2:3. If each of them saves 2000, then find their income.**

a) 4000, 6000

b) 4000, 5000

c) 5000, 4000

d) 5000, 6000

e) None of theseAnswer –**b) 4000, 5000**

**Explanation :**

4x – 2y = 2000 and 5x – 3y = 2000.

X = 1000, so income = 4000 and 5000**A 50 litre of mixture contains milk and water in the ratio 2:3. How much milk must be added to the mixture so that it contains milk and water in the proportion of 3:2.**

a) 20

b) 25

c) 30

d) 35

e) None of theseAnswer –**b) 25**

**Explanation :**

(20 + x)/30 = 3/2**Two alloys contain platinum and gold in the ratio of 1:2 and 1:3 respectively. A third alloy C is formed by mixing alloys one and alloy two in the ratio of 3:4. Find the percentage of gold in the mixture**

a) 79.2/7%

b) 71.2/7%

c) 73.2/7%

d) 71.3/7%

e) None of theseAnswer –**d) 71.3/7%**

**Explanation :**

Platinum = 1/3 and 1/4

gold = 2/3 and 3/4

Alloy one and two are mixed in the ratio of 3:4, so ratio of platinum and gold in final ratio – 2:5

So gold % = (5/7)*100**The sum of three numbers is 980. If the ratio between first and second number is 3:4 and that of second and third is 3:7. Find the difference between first and last number.**

a) 380

b) 360

c) 340

d) 400

e) None of theseAnswer –**a) 380**

**Explanation :**

ratio between three numbers – 9:12:28

49x = 980, x = 20 difference between number = 19*20 = 380**The ratio between number of girls and boys in a school is 5: 6. If 40 percent of the boys and 20 percent of the girls are scholarship holders, what percentage of the students does not get scholarship?**

a) 68%

b) 69%

c) 71%

d) 80%

e) None of theseAnswer –**b) 69%**

**Explanation :**

Girls = 5x and boys = 6x

Girls that don’t get scholarship = 5x * 80/100 = 4x and boys that don’t get scholarship = 6x * 60/100 = 3.6x

Percent students that didn’t get scholarship = (7.6x/11x)*100 = 69 (approx.)**A bag contains 25p coins, 50p coins and 1 rupee coins whose values are in the ratio of 8:4:2. The total values of coins are 840. Then find the total amount in rupees.**

a) 220

b) 240

c) 260

d) 280

e) None of theseAnswer –**d) 280**

**Explanation :**

Value is given in the ratio 8:4:2.

(8x/0.25) + (4x/0.5) + (2x/1) = 840.

X = 20. Total amount = 14*20 = 280**An amount is to be divided between A, B and C in the ratio 2:3:5 respectively. If C gives 200 of his share to B the ratio among A, B and C becomes 3:5:4. What is the total sum?**

a) 5000

b) 6000

c) 7000

d) 8000

e) None of theseAnswer –**b) 6000**

**Explanation :**

s2x, 3x + 200, 5x – 200

2x/(3x + 200) = 3/5, we will get x = 600, so total amount = 10*600 = 6000

**AffairsCloud Recommends Oliveboard Mock Test**

**AffairsCloud Ebook - Support Us to Grow**

**Govt Jobs by Category**

**Bank Jobs Notification**